background preloader

Så hjälper du elever med talrädsla

Så hjälper du elever med talrädsla
Den muntliga redovisningen närmar sig och som vanligt är det ett par elever som ber om att få slippa. Vad gör du som lärare? Gymnasieläraren Daniel Sandin, som håller i kursen ”Retorik för dem som inte gillar att hålla tal” på Katedralskolan i Lund, tror att många lärare har som standardknep att ta den talrädda eleven åt sidan, i enrum, och så får eleven hålla sitt föredrag där och läraren kan i alla fall bedöma elevens kunskaper. Det förekommer säkert också att man som lärare är lite överseende och låter den våndande elev slippa. Men att låta eleverna slippa undan är att göra dem en björntjänst, menar Daniel Sandin. – Problemet är att det bara bekräftar elevens bild av sig själv som en person som inte kan tala inför grupp, att man behöver speciallösningar och är usel i sina egna ögon. Det kan vara att ta det i små steg och efterhand låta åhörarskaran växa. – Det finns talrädda elever i varje klass. Kan alla lära sig att bli en talare? – Definitivt. Uppskattar eleverna att du pushar dem? Related:  Talaeliaugla_profesora

Jonas Gardell - Mormor gråter (I vardagsrummet) PAPPAN: - Såja, det blev ju inte så tokigt! PUBERTETSSONEN: - Den är sned. PAPPAN: - Inte då. Granar ser ut sådär. PUBERTETSSONEN: - Den är ändå sned. (I köket) MAMMAN: - (ropar) Nu är maten färdig! (Ingen kommer utom mormor) MORMOR: - (in på rullator, gnälligt)Jaså, är det här ni är! (I vardagsrummet) TV-VÄRDEN: - Och nu ska Kalle Anka och hans vänner önska alla en riktigt god jul! (Granen välter) PAPPAN: - Helvete också! (Lite senare i köket, den sista scenen. (Ursprungligen skriven för Aftonbladet/Kulturs julnummer 1990, bearbetad och medtagen i föreställningen "En pall, en mikrofon och Jonas Gardell" som hade premiär på Stockholms konserthus den 15 oktober 1991)

Språkstöttning med stödmallar Som lärare har vi ibland mer eller mindre nytta av att använda oss av olika stödmallar för att stötta kommunikationen och tänkandet i ett klassrum. Vi är många som framgångsrikt använder oss av det i klassrummet på ena sättet eller det andra. Jag tänkte helt kort bara visa på några stödmallar jag själv använt mig av och som jag rekommenderar lärare att använda i sina klassrum oavsett om de har språk; svenska, svenska som andra språk, engelska, moderna språk eller andra ämnen där de ska kommunicera för att visa om de förstått eller lära sig resonera kring ett innehåll för att utveckla flera olika tankekedjor. Skrivmallar För skrivandet kan det vara bra med skrivmallar. De kan se ut så här för svenska där uppgiften var ett sommarprat och så här för engelskan där eleverna skulle skriva en Flash Fiction. Några gånger har jag satt ihop dem i Canva men då mer för att visa på struktur än som stöd för innehåll. Textkopplingar Tala Tänka Strategier för ord Att förstå ord är inte helt lätt.

Bokryggspoesi som start på ett litteraturtema Jag hoppas du haft en skön semester och nu är redo att möta en ny termin. Kanske har du tagit del av många nya kreativa idéer från det utvidgade kollegiet eller så har du kanske som jag kopplat av helt och nu står där och vill ha en bra idé att starta terminen med. Precis innan sommarlovet delades en sådan uppgift i gruppen Svenska i 6-9 på Facebook och jag fick lov att dela den med er via denna blogg. Jag hann också testa den i min klass på avslutningsdagen då vi hade lite tid i klassrummet innan vi skulle gå ner och lyssna på lite musik och sång. Jag gjorde som så att jag tog fram några böcker och la i en hög på varje bord och när eleverna kom in i klassrummet visade jag ett exempel som jag själv fick via Instagram. Exemplet såg ut så här: Eleverna fick sedan lägga ut bokryggarna i den ordning de ville och skapa en dikt. Nedan finns ett exempel från en av grupperna och vill du se hur en bläddringsbarbok ser ut kan du titta via länken här.

Sommarpratarna – när besöken i klassrummet avlöser varandra Sommarpratarna har förgyllt människors somrar och liv länge. Redan 1959 sändes de första programmen. De har också tack vare kloka och inspirerade lärare under flera års tid inspirerat elever runt om i landet. Jag har bestämt mig för att låta sommarpratarna löpa som en röd tråd genom läsårets undervisning. Samtidigt som gymnassievalet förmodligen är det viktigaste valet för eleverna i nian är det i år också val i Sverige. Linnéa Claeson (2017) som pratar om vikten att stå upp mot näthat, Emilia Lind (2016) som berättar hur hennes liv förändrades en dag när hon var sexton år och hennes mamma dog och Yrsa Walldén (2008) som knappt vågar gå till kiosken för att handla ifall någon skulle säga hej till henne och än mindre ställa sig framför en klass och tala, är ytterligare tre av mina favoriter bland de sommarpratare som jag hittills lyssnat till. Att diskutera: Hur arbetar du för att lyfta in världen utanför i ditt klassrum?

Talrädsla ESL Speaking Activity Shopping Shopping Role Play Activities Clothing Items Vocabulary apron attire ball gown baseball cap bathing suit bedclothes bell-bottoms belt beret Bermuda shorts bikini blazer blouse boot bow tie boxer shorts bra brassiere briefs button-down shirt camisole cap cap and gown coat collar costume cowboy boots cowboy hat cravat crown diaper dinner jacket dress evening gown jacket nightgown shirt formal wear frock fur coat garment getup glasses gloves gown handbag handkerchief hat suit headscarf high heels hoodie hospital gown housecoat jeans jersey jumper jumpsuit kerchief knickers lab coat leather jacket leg warmers leggings life jacket long underwear miniskirt mittens muffler neckerchief necklace nightshirt outerwear outfit overalls overcoat overshirt pajamas panama hat Pants petticoat polo shirt pullover purse raincoat ring robe rugby shirt sandals sari scarf school uniform shawl shift shoe shorts skirt slippers sneakers sock stockings sun hat sunglasses sweater sweatpants sweatshirt sweat suit swimsuit T-shirt tie tie clip tights top top coat top hat trousers tube top turban tweed jacket umbrella underclothes veil

Våra svenska dialekter - SweDia 2000 Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva På SETT visade jag i LR:s monter hur jag dels använder Canva men även hur du själv kan göra en Canva. Om du vill ta del av hur jag organiserat Canvorna utifrån förmågorna i mitt klassrum kan du kika här. Canva är en webbsida där du kan skapa posters eller bilder för t ex din undervisning, för blogginlägg eller inbjudningar. Presentationen som syns i filmen utgår från redigeringsfunktionen i Canva, dvs där du skapar din poster. Innan du tittar kan du ta del av några saker jag missat att nämna (eller så gör det det i efterhand): Hur du skapar flera flikar När du skapar en layout ser du pilar, papperskorg och en dubbelsidig flik bredvid bilden. Hur du flyttar om i strukturen När du är klar kan du också klicka på bildernas upp och ner pilar för att flytta om i strukturen. Hur du använder den som en presentation Till sista bilden berättar jag om att du kan ha Canva som presentation. Så nu kan du titta på filmen för att själv kunna sätta igång och skapa Canvor. Här finns nu podden.

retorik i skolan - Retorikbloggen | Klara Besked Retorikkonsult – Föreläsningar, retorikträning och retorikutbildning En del lärare frågar mig om små, korta retorikövningar att göra i klassrummet. Jag kryddar mina retoriklektioner med flera övningar för att eleverna ska få röra på sig, tänka till, våga själva och våga tillsammans. Idag beskriver jag övningen "Tyst minut". Så här går det till En elev i taget går upp framför klassen. ”Jag heter (Kajsa). Sedan applåderar klassen, eleven sätter sig och lämnar plats för nästa tysta talare. Du får vara retorikförebilden Om eleverna ska våga prova sin arena-röst, sin starkaste stämma, i ett litet klassrum så måste du som lärare kunna förebilda. Syftet med den här retorikövningen Jag blir lycklig när eleverna frågar varför vi gör något! Det här är en övning i att våga ta plats. Dessutom är det det en övning för lyssnarna. Vad blir effekten? Jag har gjort den här övningen ett par tillfällen med min klass som jag har nu under våren. Hållningen var mer självsäker, ögonkontakten medveten. En elev sa: – Jag fixar inte när det blir tyst. Prova själv först!

Talövningar Conversation Questions for the ESL/EFL Classroom If this is your first time here, then read the Teacher's Guide to Using These PagesIf you can think of a good question for any list, please send it to us. Home | Articles | Lessons | Techniques | Questions | Games | Jokes | Things for Teachers | Links | Activities for ESL Students Would you like to help? If you can think of a good question for any list, please send it to us. Copyright © 1997-2010 by The Internet TESL Journal Pages from this site should not be put online elsewhere.Permission is not required to link directly to any page on our site as long as you do not trap the page inside a frame.

Texttyper SVA åk 9 Trouble viewing this page? Go to our diagnostics page to see what's wrong.

Related: