background preloader

SaraBruun

Han kom som ett yrväder en snöig decemberkväll. Ett gosedjur om halsen och en leksak i handen. En trasig pojke, men så full av liv och energi. Han behövde en ny familj. Vi var den familjen. Han, vi kan kalla honom Lukas, var 1 år och 10 månader när han blev vår son och vår dotters lillebror.

http://bruunskolblogg.blogspot.com/

Related:  cinahasselgrenDigitala tips

Betyg – så funkar det! Det här är en film för vårdnadshavare i grundskolan om hur betygssättning går till. Den fungerar bra att visa på föräldramöten eller för föräldrar att titta på hemma. Filmen är helt fri att visa och sprida på det sätt ni tycker är lämpligt. Creative Commons-licensen finns längst ner på sidan. Att läsa och bedöma texter i digitala portföljer. I det här inlägget tänkte jag berätta om hur jag gör när jag “rättar” numera. Jag arbetar i Google Apps för fjärde året i rad, och mina elever i svenska skapar egna portföljer i början av höstterminen, och i dessa samlar de allt sitt skrivande under året, både anteckningar, svar på uppgifter, större skrivuppgifter och reflektioner kring det egna lärandet. I dessa portföljer skriver jag också kommentarer till eleverna och ger framåtsyftande respons. Det finns ju otroligt många fördelar med att eleverna arbetar i digitala portföljer som är delade med mig, och en av dem är att jag har sett och tagit del av deras texter redan innan det är dags för bedömning.

LPP svenska Jag skrev tidigare om ett projekt jag startade med Kulor i våra hjärtan som utgångspunkt. Mina elever och jag har varit väldigt nöjda med det arbetet. Dels för att eleverna har fått använda sig av elevexempel som jag skrev om här samt att jag samlat deras egna meningar men även sparat texter som vi har har använt som idéer för hur man kan bygga upp sin text – de har vetat HUR de ska skriva, men även VAD det är som bedöms och krävs av dem. Jag har utgått mycket från de fem nyckelstrategierna och kanske mer än jag brukar med mer exempel och lyft deras favoritmeningar och högläst deras egna alster inför klassen. Det de har jobbat med har fått en mening. Jag har satt ihop en LPP som jag delar här och lagt in lite av de mallar jag gjort iordning samt elevcitat.

Bloggar för Pedagog Stockholm Varannan pedagogisk hette det, och japp, jag har läst Christina Löfving, Itmammans bok ”Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen” och jag fastnade lite ivrigt på det hon skriver om respons och en ide jag har. Respons som leder framåt under hela arbetets gång är viktigt för alla elever. Den som varje dag arbetar utan att mötas av annat än ointresse blir inte motiverad att anstränga sig, vi behöver alla respons, både positiv och konstruktiv respons Inte bara ett bra!

details?id=se.riksgalden.premiekollen&feature=search_result&rdid=se.riksgalden Riksgäldens app Premiekollen gör vad den heter – håller koll på dina vinster på premieobligationer. Premiekollen visar när det är dragning på dina premieobligationer och när de förfaller. Med Premiekollen kan du:- Söka vinster på premieobligationer- Lagra information om dina premier för framtida sökningar- Se kommande dragningsdatum- Se resultatet av dragningar på dragningsdagen- Se när en premieobligation förfaller Riksgälden reserverar sig för eventuella felaktigheter, och du ansvarar själv för att den information du anger i Premiekollen är riktig. Du kan söka vinster med dragningsdatum från och med februari 2008.

jlsu En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig. Google Drive Fler och fler skolor börjar använda Google Apps som plattform för kommunikation och kollaboration. Om man tidigare har jobbat i någon av de mer skolanpassade lärplattformarna saknar man kanske till en början kursspecifika sidor, inlämningsmappar kopplade till klasslistor och specifika fält för omdömen t.ex. i Google Apps. Men med lite tanke bakom mappstruktur, delningar och kommentarsfunktioner kan Google Drive tillsammans med de andra Google-tjänsterna fungera som en lärplattform med många fler möjligheter. Jag har utgått från en viss förkunskap i Google Drive i detta inlägg och fokuserar på hur själva mappstrukturen skulle kunna se ut för en lärare samt arbetsgången för att både nå ut med kursmaterial och ta emot elevarbeten. Det första förslaget på mappstruktur utgår från en klass. Denna struktur skulle kunna passa bra när man som lärare undervisar samma klass/undervisningsgrupp i mer än en kurs.

Tema – Välkommen till F-1 Röd I veckan har vi skrivit faktatexter på våra ipads. En faktatext, har vi lärt oss, är en text som är sann och som berättar för oss om verkligheten. Våra faktatexter handlar om de olika delarna i samhället som vi byggde förra veckan. Barnen har byggt en skola, en polisstation, en brandstation, ett bageri, Liseberg, en mataffär, en bank, en förskola, ett sjukhus, bussar och ett reningsverk. Alla grupper skulle tänka efter och skriva varför deras del måste finnas, vad man gör där och vilka yrken som finns representerade. På bilden fick grupperna sedan måla och plasta in sin samhällsdel .

Related: