Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök
Pasta är det bästa jag vet. Förr tyckte jag att Barilla var det enda alternativet och ratade den färska pastan som man kunde köpa i affären. Jag tyckte den var för mjölig och kladdig, men när jag blev med pastamaskin och började göra egen pasta, så ändrade jag uppfattning helt. Hemmagjord pasta är bland det godaste som finns. 2 dl vetemjöl 2 dl durumvetemjöl 2 ägg 1 äggula 2msk olivoja 2 msk vatten 1 nypa havssalt
Material för uppstart
Luften är fylld av förväntan, ett nytt läsår står för dörren. Möjlighet till utveckling och kunskap, möjlighet till utmaning och skapande av varje elevs bästa skola. Här delar jag med mig av uppstartsmaterial. Glöm inte att använda det utifrån ett tydligt syfte, varför, hur och vad – nyckelorden.
Hemgjord pasta, raviolirecept, tortellinirecept
Tortellini och ravioli - recept på hemgjord färsk fylld pasta. Den som knådar på något gott… Tortellinirecept, raviolirecept och pastarecept för dig som vill göra egen fylld pasta. Hemgjorda tortellinis och raviolis. Fyllda pastakuddar med färskost, örter, skaldjur eller kött.
Hur kan man arbeta med källkritik på ett elevnära och konkret sätt?
Källkritik blir allt viktigare ju mer vi växer med användare i de sociala medierna. En sanning kan snabbt få en massa delningar och likes utan att man ens har reflekterat över om det är sant. Någon man litar på har delat en nyhet och man delar den snabbt vidare utan att ens ha tittat på den själv. Så fungerar medierna idag och med likes-jagare är det lätt att man inte ens reflekterar över budskapet utan bara ser antal retweets eller likes som ett symbolvärde för innehållet.
Tala – lyssna – läsa – skriva
Jag har under lovet stannat upp och tittat tillbaka på delar av min undervisning utifrån en checklista av Pauline Gibbons (hittade den på Anna Kayas blogg: Ny i svenska skolan). Listan är tänkt att ha när man planerar in ett nytt arbetsområde, men det går ju lika bra att använda den som ett utvärderingsinstrument. Jag ritade upp en enkel mall och gick igenom de fyra delarna (med hjälp av Gibbons frågeställningar) utifrån två punkter: Det här gör jag!
Kooperativt lärande ger mervärde på högstadiet
Jag och mina elever i årskurs 8 har under en period arbetat intensivt med kristendomen. Vi startade upp arbetsområdet med att kolla av vilka kunskaper som fanns kvar i minnet från mellanstadiet för att jag skulle kunna utgå från det i min planering. Karusellen – ett sätt att få överblick Ett perfekt sätt att få en snabb överblick av klassens gemensamma kunskaper är att genomföra Karusellen utifrån några väl valda frågor.
Den magiska dörren -ett romanprojekt
Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet. Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset.
Ostkakan har bara 3 ingredienser och ALLA kan göra den! Nu tar den internet med STORM!
Denna kaka är så luftig och ljus och smälter i munnen. Det blev snabbt en ny favorit när vi gjorde den. Vill du prova den, behöver du bara tre ingredienser! Allt förklaras i videon längst ner på denna sida. Vad du behöver:
Lärandematriser – ett verktyg för elevernas lärande
Jag har under vintern med stor behållning läst boken “Lärandematriser” av Johan Alm. Boken är en handfast och konkret handledning i att skapa just “lärandematriser”. Matris som matris kanske du tänker, men författaren har ett genomtänkt koncept som prövats, omprövats och förfinats under många års användande. I boken skriver han på ett smittsamt entusiasmerande sätt om sitt verktyg. Till utseendet liknar den en vanlig bedömningsmatris som är uppdelad i tre nivåer (som t ex de tre nivåerna i kunskapskraven). Innehållet har dock ett helt annat sikte.
Stor guide: 15 sätt att använda appar i klassrummet
Många elever är visuella i sin lärstil och förstår bättre om de kan se saker i 3D. Det kan handla om att vrida och vända på DNA-spiraler eller se sin teckning ”få liv". Utvecklingen av den här typen av appar är på stark frammarsch. Teknik som tidigare har varit dyr och otillgänglig blir mer och mer prisvärd och enkel att använda.Appar: Quiver, AnimateAnything, Animal 4D+