background preloader

Kooperativt Lärande

Kooperativt Lärande
När du som lärare vill bygga en bra stämning i klassen och förbereda eleverna att arbeta genom samarbete kan det vara bra att börja med enkla, snabba övningar och lekar. Dessa gör att eleverna är förberedda att samarbeta med varandra, höjer stämningen i klassen samt skapar tillit och aktivitet hos eleverna. Perfekt att börja året med! Läs gärna inlägget om gruppstärkande övningar där det finns flera att välja bland! Kom ihåg att alltid ge ett gemensamt mål för grupperna även i dessa övningar som ”Ni är klara när alla kan…” eller ”Ni är klara då alla kan förklara…” så att målet ger ett positivt ömsesidigt beroende i grupperna. Hör vi ihop? En variant på strukturen Hör vi ihop? Ge eleverna tanketid kring ett tema som “min sommar” eller “roliga saker att göra”.Efter en stund ber du dem gå runt i rummet, hitta någon och gör en “high five”. Trestegsintervju En variant av trestegsintervju. Dela in eleverna i grupper om 3. Skrynkla och kasta Vi bygger! Dela in eleverna i grupper om 3-5 elever.

https://kooperativt.com/2017/08/10/kooperativa-lekar/

Related:  VärdegrundSvenskala_profesoralivskunskap

Strategi: T-kort & Y-kort När du arbetar med samarbete mellan eleverna är det viktigt att du som lärare lär eleverna hur man samarbetar så att lärandet stärks. Det räcker inte med att du säger ”varsågod nu ska ni samarbeta” och tro att det löser sig av sig självt. Samarbete kan tränas genom att arbeta med en samarbetsfärdighet åt gången. Du behöver definiera färdigheten, du och eleverna behöver diskutera färdigheten, eleverna behöver därefter träna och utvärdera färdigheten för att slutligen befästa den. Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen I det här inlägget tänkte jag skriva om en metod som utvecklar läsförståelsen och utgår från samtalet. Upplägget går helt sonika ut på att organisera en bokcirkel och jag tänkte dela med mig av hur jag gör så du kan testa själv om du inte redan gjort det. Först tänkte jag ge en anledning till varför att jag tycker att man ska föra ett samtal kring det man läst gemensamt i klassen. Vi vet att elever som lämnas själva i sin läsning inte utvecklar en djupare läsförståelse men genom samtalet kan man stötta de som behöver mer hjälp genom att eleverna lär av varandra.

Recept: Sallad med chèvretoast En ljuvlig sallad med polkabetor, mangold och spenat som toppas med rostade hasselnötter och ljunghonung. Prenumerera på Lantliv mat & vin! 4 portioner100 g blandad sallat, gärna med röda mangoldskott och spenat1 dl skalade hasselnötter2 polkabetorCHÈVRETOAST:1/2 surdegsbaguette100 g chèvre på rulle4 msk olivolja2 msk ljunghonungSALLADSTOPPING:Lite olivolja och ev lite ljunghonung1 kvist ljungblommor eller 1 kvist timjanFlingsaltNymalen svartpeppar1. Skölj sallaten och skaka den torr. 2. Ett upplägg för textsamtal av faktatexter I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan arbeta med textsamtal för att stötta läsandet av skönlitterära texter. Detta ger eleverna stöd för förståelsen av det som de läser och de kan använda varandra som lärresurser för varandra. Jag tänkte i detta inlägg ge tips på metoder för att genomföra samtal av läsning av faktatexter som kanske kommer fler lärare till del än svensk- eller språkläraren som är den som oftast arbetar med skönlitteräraverk.

60+ appar som utvecklar social kompetens & värdegrund Sammanställning över appar som utvecklar social kompetens och värdegrund. Vi är föräldrar och pedagoger som testar och rekommenderar bra och roliga appar för barn. På denna sida hittar du tips på appar med fokus på bland annat känslor, omsorg, omvårdnad och samarbete. Apparna är sorterade så att de mest populära ligger först.

Detektivmysterie för barn och barnkalas Låt barnen ge sig ut på ett spännande äventyr i Detektivmysteriet! Som alla våra skattjakter är Detektivmysteriet en orginalprodukt, specialskriven, klurigt och roligt, i fin design. Med hjälp av vår guide och lekschemat organiserar du enkelt en proffsig skattjakt, hemma eller borta, ute eller inne. Skattjakten fungerar var som helst. Temaarbete: FN-dagen och barns rättigheter Böcker Att arbeta med Barnkonventionen – helt enkelt av Sanna Mohr (2014) Tänk om av Inga-Lill Morell (1994) Lika som bär av Pernilla Stalfelt (2001)

Krämig pasta med scampi & vitlök Pasta med scampi, vitlök, grädde, vitt vin, parmesan och persilja. Alltså, behöver jag ens nämna hur gott det här är?! Ni måste testa! Det bästa med den här rätten är att allt görs i en stekpanna och går fort att tillaga. 20 minuter vid spisen och du får det här goda resultatet :-) 20 minuter 4 portioner Ingredienser 3 msk olivolja 3 vitlöksklytor, finhackad 1 schalottenlök, finhackad 20 Scampi eller tigerräkor 1 dl vitt vin, torrt 5 dl vispgrädde 1,5 dl parmesanost, finriven 1 dl kruspersilja, finhackad Salt Svartpeppar 400 g färsk pasta, spagetti

Osams på rasten - Mia Kempe Jag tror att jag inte är den enda läraren som känner att jag inte riktigt räcker till. Vi vill lära ut så mycket som möjligt samtidigt som vi vill finnas till hands och hjälpa när våra elever är ledsna och hamnar i konflikt med varandra. Att barn stundtals blir osams hör livet till. Då kan de behöva en stöttande hand från en vuxen. Lek ute – 14 smarta spel som du kan fixa själv! 1. Ringspel Med en träplatta, rundstav, rep och tejp fixar du enkelt ett eget ringspel. Utförligare instruktioner finns på momendeavors.com 2. Livets Lotteri - Rädda Barnen Var skulle du hamna om du föddes på nytt och hur skulle ditt liv se ut? Snurra på hjulet i Livets Lotteri så får du veta. Enligt statistiken har du bara 0,08 procents chans att födas i Sverige och du hamnar sannolikt i ett land med fler problem än där du vuxit upp.

Bra och mindre bra bröd (+ recept på nyttigt och gott proteinbröd) ‹ Mamma.fit Vi svenskar trampar lätt runt i det här smörgåsträsket. Att bre sig en smörgås är något som alla har tid med. Lek med tanken att du tar dig två skivor av limpan ”Lingongrova” som ändå sägs vara ett ”bra” bröd, det är ju ganska mörkt? Men låt dig inte luras.

Related:  Aktivera/Pausa/Beteende