background preloader

Hur kan man arbeta med källkritik på ett elevnära och konkret sätt?

Hur kan man arbeta med källkritik på ett elevnära och konkret sätt?
Källkritik blir allt viktigare ju mer vi växer med användare i de sociala medierna. En sanning kan snabbt få en massa delningar och likes utan att man ens har reflekterat över om det är sant. Någon man litar på har delat en nyhet och man delar den snabbt vidare utan att ens ha tittat på den själv. Viralgranskaren och källkritikens dag den 13 mars Jag läste att Viralgranskaren har anordnat en källkritikens dag tillsammans med flera aktörer den 13 mars. Viralgranskaren är ett projekt som startade av tidningen Metro för tre år sedan och syftet är att medvetandegöra oss på falska nyheter. Vill du använda dig av de granskade artiklarna finns de från 2016 samlade i länken. Fejkade sidor På UR Skola finns en serie som heter där vi får följa Viralgranskarna och hur de jobbar med källkritik. I engelska har jag tillsammans med Mia Smith gjort en gedigen planering för digital läsförståelse och då ihop med området som handlar om att jämföra den egna kulturen med engelskspråkiga länders. Related:  I klassrummetla_profesoraKällkritik

The secret Swedish troll factory - Eskilstuna Kuriren – Hi, my name is Janne. – Hi. – I am reading this article ”Security guard attacked at central Fröslunda”. Why don’t you write the truth? – But that’s got nothing to do with it? – It has…It has got something to do with it. When you listen to the recording later you can almost hear what the editor in chief of Eskilstuna-Kuriren Eva Burman is thinking at this point: Sigh! It is an accurate observation. At the same time the editor in chief is answering her phone other calls are placed to other journalist at the paper. The callers are very persistent. Eventually someone picks up and this time Eva Burman answers. – The truth has to get out there, Janne shouts and sounds out of breath. – But what is the truth? – You can tell what the truth is. A few days previously Eskilstuna-Kuriren have published an article about a security guard who was attacked by a group of youths at a square in Fröslunda, central Eskilstuna. The police was certain it was a local youth gang. Janne snaps back. Niklas Orrenius.

Framåtsyftande återkoppling för att äga sitt eget lärande Hur återkopplar du dina elevers förmågor så de kan utveckla dem bäst? Här resonerar jag kring hur eleven kan äga rätten till eget lärande om vi fokuserar på lektionernas görande och lärande och att eleven ska veta om detta och planera för sina egna utvecklingssamtal. I inlägget finner du ett dokument där jag har förslag på göranden så att förmågorna kan utvecklas snarare än bara dokumenteras för lärarens bedömning vilket jag tror är ganska vanligt. Som en del av formativ bedömning behöver man ge återkoppling som för utvecklingen framåt. Detta kan ibland vara svårt att komma igång med och även komma på vad man kan återkoppla så man är både konkret och rimlig. Att återkoppla lärandet är en naturlig del i formativ bedömning för att ge eleverna rätten att äga sitt eget lärande. Vad kan då framåtsyftande återkoppling vara? Jag har skrivit ner några av mina tankar för hur jag kan tänkas formulera mig då jag återkopplar resultatet på de olika testen av förmågorna. Elevledda samtal

Källkritikens dag: Därför går vi på bluffar och fejkade nyheter | Metro Falska nyheter i omlopp efter terrordåd | SVT Nyheter Efter terrorattentatet i fredags där en man stal en lastbil och körde den längs Drottninggatan för att slutligen krascha i varuhuset Åhléns har flera falska nyheter med medvetet felaktiga detaljer spridits på nätet. På en bild från Drottninggatan efter terrordådet har en kvinna i slöja placerats i bakgrunden för att ge sken av att muslimer inte bryr sig om händelsen. Kvinnan fångades för första gången på bild under terrordådet i London den 22 mars och blev då föremål för en hatkampanj eftersom somliga ville sprida bilden av att hon inte visat tillräckligt mycket medkänsla för dödsoffren. Felaktigt citat En annan bild som uppmärksammats är på en präst som deltog i SVT Nyheters livesändning. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof spred bilden på Twitter, men tog senare bort den efter att flera påpekat att det handlade om ett felaktigt citat. Tidningen Metros Viralgranskaren uppmärksammade även att sajten Avpixlat felaktigt hängt ut fel man som ansvarig till terrordådet.

Bedömningsuppgift källkritik år 7 | Ett öppet klassrum Kunskapskrav: Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. Sammanställningarna innehåller /…/ beskrivningar och förklaringar, /…/ ämnesrelaterat språk samt /…/ struktur, citat och källhänvisning. Din uppgift: Din uppgift är att nu visa på att du kan fullfölja hela kunskapskravet för källkritik enligt det som vi övat på under några lektioner. Du ska skriva en argumenterande text om ett valfritt ämne. När du valt ut din källa ska du skriva en argumenterande text med minst ett citat och en källhänvisning till använd källa. SkolmatenLäxorBetygBarnbidragetBra/dåliga förebilderEget ämne Din argumenterande text byggs upp enligt följande: En slagkraftig tes/åsikt för vad du tyckerTvå eller tre argument som stödjer din åsikt där du citerar din källa. Exempel: Enligt Giertz ”….” Ett motargument som du avfärdarSammanfattning av dina huvudargumentEn uppmaningEn signaturEn källhänvisning Lycka till!

Kooperativt lärande ger mervärde på högstadiet | Kooperativt Lärande Jag och mina elever i årskurs 8 har under en period arbetat intensivt med kristendomen. Vi startade upp arbetsområdet med att kolla av vilka kunskaper som fanns kvar i minnet från mellanstadiet för att jag skulle kunna utgå från det i min planering. Karusellen – ett sätt att få överblick Ett perfekt sätt att få en snabb överblick av klassens gemensamma kunskaper är att genomföra Karusellen utifrån några väl valda frågor. Mina frågor till eleverna var: Jesus – Vem var det? Klassen inledde lektionen med uppfattningen ”Vi kommer ju inte ihåg något” och gick därifrån med känslan av att gemensamt fått gräva i minnet och upptäcka att det fanns mer där än de först trodde. Mötas på mitten – att visa och lära på samma gång Arbetsområdet fortsatte med föreläsningar, texter och övningar. Vi inledde med några rena faktafrågor i kryssfrågevariant via ett Google formulär. Begreppsbingo i religionsundervisningen So-ämnena innehåller en stor mängd begrepp som eleverna ska förstå och kunna använda.

Jenny på Wendes: Varför avsluta med samtal i mindre grupp? Många av er som följt mina inlägg vet att jag gillar Aidan Chambers modell för boksamtal. När det var dags att avsluta vår gemensamma läsning med Johan Unenges serieroman Mitt extra liv valde jag och skolans bibliotekarie därför att använda just Chambers modell. Det är en modell som är mycket enkel att använda och det är en modell som utgår från elevernas tankar och erfarenheter. Är det så att du är intresserad av att läsa in dig på modellen kan du alltid läsa i Aidan Chambers böcker men du kan också läsa om den i boken Mötet med texten. Inkluderande läsundervisning (s 37-55). I den beskriver jag hur jag konkret arbetar med modellen. Idag var det då dags för eleverna att ha sina samtal i mindre grupp. Efter att eleverna fyllt på med alla sina tankar på tavlan och kopplat samman det som hörde ihop med vartannat såg klassrumstavlan ut så här: Precis som vanligt fick också mina elever utvärdera samtalsmodellen.

Lektionsmaterial och övningar om källkritik och säkerhet på nätet Källkritik Lärartips för källkritiskt arbete Lärare och skolbibliotekarier delar med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor. Lärartips för källkritiskt arbete Checklista för källkritik Hjälp elever att vara källkritiska. Beställ checklistan för källkritik Beställ affischen om källkritik Checklista för sociala medier Hjälp elever att vara kritiska när de använder sociala medier. Beställ checklistan för sociala medier Beställ affischen om sociala medier Diskussionsfrågor för sociala medier Källkritik med reflexionsfrågor och lektionstips Lär om medier (f d MIK-rummet) är en interaktiv utbildning för lärare, elever och bibliotekarier som Statens medieråd har tagit fram. Källkritik - en utmaning Kurs i källkritik Webbstjärnan har utvecklat en grundkurs för dig som vill utveckla ditt källkritiska tänkande. Webbstjärnans grundkurs i källkritiskt tänkande (.SE) En lektion i källkritik - i att granska spam Källkritiska övningar för elever och andra

Related: