Pernilla
En samling minilektioner. Så här i slutet av terminen, eller mellan två längre projekt, är det perfekt att ha något kreativt, roligt och annorlunda att ta till.
Minnas klassrum: Dystopier - en "katastrofal" genre. Texttyper i svenska. Orka plugga: Textgenrer - krönika. Reflekterande textanalys med koppling till författare och samhälle. Vad är det egentligen som vi bör fokusera på i undervisningen när det gäller kunskapskravet att eleven ska kunna koppla ett verk till författaren och dess samtid och då resonera om budskap både på raden, mellan raden och bortom raden?
Jag tänker i detta inlägg att försöka sortera ut vad undervisningen bör fokusera på för att skapa validitet i bedömningen men även dela lite tankar och stöd för att skapa en undervisning som möter hela kunskapskravets bredd. För att veta vad undervisningen bör fokusera på i kunskapskravet nedan behöver man titta på det centrala innehållet för att få ett hum om vad läsandet och skrivandet ska utgå ifrån för att kunna urskilja texters budskap, tema, motiv, syften, avsändare och sammanhang. Vem läser min text? - funderingar över mottagare och textval.
Som svensklärare är vi vana vid att förhålla oss till hur en text ska se ut; det vill säga vi lägger fokus på form och struktur.
Många lärare är idag bekanta med begrepp som genrekunskap. Med den kunskapen följer även att tala om olika aktiviteter som är förknippade med olika texttyper, som att utredande texter utgår från olika aspekter medan en berättande text utgår från en handling. Beskriva karaktärer utifrån bilder. Syfte Att beskriva karaktärer som möts i en berättande text.
Träna på hur en berättande text kan byggas upp. Läraren reflekterar Ett sådant här upplägg blir ofta roligt och givande. Tempot är högt och aktiviteterna varierande. Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta. När jag skrev mitt förra inlägg om Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter slog det mig att ett bra upplägg kunde vara att utgå från Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren.
Det passar också bra i tiden då det just släppts en nya anime-serie med Ronja Rövardotter. Klippen visas på Svt-play när som helst och sänds på Barnkanalen lördagar kl 20:05 och är ca 25-30 min långa och kan fungera som en multimodal text för att lyfta fram gestaltningen. Det bästa är att visa på hur detta låter i text som läses högt innan filmen visas och diskutera på skillnader och likheter som en bok ger genemot filmen.
Så här börjar boken: Gestaltning – Poster by Annika Sjödahl. Analysera en låt. Syfte Eleverna analyserar en låt kopplad till (sam)tiden och/eller upphovsman. Eleverna resonerar om textens budskap, tematik och form (som uppbyggnad och ordval). Analysera olika texter under samma tema. Syfte Eleverna får möta olika sorts texter och författarskap under gemensamt tema eller motiv.
Eleverna jämför texter och analyserar, exempelvis vad har de gemensamt och vad skiljer dem åt? Läraren reflekterar. Lararhandledning. Tolka bilder. Syfte För att träna inferenser och öka ordförrådet.
Läraren reflekterar När jag arbetade med ett sagotema ville jag öka elevernas strategier för att göra inferenser. Malinsklipp Tema och Budskap. Vad tycker du egentligen? Under en dag gör vi hundratals val.
Några av stor betydelse, några mindre eller betydelselösa. Vi förväntas tycka till om saker, men frågan är hur väl underbyggda våra åsikter egentligen är? Åsikter är sällan stabila och vi är ofta väldigt lättpåverkade av andra eller situationen. Trots detta kan vi uttrycka våra åsikter tämligen starkt och tvärsäkert i många olika frågor. Dessutom hittar vi snabbt argument som styrker våra åsikter. Kul utan censur. När Eva Fjellander skriver ”grammatik” på tavlan hörs besvikna stön från klass 7B på Åsenskolan i Anderstorp: Nej!
Fan! Inte sant! Eva Fjellander är inte ett dugg förvånad; det är precis så här det brukar börja. Hon vänder sig mot klassen. Anpassade skrivuppgifter utifrån de nationella proven. Snart är det dags för niornas nationella prov i svenska.
Förra året satte jag ihop en skrivmall för att eleverna i nian skulle få träna på de olika texttyperna och även ta del av hur instruktionen ser ut. Vi hade arbetat med Boktjuven och eleverna fick skrivuppgifter som passade mot den boken för att fånga upp de vanligaste texttyperna. I år har vi arbetat med boken Huset mitt emot i åttan och jag kom på att jag kan använda mig av samma mall som jag bara anpassar för att svara mot bokens innehåll.
Mallen är så pass generell att man med små justeringar kan ändra innehållet i den. Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkret upplägg. De muntliga nationella proven ska i år läggas på höstterminen. Flippad film - Referatteknik och källhänvisning. Propaganda och bilders makt - Barn, unga och medier. Sorg, mystik och skandaler – sommarens heta nyheter. MIK för mig - digital utbildning - Barn, unga och medier. Om svenska och digitala verktyg. Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva.
På SETT visade jag i LR:s monter hur jag dels använder Canva men även hur du själv kan göra en Canva. Om du vill ta del av hur jag organiserat Canvorna utifrån förmågorna i mitt klassrum kan du kika här. Canva är en webbsida där du kan skapa posters eller bilder för t ex din undervisning, för blogginlägg eller inbjudningar. Jag använder mig själv ganska ofta av programmet som är både lättanvänt och gratis (om du väljer gratis varianterna).
Då jag ofta delar instruktioner till eleverna i förväg så de kan ta del både innan en lektion, men även i efterhand, tänkte jag att för er som missade presentationen ska få möjlighet att ta del av den i efterhand via filmklippet nedan. Det är en flipp för det utvidgade kollegiet så att ni kan få ta del av lite av det som fanns att se på SETT om ni inte var där. Presentationen som syns i filmen utgår från redigeringsfunktionen i Canva, dvs där du skapar din poster. Hur du skapar flera flikar. Digitala verktyg. Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser. Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för planering, flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här).
Som vanligt när det gäller undervisningens innehåll (VAD) eller de metoder läraren använder (HUR) gäller det att ha klart för sig i vilket syfte den ena eller andra används (VARFÖR). En del kollegor har säkert lärt sig Google Drive, Kahoot och Padlet, men många lärare står fortfarande utanför den digitala världen och därmed också eleverna. Vägen att använda verktygen fylls lätt av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig hur verktygen kan nyttjas är just nu alldeles för stor. Mitt lärarliv: GoogleDrive - ett självklart verktyg. Krämig pasta med scampi & vitlök. Pasta med scampi, vitlök, grädde, vitt vin, parmesan och persilja. Alltså, behöver jag ens nämna hur gott det här är?! Bra och mindre bra bröd (+ recept på nyttigt och gott proteinbröd) ‹ Mamma.fit. Matlådedags! En halvtimme – fyra måltider, dietistens bästa recept ‹ Mamma.fit.
Banankvargpannkakor. 6 st i en liten stekpanna (ca 3 st i en normalstor stekpanna) De är allra godast nygräddade! 1 dl havregryn (mixas eller mortlas till mjöl)3 ägg1 nypa salt½ tsk bakpulver2 dl kvarg 1 banan. Viktvaktarna. Recept: Overnight oats med fläder, vanilj och jordgubbar. 13 svalkande vodkadrinkar – perfekta för sommarkvällen. Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen.
Ett upplägg för textsamtal av faktatexter. Så hjälper du elever med talrädsla. Den muntliga redovisningen närmar sig och som vanligt är det ett par elever som ber om att få slippa. Jenny på Wendes: Varför avsluta med samtal i mindre grupp? Det dunkelt sagda. Välj en scen - analogt. Jenny på Wendes: Om det var krig i Norden. Framåtsyftande återkoppling för att äga sitt eget lärande. Kamratrespons med texttriangeln. Plickers, ett responsverktyg på papper! - Camilla Askebäck Diaz. Modell för kamratrespons. Kamratrespons med struktur. Hur bearbetar vi feedback? Utbildningsstyrelsen - Gåtur i København. Nordiske språk.
Hd.se - Fem og halv...fems? Hur bra kan du räkna på danska... I spåren av SKAM – Nordiska språk – Cecilia Jalkebo. Kviss. Ordkunskap: förhör eller träning? Avancerad sökning. Leka med nya ord. Fredagsordet. Några knep för att googla bättre – Poster by Annika Sjödahl. Hur kan man arbeta med källkritik på ett elevnära och konkret sätt? Så utnyttjas attacken i Stockholm för att sprida propaganda i sociala medier. Källkritik: Partiska röster. Skriva dialog - Google Slides. Texttyper i svenska. Tokiga brev - anpassa språket efter syfte, mottagare och situation.
165 ögonblick. Vilse - skriva berättelse i sex delar. Referat och källhänvisningar. Utveckla svaren - en stödstruktur. Novellen möter låten. Stöttning för skrivande av egna sagor med nya perspektiv. Få syn på läsförmågan genom skriftlig uppgift. Skriva dialog - Google Slides. Skriva twist - Google Slides. De, dem, dom – vad är egentligen skillnaden? Kortskriva med notiser. Jenny på Wendes: Ordmoln i undervisningen! Novellen möter låten.
Novellskrivning efter musikvideo. Novellstart - Google Slides. Personbeskrivningar - Google Slides. Skrivpromenad. #BookSnaps ger texten mening – Cecilia Jalkebo. Utveckla svaren - en stödstruktur. Brevet till mig själv 2.0. Klippet - Ett novellprojekt. #chal8sklassrum: Saga blir dikt. Jenny på Wendes: Blackout Poetry - en ingång till poesin? Bokryggspoesi som start på ett litteraturtema. Recitera Shakespeare. Shoutouts som avslutande lektion för att summera året. Planera din arbetstid - Lärarnas Riksförbund.
Minskad arbetsbelastning med strukturerade utvecklingssamtal - Sara Bruun. Vad får man för 30 000 kronor? Herregud & Co - När ett barn lär sig gå stapplar det,... Kooperativt Lärande. Lärande i cirkelmodellen – Kooperativt Lärande. Gruppstärkande övningar – Kooperativt Lärande. Kooperativ fyrfältare. Glassexemplet: skillnaden mellan traditionell undervisning och kooperativt lärande. Att skapa rutin som lärare inför första arbetsveckan. Tio tips för en inkluderande skolstart.
Minnas klassrum: Nytt läsår, nya elever och arbete med fokus på relationsskapande.