En deckarhistoria med digitala verktyg Mina åttor har läst olika typer av deckare, bland annat Man kan bara bli hängd en gång och Ridån går upp. Den senare blev de mycket fästa vid och gav dessutom ett bra diskussionsunderlag. Vanligtvis skriver eleverna egna deckare, men tiden är knapp så här i slutet av terminen. Istället för att skriva en hel och omfattande deckare, blev alternativet att gestalta sig själv som huvudperson i valfri deckargenre. Historien skulle berättas i en Thinglink. Uppdateringar - I lööve IT, Kahoot goes GhostMode! När ens favoritverktyg får uppdateringar som gör att man får det stora leendet och förbannar att terminen snart är slut, då är det bra! Två verktyg som jag måste skriva om är; Mentimeter och Kahoot. Vi börjar med Mentimeters uppdatering; Nu är alla olika alternativen, för att svara på, gratis!
iMoviemanual för nybörjare Jag har skapat en manual för nybörjare till appen iMovie. Den tar upp en del av, enligt mig, de viktigaste funktionerna att känna till för att komma igång. Manualen har bilder och beskrivningar för funktionerna i iMovie när man vill skapa en film eller trailer. iMovie rymmer så mycket mer, men har du väl startat, kommer du att själv upptäcka finesser under resan. Glöm inte att det rymmer sig mycket information under den lilla knappen med frågetecknet som dyker upp på alla sidor. Där kan du får hjälp när du kört fast. Digitala verktyg – supertips Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. En sätt att göra berget lite lägre är att introducera enklare digitala verkyg regelbundet, till exempel med ett tips i månaden.
S g r du en podcast p nollbudget Det viktigaste att komma ihåg när du gör en podcast är att även om vi numera kan göra fantastiska saker för att fixa dåliga bilder till och med i gratisprogram så är ljud mycket svårare att rädda, särskilt för lekmän. Du kan trycka på någon knapp för att fixa brus, men då betalar du ofta med burkigt ljud istället, och så vidare. När många lyssnar i hörlurar blir dåligt ljud lätt väldigt störande. Så gör så rätt som möjligt från början och ge dig själv de bästa förutsättningarna, oavsett vad du har för budget. Det finns faktiskt genvägar till det (nästan) perfekta ljudet.
Google docs som formativt redskap Utifrån mitt eget arbete med en formativ arbetsprocess har jag jobbat en hel del med Google docs. Min egen uppfattning är att en av de mer centrala delarna av den processen är den ständiga återkopplingen till eleven om var den är och hur den ska ta sig vidare. Ett av de främsta verktygen för att få denna process att fungera är Google docs. Poängen med detta är flera. En mycket god anledning att använda det först och främst är en gratis ordbehandlare (i den mån man verkligen kan anse att Google står för gratis produkter, men det är en annan fråga). För det andra är det enkelt och smidigt på det vis att det inte kräver ett dokument som hela tiden sparas och e-postas mellan olika användare utan är ett verktyg som gör att flera användare kan använda samma dokument och som sparas i molnet och på så vis försvinner inget arbete.
Mitt Flippade Klassrum I tisdags var jag i Ronneby och föreläste för gymnasie/komvux-lärare om flippat klassrum med förmågor i fokus. Under föreläsningen hade jag inslag av interaktion, bl.a. fick pedagogerna möjlighet att själva, med hjälp av den digitala anslagstavlan Padlet, synliggöra olika metoder och verktyg som de använder i sitt klassrum. Ett av namnen som kom upp på vår padlet var Zaption, en av deltagarna berättade att Zaption är ett fantastiskt verktyg när man arbetar med flippat klassrum. Zaption ger användarna en möjlighet att dela flippar, men även en möjlighet att lägga in frågeställningar inne i flippen, vilket gör eleverna mer aktiva under tiden de tittar. Jag blev nyfiken och ville ta reda på mer.
whiteboard online - ett användbart verktyg Via Patricia Diaz fb-sida Språk & IKT har jag fått ett tips på ett nytt webbaserat verktyg som gör mig väldigt entusiastisk och jag är ivrig att prova det i klassrummet så snart som möjligt. (Ska berätta när det har skett.) Verktyget är ett online whiteboard-klassrum och det är mycket enkelt att använda, fungerar på alla moderna plattformar (surfplattor, smarta mobiler, datorer) och är gratis. Det går ut på att läraren snabbt och enkelt öppnar ett online "klassrum" på whiteboard.fi och eleverna ansluter sig med hjälp av en enkel kod som de kan se på tavlan.
Skicka stora (digitala) paket gratis och busenkelt Det är bra att kunna arbeta på olika individanpassade sätt tack vare teknik. Det är exempelvis skönt att kunna ge elever i uppgift att självständigt spela in en video där de visar hur de presenterar, exemplifierar, experimenterar, laborerar eller liknande utan att nödvändigtvis behöva stå inför en större grupp och göra det. Du kan också enkelt lyft detta i en diskussion där eleverna får reflektera över sitt eget sätt att presentera det de filmat. Det här är gjort – vad blir nästa steg? Viktigt! Men ett hinder många snabbt stöter på när vi arbetar med olika typer av inspelningar eller kanske till och med en mer utförlig presentation eller annan typ av grafiskt material är att e-post snabbt kommer till korta.
#GAFE, Vad kan man använda det till? Igår så tweetade Katarina Lycken Rüter en hel del tankar kring Google Apps For Education, även kallad GAFE. I skolSverige är det väldigt olika kring hur man kan/får använda detta i sin undervisning. På min skola använder vi GAFE tillsammans med våra elever och har mycket nytta av detta. Använder det själv varje dag, både på jobbet och privat. Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION Prezi är ett presentationsprogram där du kan skapa snygga presentationer direkt i webbläsaren. Prezi är en webbaserad molntjänst med en gratis- och betalversion och en som kräver att man registrerar ett konto. Med Prezi kan både lärare och elever skapa snygga presentationer med snygg effekter. Det finns färdiga mallar att välja mellan och gott om redigeringsmöjligheter för att lägga in egna bilder, filmer, texter samt ändra färger och typsnitt.
Flippfilm inför min föreläsning I min föreläsning pratar jag mycket om modet att våga prova digitala verktyg i sitt klassrum. För att våga prova och känna sig någorlunda trygg behöver man kunskap om hur man gör. Om man är med i olika Facebookgrupper eller på Twitter är det väldigt lätt att känna sig ensammast i världen och tänka " jag fattar ingenting av vad de pratar om" ! Så kände jag själv i januari när jag skapade mitt Twitterkonto. Men jag tog mod till mig och ställde frågor.