Hur är ditt klassrum möblerat? Jag är av den bestämda åsikten att ett klassrums möblering säger, inte hela sanningen, men en hel del om den undervisning som sker i klassrummet samt ger en bild över hur kommunikationen i klassrummet sker. Dock tror jag inte att alla lärare gör medvetna val gällande klassrumsmöblering som ett stöd i att utveckla och förstärka lärandet. Ann-Marie Körling har skrivit blogginlägget Klassrumsmöblering – rummets betydelse . I sitt inlägg skriver Ann-Marie många frågor som hon ställer till sig själv som lärare. Några av dem är:Vad vill jag med klassrummet?
105-åriga Agnes: Ingenting var bättre förr Agnes Sandqvist har längre perspektiv på livet och samhället än de flesta. Vid 105 år fyllda har hon sett fattig-Sverige förändras – mest till det bättre. Det var stort, ljust och modernt och hon trivdes från första stund. Köket var praktiskt med mintgröna luckor och fönster mot den lummiga gården. När Agnes Sandqvist flyttade in den nybyggda trerummaren i Häggvik sommaren 1950 var det för att stanna. Realia möter digital läsförståelse - Mia Smith Vill du också veta hur du ska planera för och bedöma kunskapskravet för “realia” där eleven ska diskutera företeelser och jämföra med egna erfarenheter och kunskaper? Då jag och Annika Sjödahl började reflektera över hur olika fokus engelsklärare generellt la på bedömningen fick vi en tanke att skapa en planering som bygger på Skolverkets olika material. I de uppgifter vi sett bedöms ofta bara skrivuppgifterna och inte själva jämförelsen kring realian.
Bo Hejlskov Elvéns blogg Nyligen blev jag ombett att kommentera några arkitektritningar på en F-6-skola som ska byggas i en skånsk kommun. De fem yngsta årskurserna skulle ha klassrum på bottenvåningen och sjätteklassarna en liten egen avdelning på andra våningen, som liksom stack upp över ettplansskolan. Mitt i sjätteklassernas avdelning hade arkitekterna ritat en loftgång runt en fem meter bred öppning ner till en centralhall, just innanför entrédörrarna. Alla de små eleverna skulle gå igenom centalhallen på vägen till och från matsalen.
Vi i världen Bibeln är ett viktigt ord! Skriver man synagoga med stor bokstav? Heter det heliga bok eller helig bok? Vi tränger djupare in i texten om judendomen tillsammans i små grupper. Vi markerar nyckelord, skriver in dem i SO-boken och skriver sedan egna meningar. Vi jämför berättelserna i olika religioner. Skoldesign med rum för lärande Korridorer är dåligt utnyttjade miljöer, menar Peter C Lippman. Han försöker göra dem större när han skapar nya skolor. På så vis kan man flytta ut stolar och få användning av ytan vid behov. Forntidsresan Att uppmärksamma förmågor och strategier i de yngre åldrarna Här beskriver jag ett tema kring forntiden som jag genomförde senaste termin i åk 3. Syftet med att publicera Forntidsresan här är att inspirera andra till att uppmärksamma förmågorna och läs- och skrivstrategierna i alla ämnen. Forntidsresan kan förhoppningsvis ge idéer till teman även inom andra ämnesområden där förmågorna presenteras en i taget i de lägre årskurserna.
Ordaffischer – Ljud & Bild Vi hade en del affischer uppe på Bokmässan, och det var rätt många som ville ha med sig dem hem. Men vi säljer ju inte saker! Så här hittar ni affischerna i digital form, åtminstone de som vi kan dela med oss av utan rättighetsproblem – fritt för nerladdning som PDF. Och förhoppningsvis kan den som önskar sätta upp dem i ett klassrum, bibliotek eller annorstädes få dem utskrivna eller upptryckta utan större problem. (Formatet är 61 x 91 cm, och alla har skärmärken – ifall tryckeriet frågar.) Stödstrukturer, en väg att nå målet Stanna upp och fundera över nästa steg i lärandet och undervisningen, och att faktiskt vara helt överens om det steget. Det har vi gjort, elever och jag. Vi är på väg mot kunskapskraven i religion som handlar om världsreligionerna:
Forntidstema Under vårterminen har vi arbetat med forntiden i åk 3. Vår lärarstudent Sarah planerade och genomförde stora delar av temat, som framför allt integrerades i ämnena So och svenska. På ett eller annat sätt har de flesta skolämnen vävts in i vårt tema. Vi samlade egen dokumentation från arbetet i en stor forntidsbok i A3-format med akvarellfärgade sidor. Nedan följer nu en kort beskrivning med bilder kring hur vi genomförde vårt forntidstema. Forntidsresan inleddes med en repetition av vårt tidigare tema om livet på planeten jorden där vi samtalade om den vetenskapliga teorin kring jordens uppkomst.
Tema Valet Valet kommer väldigt lägligt i höst vid skolstart när man ändå ska prata om regler och vem som bestämmer hemma, i skolan och samhället. Min ö I min etta kommer jag börja lite lätt med att eleverna får göra en övning där de tränar på att säga sin åsikt. Vad skulle du ta med dig till en öde ö för att klara dig? Nytt skolmaterial om demokrati – Serier i Undervisningen “Skolan vilar på en demokratisk värdegrund, precis som vårt samhälle. Under hösten 2018 är det val i Sverige. För barn och elever är det viktigt att tidigt förstå och känna till vad demokrati innebär och vad det står för. Vi har tagit fram olika arbetsmoment där du som lärare kan arbeta med valprocessen tillsammans med dina elever.