De ware adel. 19 juni 2015 - ‘Bildung’ is helemaal terug als ideaal van coherent, verdiepend onderwijs - zeker in de lerarenopleidingen - en als ideaal voor de vorming tot burgerschap en interculturele competenties.
Maar waar komt dat begrip eigenlijk vandaan? En wie waren die Humboldt-broers eigenlijk die we daarmee associëren? Om te voorkomen dat het discours daarover vervalt in vage, welmenende algemeenheden, is het goed de oorsprongen ervan als cultureel en maatschappelijk ideaal te kennen en te verkennen voor vandaag. Homepage - Academisch Schrijfcentrum Nijmegen. Moet je binnenkort een paper inleveren of ben je bezig met je scriptie?
Bij het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen (ASN) kun je terecht voor begeleiding en coaching bij het academisch schrijven. Daarbij maakt het niet uit hoe ver je bent in het schrijfproces. Onze speciaal getrainde tutoren (studenten en promovendi van de universiteit) bekijken samen met jou hoe je op een productieve manier tot een goede tekst komt. Onze individuele gesprekken zijn gratis voor de student en het is mogelijk om vaker terug te komen voor dezelfde tekst. ANS: [INGEZONDEN] Red het ASN! Merle Bonefaas is lid van de Universitaire Studentenraad en vindt samen met haar fractie AKKUraatd dat het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen moet worden behouden.
Een artikel schrijven, dat valt niet altijd mee. Een wetenschappelijk onderbouwd artikel, nog meer ellende. Wat nou als je een scriptie moet schrijven? Bij veel studenten een periode van vertraging, angstzweet, slapeloze nachten en ellenlang naar een beeldscherm staren. Een academische tekst is dan ook radicaal anders dan dat kattenbelletje naar je huisgenoten dat ze eindelijk hun afwas eens opruimen. Schrijfcentrum ASN (schrijfcentrum) sur Twitter. ASN blijft voorlopig behouden. Goed nieuws voor de student met schrijfproblemen: het Academisch Schrijfcentrum (ASN) blijft voorlopig bestaan.
Dat heeft het College van Bestuur zojuist meegedeeld in de Gemeenschappelijke Vergadering. ‘Voor 2013 is er een regeling getroffen voor de financiering tussen de faculteiten en het centrale niveau. Volgend jaar wordt er overlegd over een regeling na 2013′, aldus Collegevoorzitter Gerard Meijer. Laat het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen niet verloren gaan - À propos. VOX: Facebookactie voor Schrijfcentrum. Foto: Dick van Aalst De faculteiten willen het ASN open houden. En dus hebben ze toegezegd om mee te betalen. Maar dan nog blijft er een gat op de begroting van het schrijfcentrum. De vraag is nu of het college bereid is om dat gat te dichten, zodat het ASN open kan blijven.
Intussen zijn studenten een actie begonnen op Facebook, om hun steun te betuigen aan het schrijfcentrum. ‘ASN is echt top! De facebookpagina ‘laat het Academisch Schrijfcentrum niet verloren gaan’ bestaat sinds donderdag en heeft 417 likes. Campus in Beeld - Seizoen 4 - Aflevering 14. Kwaliteitsverbetering door prestatieafspraken geen vanzelfsprekendheid - Interstedelijk Studenten Overleg - Vertegenwoordigt studerend Nederland. Utrecht, 28 oktober 2014 – Dat is de conclusie van het onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).
Het gepubliceerde rapport laat zien dat sommige indicatoren niet meteen leiden tot verbeteringen in de onderwijskwaliteit voor studenten. Daarnaast constateren beide studentenorganisaties dat het gesprek over onderwijskwaliteit tussen de studenten en het bestuur nog te weinig van de grond komt. Het doel van de prestatieafspraken is het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Hoger onderwijs lijkt wel een middelbare school. De prestatieafspraken tussen hogeronderwijsinstellingen en het ministerie hebben niet altijd het gewenste effect, vinden medezeggenschapsraden.
Besturen misbruiken de afspraken soms om discussies te ontlopen. Universiteiten en hogescholen gaan steeds meer op middelbare scholen lijken, zeggen medezeggenschapsraden in een enquête van het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studenten Vakbond. Om te zorgen dat studenten geen vertraging oplopen, worden ze soms streng in het gareel gehouden. Rendement geen prioriteit. ANS: Verschoolsing werpt haar vruchten af? De verschoolsingsproef ‘Nominaal is Normaal’ aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) leidt inderdaad tot een hoger percentage studenten die haar propedeuse in een jaar behaalt, zo blijkt uit het gisteren gepresenteerde eindrapport (pdf.).
De ‘Nominaal is Normaal’-regel houdt in dat studenten in hun eerste jaar een bsa hebben ten hoogte van de volledige 60 studiepunten. Wie het eerste jaar niet succesvol afrondt, moet de studie dus verlaten. Om het de studenten makkelijker te maken, mogen zij dankzij een compensatiesysteem vakken met een onvoldoende afsluiten mits het totale gemiddelde voldoende is. Het slagingspercentage op de faculteit ligt rond de 60 procent, waar dit voor invoering van de regel nog de helft was. EUR ziet de resultaten als een succes. ANS: Gedragsregels voor studenten medische faculteit. Ze hebben er op de Medische faculteit genoeg van: studenten die overlast veroorzaken in collegezalen.
Daarom is er nu besloten om gedragsregels op te stellen voor hoorcolleges. Op Voxweb legt Anouk Putker, studentlid van het Onderwijs Management Team aldaar, uit wat de plannen zijn. ‘Twee jaar geleden was er soms wat gefluister. Nu is het rumoer op een niveau waarop het écht storend is. We kregen er heel veel klachten over van studenten, dus er moest iets gebeuren.’ ANS: Nieuwe rector Leiden wil schoolse aanpak. De aanstaande rector magnificus van Leiden heeft ogenschijnlijk ambities om de universiteit te degraderen tot een middelbare school.
Carel Stolker zal vrijdag tijdens de 438ste dies het ambt van rector magnificus en bestuursvoorzitter aannemen. Voorheen was Stolker decaan van de rechtenfaculteit in Leiden die toentertijd als slechtste uit de bus kwam. Door middel van een schoolse aanpak heeft hij de faculteit er bovenop geholpen en weet hij nu van wanten. Groningse verenigingen in actie tegen verschoolsing. Het lijkt het fenomeen van 2013 te worden: de verschoolsing van de Nederlandse universiteit.
De Erasmus Universiteit is laaiend enthousiast en ook de RU doet vrolijk mee. Morgen komen de Groningse studie- en studentenverenigingen collectief in actie tegen de nieuwe onderwijsplannen van het universiteitsbestuur aldaar. De RUG wil dit jaar een aantal vergaande maatregelen doorvoeren die tot een hoger rendement moeten leiden. Dit houdt onder meer een bindend studieadvies van 50 studiepunten en de invoering van studentencommunities en jaarklassen in. InnovatieLab: Herover de universiteit! ( 1ste use of "plofstudent" ) Op maandag 3 september publiceerde NRC Handelsblad dit manifest van het InnovatieLab. In het InnovatieLab zijn studenten, docenten en opb’ers van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht bij elkaar gekomen om over de inrichting van universitair onderzoek en onderwijs te discussiëren. Dit werd geschreven door Guus Dix, Pim Klaassen, Bald de Vries, Eva Overman, Merlin Majoor, Gerben Moerman, Jacqueline de Vent Escalante, Matthias Cabri en Hanneke Verlijsdonk.
Aan aandacht van buiten heeft de universiteit geen gebrek. Parkeercoaches op de Universiteit. Sinds deze week staan er parkeercoaches bij de universiteitsbibliotheek en het collegezalencomplex. Hun taak is om onwetende eerstejaars te leren hoe je een fiets in het fietsenrek plaatst. Rikie Dehing van het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB) legt uit: ‘Mensen hebben de neiging hun fiets niet in de stallingen te plaatsen. Terwijl er nu genoeg plek is.’
Dresscode 2013 KE. ANS: Hongaarse studenten met de billen bloot. Naakt naar college. Met deze ludieke actie protesteren Hongaarse studenten vandaag tegen de nieuwe kledingvoorschriften aan de universiteit van Kaposvar. De rector stuurde vorige week een brief met daarin wel erg conservatieve regels. Slippers, ongepaste modeaccessoires en zelfs onverzorgde nagels worden vanaf nu niet meer geaccepteerd op de campus. Dit resulteerde in een hoop heisa. Zo’n tien studenten én een docent kwamen vorige week in hun onderbroek bij college opdagen, een enkeling liet zelfs dit lapje stof achterwege. Nieuwe uniformen. Naaktfoto's op Facebook universiteit. Éljen a megújuló Magyar Népköztársaság! Female Students Strip-in protest over Dress code. 9RAW: Mini-skirt ban sparks 'underwear protest' Meer medewerkers in bedrijfskleding UU. Personeel op de catwalk met nieuwe kleding.
VOX: De (on)zin van aanwezigheidsplicht. ANS: Bachelorbetutteling. Student Psychologie in het nauw door reglementen. Universiteit opent hoogbegaafden- centrum. De Universiteit Utrecht opende vorige week het Pieter Span Expertisecentrum voor hoogbegaafden. [Ingezonden] Verschoolsing van de Radboud Universiteit. In deze ingezonden brief vertelt Bram Kersten (20), student Engelse Taal en Cultuur, waarom hij tegen de verschoolsing van de universiteit is. [Ingezonden] Schaf aanwezigheidsplicht af. Beste Decanen, Als hoofd van het faculteitsbestuur ligt de beslissing voor het invoeren van aanwezigheidsplicht in uw handen. Beroepen Leren. Deze studenten blieven nuttige kennis. Ze willen graag iets worden. Vroeger bitchten we vol genoegen dat rechten en geneeskunde geen academische studies waren omdat ze zo duidelijk opleidden tot een beroep en beroepen leren deed je op het hbo.
Op de universiteit waren we met hogere zaken bezig. ‘De pampering van studenten is enorm toegenomen’
Even more.