Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3. I det här inlägget tänkte jag berätta om en övning som i all sin enkelhet stöttar eleverna i att vidareutveckla en första version av ett talmanus till en ännu bättre slutversion.
Jag försöker hela tiden hitta olika sätt att engagera eleverna i att ge respons till varandra och själva få syn på hur texterna de skriver kan utvecklas. Givetvis är min riktade och specifika respons till den enskilda eleven också väldigt viktig – men som komplement till detta, menar jag. Bakgrunden: Litteraturvetenskap och retorik I kursen Svenska 3 arbetar vi just nu med argumenterande tal inom litteraturvetenskap.
Det är sista retorikuppgiften innan nationella proven och nivån på uppgiften är hög. Du har läst en roman och ska, utifrån denna och andra texter, hålla ett fem minuter långt framförande där du argumenterar för en tes inom ramen för litteraturvetenskap. I korthet ska de alltså inledningsvis välja en litteraturvetenskaplig tes, till exempel någon av följande: Utmaningar och fogmassa. Bra TED Talks. Charlottas klassrum. ”Bussfärden blev ett helvete när jag bad föraren lägga bort mobilen” - Sydsvenskan. Åsikter Äntligen på väg hem efter en lång arbetsdag.
Sitter i bussen på motorvägen på väg mot Malmö. Plötsligt börjar bussen att svaja hit och dit. Jag tittar upp, föraren har ögonen på något annat än vägen. Nåja, det är väl bara tillfälligt. Jag går fram till honom och ber honom lägga undan telefonen och koncentrera sig på trafiken. Det blir minst sagt otrevligt. När man är på sitt jobb är man där för att sköta det man får betalt för, inte spela spel, skicka sms och ringa kompisar. Jag är upprörd, ringer polisen och berättar vad som hänt. Senare får jag reda på att tre anmälningar har gjorts till Skånetrafiken angående samma linje och samma tidpunkt.
Tala ut!: Kroppen avslöjar allt. Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande.
Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Vi möter också imitatören Göran Gabrielsson som visar hur han handgripligen värmer upp rösten inför ett framträdande. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) 178190-1_102587_Tala_ut.pdf. ”Det är sockret som skadar barnen” - Opinion. År 2014 är året när läkare kommer att börja fetmaoperera barn i Sverige.
Inte ens 18 år fyllda ska deras magsäck kopplas bort. Operationen är oåterkallelig. Aldrig tidigare har någon generation barn vägt så mycket som dagens. Det som en gång kallades åldersdiabetes drabbar nu redan i 20-årsåldern. Det är alla vuxnas ansvar att det ser ut så här. Vissa förskolor och skolor håller kalas var och varannan vecka. I snart 45 år har svenska myndigheter haft denna rigida inställning till fett. Tre olika forskningsgenomgångar visar samma sak: det saknas koppling mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdom.
Det är dags att Livsmedelsverket tar till sig den bild som nu får en allt starkare fäste i forskarvärlden: det är sockret som skadar barnen. Det finns flera troliga mekanismer. En annan trolig orsak är att en överkonsumtion av fruktos ger en fettbildning i levern, som i längden kan leda till en ämnesomsättningsstörning som ger övervikt. Skola och förskola borde vara sockerfria zoner. Den retoriska arbetsprocessen partesmodellen. Här är världens bästa tal 2014 - foretagande. Övningsuppgift talanalys. Muntlig framställning. Kända tal: Presentationsteknik - Kurser - Retorik - Utbildningar - Kurs - Föreläsningar - Föreläsare. Ska du hålla tal?
I förberedelsearbetet kan det ibland vara en hjälp att inspireras av framstående talare. Här finns retoriska tal som har gått till historien. Svenska Retoriksällskapet presenterar tal hållna av personer som blivit kända både för sina livsgärningar och för sin förmåga att hålla framstående tal. Talen är hållna under olika århundraden och tar upp vitt skilda händelser. Gemensamt för dem är dock att de har hållits av framstående retoriker. Selma Lagerlöf - tacktal vid Nobelprisutdelningen år 1909. Läs talet » Om Selma Lagerlöf » Charles Spencer - lovtalet vid prinsessan Dianas begravning. Martin Luther King - talet som förändrade världen. Malala Yousafzai - Nobelforedrag: Bismillah hir rahman ir rahim. I Guds den nådefulle og mest velgjørendes navn. Nobelforedrag av Malala Yousafzai, Oslo, 10. desember, 2014.
Bismillah hir rahman ir rahim. I Guds den nådefulle og mest velgjørendes navn Deres Majesteter, ærede medlemmer av Den norske Nobelkomiteen, kjære søstre og brødre. Dagen i dag er en svært lykkelig dag for meg. Jeg er beæret over at Nobelkomiteen har valgt meg som mottaker av denne prestisjefylte prisen. Jeg vil takke dere alle for deres vedvarende støtte og kjærlighet. Jeg vil takke mine foreldre for deres uforbeholdne kjærlighet. Jeg er stolt over å være den første pashtuner, den første pakistaner og den første ungdommen som mottar denne prisen. Jeg er også beæret over å motta denne prisen sammen med Kailash Satyarti, som har vært en forkjemper barns rettigheter over lang tid. Kjære brødre og søstre, jeg er oppkalt etter pashtunernes egen Jeanne d’Arc og store inspirasjonskilde, Malalai av Maiwand. Retorik. File_download.