background preloader

Boktips

Facebook Twitter

Välkommen till Smakprov.se. På bokens sida. Intet. En flört med Lucifereffekten och om gruppers makt över individer. "Ingenting har någon betydelse, det har jag vetat länge.Så det är ingen idé at göra något, det har jag precis kommit på" Så inleds Janne Tellers roman Intet.

Intet. En flört med Lucifereffekten och om gruppers makt över individer.

Direkt därefter lämnar Pierre Anthon klassrummet och övriga klass 7a, klättrar upp i plommonträdet som står på hans gård, och som de forna klasskamraterna passerar varje dag på väg till skolan, och hånar dem när de går förbi eftersom de tror att livet är något annat än en resa mot döden. Övriga elever i klass 7a bestämmer sig för att bevisa för Pierre Anthon att livet visst är meningsfullt, och för att göra det börjar de samla saker som är betydelsefull i en hög inne i ett gammalt nedlagt sågverk. Reglerna är enkla, den som av gruppen har tvingats ge upp någonting får bestämma vad nästa person ska lämna. Men var går gränsen? Jag har använt den här romanen många gånger på gymnasiet i kursen svenska 1, men i år lät jag alla mina åttor läsa den.

Bokslukarsällskapet. LYSSNA IKAPPVarje program har också en egen sida.

Bokslukarsällskapet

Där kan du lyssna på programmet, läsa mer om boken eller författaren och få tips på liknande böcker. Länkarna dit hittar du längst ner på sidan - klicka på bokomslagen. Stadsbiblioteket Göteborg. Barnochunga. DB Wordpress Plugins Bockarna Bruse kommer igen Björn F Rörvik bild: Gry Moursund Stjärnstenen Jo Salmson Koko och Bosse hinner inte Lisen Adbåge Kickar Staffan Cederborg Småkrypsboll Tove Pierron bild: Joanna Helllgren Ekon Camilla Jönsson Peter och vargen Sergej Prokofjev bild: Ilon Wikland berättad av: Mark Levengood Som syskon på riktigt Helena Karlsson Hegas Jakten på den perfekta luggen Petrus Dahlin Min brorsa heter Noa Anna-Clara Tidholm bild: Johanna Hellgren Systern från havet Ulf Stark bild: Stina Wirsén Under ägget Laura Marx Fitzgerald Isbarnen Camilla Lagerqvist Gud och Adam och Eva Kim Fupz Aakeson Ill:Eva Lindström Djurfiket Camilla Ceder och Sanna Mander ← Äldre inlägg.

Barnochunga

Skönlitteratur för barn och unga. Under denna vecka har det diskuterats en del om skönlitteratur på FB.

Skönlitteratur för barn och unga

Frågan har varit varför lärare så ofta utgår från äldre litteratur och ofta tipsar varandra om exakt samma böcker. Jag tror det finns flera svar på detta och ett är att många lärare gärna använder "säkra" kort d v s litteratur som de vet har fungerat i grupper. Jag tror ett annat svar är att få lärare hinner läsa och botanisera bland alla de nya böcker som kommer ut. Förra veckan, då jag var på läskonferens på Högskolan Kristianstad, sa Mary Ingemansson att hon önskade att det ingick tid för läsning i lärarnas arbetstid. En tanke man kanske skulle försöka knyta an till. Jag är en av de lärare som gärna läser. Snöstormen av Sofia Nordin, är en bok utgiven av LL-förlaget.

En farlig vän av Ritta Jacobsson är också utgiven av LL-förlaget. För ett par år sedan kom Maths Claesson ut med science fiction-romanen Linux, uttagningen. Då tänkte jag nämna några romaner som skildrar lite udda huvudpersoner.   Önska bort, önska nytt  Det Ingrid Olsson skriver i den här boken om fyra killar och fyra tjejer kan inte lämna någon oberörd.

  Önska bort, önska nytt 

Åtta livsöden, åtta ögonblick i några ungdomars liv, åtta gråtvarningstexter. Det sägs oftast inte rakt ut, det antyds och genom sammanhanget förstår man (eller gissar sig till) vad det är som hänt eller vad som just nu försiggår i dessa ungdomars liv. En död mamma, en förestående abort, en missbrukande förälder, en frånvarande pappa. Det handlar om att tvingas bli vuxen för fort, att göra sig fri från sina föräldrar, att ofrivilligt inte ha någon förälder, om att känna stor ensamhet…. Jag vill inte berätta vad historierna handlar om, jag vill att du ska läsa själv. Jag läste först en av berättelserna för en av mina klasser på högstadiet igår, sen ville de höra en till, och en till, och en till, och…Det är helt enkelt berättelser som berör.

Provläs den första berättelsen här. Kerstin Åhrman. Hur gör du rent konkret för att få till en stimulerande lärmiljö för dina elever i klassrummet?

Kerstin Åhrman

Jag/vi jobbar ständigt och hårt med att eleverna ska känna trygghet och våga ställa frågor. Vi vill skapa ett klimat som gör att inga frågor känns dumma att ställa och att de inte känner blygsel för att komma till tals. De flesta av våra genomgångar sker på vår stora blåa matta där alla kommer till tals. På vår blåa matta räcker vi inte upp handen, utan alla får frågor, en i taget och det vet de alla om. Eleverna får säga ”pass” men det gör de sällan. Det vi håller på med mycket nu är mattelaborationer på ett så strukturerat och konstruktivt sätt med tydliga konkreta material. Vad kan du tipsa andra om som vill lyckas få en trygg lärandemiljö?

Att jobba proaktivt, förutsägbart och med tydliga rutiner dvs. ramar och struktur på samma sätt men med ett varierat innehåll. Om man vill veta mer om hur du arbetar går det att nå dig på nätet? Min epostadress är; kerstin.ahrman@vastra.goteborg.se. Bokslukarsällskapet. Bokslukarsällskapets första program, Liksom helt magiskt: Bokslukarsällskapets andra program, Silverpojken: Bokslukarsällskapets tredje program, Imorgon är allt som vanligt: Bokslukarsällskapets fjärde program, Astrid Baros genialiska plan: Bokslukarsällskapets femte program, Syskonen Tilly - Bibliotekskuppen:

Bokslukarsällskapet

Mellanstadiet/högstadiet. Skolbiblistans Boktipswiki - home.