Elevinflytande under bedömningstillfället
Vi har försökt att läsa de abrahamitiska religionerna på fyra veckor. Det är givetvis en omöjlighet för elever i sjuan att försöka lära sig ”alla” viktiga fakta om judendom, kristendom och islam på den korta tiden. Vi förutsatte att de redan hade kunskaper om de tre religionerna från mellanstadiet och satte igång med att jobba med några myter från det gamla testamentet. Vi hade några genomgångar om de olika religionerna och lite om hur några myter skiljer sig åt. Jämförelser av religioner
ASL – hur börjar jag?
Efter en motiverande kom-igång-kurs på pedagogisk inspiration i Malmö var jag oerhört laddad och såg fram emot att starta upp ASL i min första etta. Dock kändes det svårt att hantera alla spännande inslag samtidigt – vad skulle jag börja med och hur? Hur skulle jag organisera stationerna? Hur skulle jag möblera? I första skedet började jag med att introducera två finmotoriska stationer.
Betygssamtal utifrån checklistan i ESP - Mia Smith
Som betygssättande lärare är man van vid att frågorna kommer strax före lucia. ”När ska vi ha betygssamtal?” Det eleverna i det läget vill veta är vilken bokstav de kommer kunna läsa sig till på pappret i kuvertet som skickas hem några veckor senare. Ska jag lägga dyrbar undervisningstid på detta? Jag har valt att lägga mina individuella samtal efter jul i år. Eleverna vet redan vilket betyg de har fått, och i det här läget kan vi i stället blicka framåt. Hur lägger man då upp samtalen?
Grunder i skriftspråksutveckling
Läsa och skriva från början Det är ett mödosamt arbete att lära sig läsa och skriva för första gången som vuxen på ett andraspråk. Man är ju inte van vid att forma bokstäver med en penna, per definition.
Äldre på Tallbackas äldreboende i Östersund har fått solrum
Nu kan de äldre på boendet njuta av sol och värme – när som helst, rapporterar SVT Nyheter. Boendet har nämligen fått ett så kallat solrum. – Det är trevligt, man kan sätta sig där och fika, säger Lena Holmberg, enhetschef på boendet i Östersund. Vinterhalvåret förknippas ofta med mörker och kyla. Men inte på äldreboendet Tallbacka i Jämtland.
Fokus på fjärr
Intresset för fjärrundervisning är stort. Ifous forsknings- och utvecklingsprojekt om fjärrundervisning visar att tiden är mogen att flytta fokus från teknik till pedagogik. – För mig är drivkraften en likvärdig utbildning oavsett var du bor i Sverige, säger Gerd Pettersson, pedagogikforskare vid Umeå universitet och vetenskaplig ledare för FoU-projektet. Lärarbristen är stor och att värva pedagoger med rätt kompetens är inte lätt. Många lärare i bland annat modersmål och moderna språk måste dessutom lägga värdefull arbetstid på att köra mellan olika skolor.
Citronsås till fisk - Byhäxan - Recept
Passar framför allt till kokt fisk (lax, gös, hällefisk mm). Urenkel att göra men så god att den enkla satsen nedanför oftast bara räcker till två - fast i ursprungsreceptet stod det 4-5 personer... Skriver 3 som en kompromiss Maträtt: SåsKök: SkandinavienTillagning: KokatTid: 0 minuter Tips på dryck: Serveringsförslag: Källa: 1.5 dlvispgrädde2 dlcrème fraiche1 stfiskbuljongtärning1 stCitron, det rivna skalet och 1-2 tsk av saften Maträtt: Sås Kök: Skandinavien Tillagning: Kokat Tid: 0 minuter Tips på dryck: Serveringsförslag: Källa:
Läkaren: "De flesta föräldrar gör fel" - Samhälle
Åse Victorin är mycket oroad av skärmanvändandet bland barn och unga i Sverige. I sitt jobb träffar hon många ungdomar som är stressade och deprimerade. – Det är så många barn och unga som inte mår bra och det här är en stor anledning, säger hon. LÄS ÄVEN: "Nu använder vi den jättemycket i pedagogiken" (plus) Svårare känna empati Hon har inget emot datorer och skärmar som arbetsredskap, men spelande, tittande och kommunicerande via skärmar är skadligt.
Tävlingen
Vad är Webbstjärnan? Webbstjärnan är en möjlighet för lärare och elever som finns i den svenska skolan att lära sig mer om internet och utveckla sin digitala kompetens. Webbstjärnan är en del av IIS satsningar för att utveckla internetanvändningen i skolan. I Webbstjärnan skapar elever och lärare webbplatser med anknytning till skolarbetet. Vi ger de som skapar en sajt i Webbstjärnan en valfri .se-adress och en egen webbplats så att lärare tillsammans med sina elever kan arbeta med internet och webbpublicering.
Vad är Padlet och hur kan du använda det i undervisningen?
Jag brukar ofta lyfta Padlet som ett bra verktyg för en rad olika pedagogiska syften jag tänkte här kort stanna upp vid några sådana syften. Först och främst är Padlet är en digital skrivyta för att kunna samla länkar eller tankar tillsammans så att man slipper skriva i ett dokument och på löst papper. Du kan därför också komma åt den när som helst och från vilken enhet som helst.
Lathund i lkällkritik på internet
Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag?
En guide till Canva och Thinglink
Jag höll för ett tag sedan en workshop för just Canva och Thinglink och jag har fått förfrågan om jag kan dela det jag gjorde då för fler vill lära sig använda verktyget. Kanske någon har nytta av att förkovra sig i detta under mellandagarna så jag delar det så kanske kreativiteten inför terminsstart sätter igång? Jag kör gratisversionerna och det räcker gott och väl.
Skypa med Vasa
Under skypelektionen befinner sig museipedagogen på en plats ni kommit överens om i förväg. Vi håller på i cirka 20 minuter och det är kostnadsfritt, välj mellan: Skype ombord: Museipedagogen är på Vasas övre däck och nere på kanondäck.