background preloader

Min fritid på tyska

Min fritid på tyska
Mina sjuor ska lära sig att berätta om sin fritid på tyskan. Så här tänker vi arbeta: Introlektion. Fokus på att fånga elevernas intresse och kreativitet. Snabb genomgång av hur man hittar foton som är fria att använda. Vi använde pixabay den här gången. Skriva manus om sin egen fritid. Än så länge är vi på punkt 3. Cecilia

https://pedagogcecilia.wordpress.com/2015/11/27/min-fritid-pa-tyska/

Related:  TyskaDeutschBlogs/ Skolutveckling

Bearbeta din egen text – vi har provat att använda Blendspace I både tyskan och svenskan arbetar vi med att bearbeta våra texter mot allt större korrekthet, variation och omfång. Så gott som alla uppgifter innehåller något moment där vi: bearbetar våra egna texter innan någon annan har givit responsbearbetar våra texter efter att en kompis har tyckt tillbearbetar våra texter efter att läraren har gett respons Ju mer stöd eleverna får när de bearbetar texterna, desto bättre brukar det bli. Någon form av checklista, matris eller uttalat fokusområde behövs för att ögonen ska öppnas och en medveten bearbetning ska kunna ske.

Språklärarnas riksförbund AllmäntPauker.at – svensk-tysk ordlistawww.ur.se/sprk/tyska/Deutsch Perfekt – Här hittar ni både texter och hörövningar för olika nivåerToms Deutschseite – Diverse övningar (vokabulär, läsa, uttal mm)Goethe Institut – Goethes hemsida – här finns massor både för lärare och elever! – Deutsche Auslandsgesellschaft, erbjuder övningar, intressanta texter om språkliga fenomen LesenKindernetzNews 4 Kids – Kortfattade nyheter.

Läslyftet Samla inspiration om serier Att arbeta med serier Skapande aktiviteter – visa hur texter tolkas i kreativa former Monstret – skapa en filmtrailer (ta kort från Monstret, bilder från nätet, stillbilder). Muntlig interaktion - resurs från ett grannland - Mia Smith Jag gissar att de flesta som läser mina inlägg vet om att jag var en av arrangörerna för språkdagarna Språkbad i Väst i Göteborg, genom mitt engagemang i Språklärarnas riksförbund. Någon sade till mig för några år sedan att efter ett lyckat fortbildningsarrangemang får man med sig både tankar som leder till långsiktig utveckling och funderingar kring undervisning, men också något som man kan använda på lektionerna redan veckan efter. Som arrangör kunde jag inte gå på alla föreläsningspass, men jag såg till att slinka in på några av alla favoriter jag spanat in från början. Bland annat såg jag till att lyssna till båda våra norska föreläsare, Steinar Nybøle och Natali Seguì Schimpke från Fremmedspråkssenteret i Norge. Dessa båda pass gav mig just detta.

Teman - Tyska Här kan du hitta nyhetskällor över hela världen på engelska, men du kan även välja tyska, spanska, franska, italienska, ryska, kinesiska, portugisiska, arabiska och nederländska (holländska) källor. Klicka på en världsdel för att hitta nyhetskällor från ett särskilt land. Insticksprogram behövs i webbläsaren för att se och lyssna på webb-TV och webbradio. Sidan är skapad av en holländsk student. Taggar: TV, dagstidningar, engelska, massmedia, medier, nyheter, nyhetsbyråer, nyhetstjänster, radio, tidningar, webb-TV

Differentierad undervisning istället för individanpassningar – några exempel för kollegiala reflektioner Vi har ett gruppuppdrag i skolan men allt tal om individanpassningar gör att man kan förledas att tro att bara vi individualiserar mer så klarar vi fler elever. Denna tanke tolkas, upplever jag, som att vi ska individanpassa för varje elev eller så fort en elev verkar ha svårt att lära sig något eller bete sig som man bör i skolsammanhang. Eller varför inte när föräldrar eller tex BUP kräver det? Åk 7 tyska – AktivKlass Först kommer två länkar att träna julord TYSKA JULORD nr 1 TYSKA JULORD nr 2 Mias klassrum En svårighet för mig som lärare är att se de bitar där min undervisning brister, komma ihåg dem och åtgärda dem. Jag tänker ibland att ”det här borde jag verkligen plocka in mer i undervisningen”, men så glöms det bort till veckan efter. Den här terminen inledde jag med att titta på språkportfolions checklista för stegen A1 respektive A2 med mina tyskaelever i år 7, 8 och 9. Eleverna fick självskatta sig själva och vi pratade sedan om de olika områdena. Min frågeställning utgick från varje område och vad som stack ut. ”Om ni tittar på de olika sakerna på ”lyssna”, finns det någon pil som pekar mer nedåt än de andra? Är det något som är klart svårare än de andra sakerna?”.

Ledning och stimulans – Specmaja Ledning och stimulans 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen 3 § Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Elever som till följd av funktionsnedsättning har svårt att uppfylla de olika kunskapskrav som finns ska ges stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser. Elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling (SFS 2010:800) Bli stark på starka verb Nu börjar skolorna och då är det dags att få en flygande start med tyskan. Starka eller oregelbundna verb är en sådan sak man behöver få grepp om. Samma problematik finns ju både i engelskan och svenskan. Verb som inte följer det typiska mönstret, utan som man måste lära sig. I tyskan böjs de flesta verb så här: hacken – hackte – hat gehackt

Fem steg till formativ bedömning i klassrummet Syftet med denna sida är att inspirera genom konkreta exempel på hur det kan se ut i ett klassrum där formativ bedömning är grunden för undervisningen. Du hittar några av exemplen på denna sida och många fler i min bok Formativ bedömning i praktiken – från förmedling till förståelse. Ett sätt att ta reda på om man har grundat ett klimat och en kultur som bygger på formativ bedömning är att titta på Dylan Wiliams nyckelstrategier för ett hållbart arbete med formativ bedömning som grund för undervisning och lärande. Tillsammans utgör nyckelstrategierna en bas för ledarskap i klassrummet som kännetecknas av tydlighet, intresse för eleverna, undersökande arbetssätt, nyfikenhet, inkludering. De fem strategierna är: För mig är nyckelstrategierna ett sätt att påminna mig om att formativ bedömning börjar i bemötandet av eleverna när de kommer nya och slutar med betygsättningen.

Idag firar vi St Martin! Jag minns förra året vid denna tiden, tiden för firandet av St Martin, att jag kände mig som ett stort frågetecken. St Martin? soldat? legend?

Related: