https://padlet.com/annikasjodahl/texttyper
Related: Skriva • Olika texttyper (svenska) • la_profesora • petraeriksson2 • SvenskaUppdaterad skrivprocess Under påskhelgen har jag hunnit läsa ikapp en del både på Twitter och i de olika Facebook-grupper jag är med i för att se om något har dykt upp på skolfronten som man kanske kan ha användning för? Det gäller att sortera bland alla blogginlägg, facebook-inlägg, twittertrådar, filer och tips för att inte drunkna i detsamma. Ibland känner man sig som sämsta sortens lärare bara för att man inte har gjort det eller det med sina elever, eller börjat jobba med det som just nu verkar vara det mest omtalade? Just nu rasar det en debatt om katederundervisningens vara eller inte vara, igen. Jag tycker ändå att den är mer nyanserad och något mindre polariserad nu (kanske)? Lärarna ger mig nya vinklar på världen Från att ha varit störst och tuffast på skolan till att bli minst och osäkrast. Det var så det kändes den där fredagen i juni när jag slutade nian och snart skulle börja på gymnasiet. Jag var också väldigt stolt över mig själv eftersom jag hade fixat ett sommarjobb i ett varuhus.
Tolka bilder Syfte För att träna inferenser och öka ordförrådet. Läraren reflekterar När jag arbetade med ett sagotema ville jag öka elevernas strategier för att göra inferenser. Språk-stöttning med stödmallar · Annika Sjödahl Som lärare har vi ibland mer eller mindre nytta av att använda oss av olika stödmallar för att stötta kommunikationen och tänkandet i ett klassrum. Vi är många som framgångsrikt använder oss av det i klassrummet på ena sättet eller det andra. För skrivandet kan det vara bra med skrivmallar. Jag brukar göra dem till en skrivuppgift om jag har elever som behöver stöd och de är helt valfria att använda. Många frågar efter dem och en del vill inte ha dem. Jag ser dem som ett särskilt stöd i den vanliga undervisningen och sedan jag började med dem har jag aldrig en elev som struntar i en skrivuppgift.
Monstret -ett romanprojekt – Josef Sahlin Arbetet med ett romanprojekt som detta rör nästan allt som ryms i kursplanen för svenska, förutsatt att man jobbar utöver själva materialet. Diskussioner, bearbetning, jämförelser och analyser ska vara centrala moment utöver själva skrivandet. Här nedan har jag markerat (understruket) ord, fraser och begrepp som jag direkt kan härleda till arbetet. Syfte (Svenska Lgr11) Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Ett upplägg för textsamtal av faktatexter I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan arbeta med textsamtal för att stötta läsandet av skönlitterära texter. Detta ger eleverna stöd för förståelsen av det som de läser och de kan använda varandra som lärresurser för varandra. Jag tänkte i detta inlägg ge tips på metoder för att genomföra samtal av läsning av faktatexter som kanske kommer fler lärare till del än svensk- eller språkläraren som är den som oftast arbetar med skönlitteräraverk. Eleverna möter oftare faktatexter och här finns det också möjligheter till stöd för att lära tillsammans genom samtalet.
En samling minilektioner Så här i slutet av terminen, eller mellan två längre projekt, är det perfekt att ha något kreativt, roligt och annorlunda att ta till. Samtidigt som det såklart ska kännas givande och meningsfullt. Förra terminens samling av kortisar finns här: Topp 10 miniprojekt. Håll till godo, vårens samling topp 10 kommer här! Leka med bokstäver Nytt läsår, nya möjligheter – Tillgängliga mallar i alla klassrum – Specialpedagog på gymnasiet Varje år när vi startar upp våra skolor i augusti så innebär det nya möjligheter att prova något nytt, tänka om, justera och höja ribban ytterligare till en ny nivå. För mig som specialpedagog upplever jag uppstarten som mycket viktigt, under uppstartsdagarna har jag mycket tid med lärarna och därmed möjlighet att lyfta frågor utifrån ett specialpedagogiskt perspektiv. Detta är något som jag gör under hela året – men just i uppstarten upplever jag att alla är mer utvilade, taggade och mer mottagliga än i tex juni. Ni som följer min blogg vet att jag ofta skriver om olika stödstrukturer som tex analys- och skrivmallar. På min skola har vi ett antal analysmallar av en mer generell karaktär uppsatta i plastfickor i alla klassrum i syfte att göra mallarna lättillgängliga och till en naturlig del av vår undervisning.
Planera med Blueberry-metoden – #mellanstadiebloggen [LÄRARRUMMET] Mors lilla Olle har mycket att bidra med när det kommer till planering av undervisningen. I alla fall i det här inlägget. Hur planeringen av och målen för undervisningen ska se ut är ett hett ämne, och utformningen skiljer sig åt mellan skolor. ATT vi lärare ska planera vår undervisning är dock något som gäller för alla. Men det är upp till rektor att bestämma HUR planeringen ska se ut. En uppgift från nationella provet år 9: Konsten att ta det lugnt - www.plugga24.se Konsten att ta det lugnt Stress, stress, stress och åter stress. skolan, träning, betyg, kompisar, jobba, tjejer. Allt måsteman fixa. 13 svalkande vodkadrinkar – perfekta för sommarkvällen Inför sommaren har Absolut Vodka bett bartenders från några av landets bästa barer ta fram nya drinkar med Absoluts smaksatta vodkor. Hittar du någon ny favorit? När smaksatta vodkor var nya på marknaden blev drinkar som Ragnar, P2 och Vanilla Sky snabbt populära i svenska barer. Nu har bartenders från Åre till Stockholm till Lund skakat fram vad de hoppas ska bli nya sommarklassiker. Här är resultatet: 7 enkla drinkar du kan blanda under parkhänget
“Kollegialt lärande, att arbeta tillsammans” KvUtiS/L.Folke Kollegialt lärande och formativ bedömning, Skolverket Titta på filmen och diskutera sedan frågorna. Diskussion Vilka erfarenheter har du av effektiv kompetensutveckling? Vad är utmärkande för den?Forskning visar att den största skillnaden i resultat är inte mellan skolor utan mellan klassrum.