Användnings av olika träslag | SkogsSverige Olika träslag har olika användningsområden När man ska använda trä är det viktigt att välja virke efter ändamål och miljö. Olika träslag har nämligen olika egenskaper beroende på hur deras ved är uppbyggd och hur de har växt. Också inom samma träslag kan egenskaperna variera mellan olika trädindivider beroende på växtplats, ålder och tillväxthastighet. Skillnaden mellan olika träslag är alltså stora. I tabellen nedan illustreras användningen av våra vanligaste trädslag, med avseende på egenskaper och användningsområden, både historiskt och i nutid. Trä till fönster och dörrar Även om användningsområdet för trä varierar mycket, är man enig om vilken sorts virke som lämpar sig för fönster och dörrar. Med det här virkesvalet vill man försäkra sig om att virket inte slår sig i de färdiga föremålen. I Norden är tallvirke det som används mest till fönster och dörrar.
Rovdjursskolan - Lärarrum KlassrumLärarrumÖvningarLärarguideUtbildningBesök ossHemDe 5 Stora Lärarrum Intervju med skaparna av Skogen – svenskt brädspel om skogens ekosystem | Natursidan Så här kommer spelet Skogen se ut när det släpps i butik höstan 2017. I oktober släpps Skogen – ett brädspel som ska vara underhållande samtidigt som det lär spelarna om ekosystem, arter och att en skog är betydligt mer än bara träd. Spelet Skogen är biologen Daniel Thorell första brädspel och är resultatet av en tanke som föddes för 8-9 år sedan. Daniel är anställd på Skogsstyrelsen, men spelet har ingen koppling till myndigheten. – Jag ville hitta ett nytt sätt att lära sig om skogen, dess arter och vad som gör att en viss art trivs på en viss plats i skogen, berättar han. I höst, närmare bestämt i början av oktober, släpps resultatet av Daniel Thorells arbete, formgivet av Ninja Print. Innehållet i spelet: spelplan, regler, artbrickor, elementbrickor, spelpjäser och mycket annat. – Jag ville göra ett spel där man får en insikt i skogens ekologi och dess mångfald av arter. Spelet Skogen går ut på att skapa den mest artrika skogen. Erik (3539 Posts)
Tema Djur och Växter Svenska djur och växter "Svenska djur och växter är en kortlek med de vanligaste djur- och växtarterna i svensk natur. På kortens baksida finns artnamnet på svenska, engelska och latin. En rubrik som anger artens grupptillhörighet (t.ex. insekter) ger möjlighet att sortera korten. En tillhörande lärarhandledning finns. Kortleken finns i tre varianter; SMALL, MEDIUM och LARGE. SMALL: 36 djur och växter. Skansens Djursidor Vem har rätt till skogen? (1-9) | Naturskyddsföreningen Ämnen: SV, BI Nyckelord: Muntliga presentationer, argumentation, naturen som resurs, biologisk mångfald, skog. Syfte och bakgrund Tanken med denna aktivitet är att den ska väcka tankar hos eleverna och skapa förutsättningar för diskussioner när det gäller ägande, allemansrätt, ansvar och existensberättigande. Material Klädnypor och lappar med ord som till exempel markägaren, jägaren, älgen, tallen, svampplockaren, barnen och så vidare. Genomförande Klassen delas in i grupper om sex till åtta elever. Varje deltagare, eller par om man arbetar parvis, funderar på hur stor rätt just deras person, djur eller växt har till skogen. Varianter Beroende på elevernas ålder och vana att diskutera och argumentera kan gruppstorlekarna anpassas. Tips! Ta reda på vem som äger skogen i er närmiljö. Arbeta vidare och diskussion Att ha rätt till skogen är en sak, att ha ansvar för skogen är en annan sak. © Robert Lättman-Masch och Mats Wejdmark, Nynäshamns Naturskola. Lgr 11 Svenska … förmåga att Biologi
Svampar - Naturhistoriska riksmuseet Klicka här för att komma till svampfilmerna. Hur ser en oxtungssvamp ut? Hur stor kan en jätteröksvamp bli? Och vilka kännetecken har de giftigaste svamparna? I filmerna får ni träffa Peter Hansson, biolog, och Louise Fernlund Fors, museipedagog på Naturhistoriska riksmuseet. Låt eleverna rita hur de tror att en av svamparna ser ut och se sedan på filmen tillsammans och prata om hur svampen kan ha fått sitt namn. Det talade språket i filmerna är svenska. Praktisk info: Svamparna utforskas via direktlänken ovan, ingen nedladdning eller inloggning behövs.
Inspiration tema kroppen Kroppen är ett fascinerande arbetsområde som brukar tilltala de flesta elever! Här kommer en del material, inspiration och tips på aktiviteter om tema kroppen. Ur det centrala innehållet, Lgr 11 Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandlaföljande centrala innehåll:I årskurs 1–3 Kropp och hälsa• Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.• Människans kroppsdelar, deras namn och funktion.• Människans upplevelser av ljus, ljud, temperatur, smak och doft med hjälp avolika sinnen. Fakta om kroppen, främst för oss lärare Pedagogisk planering tema kroppen från Pilbäcksskolan i Växjö och Tema kroppen med konkreta mål från Högstorps skola även denna i Växjö. Lpp människan och kroppen från Rörsjöskolan i Malmö. Bilder från när Glumslövs skolas lågstadie arbetade med tema kroppen. Tema livsstil och hälsa med samlade länkar hos Förskoleburken Bildkort på kroppsdelar och delar på huvudet Organ i naturlig storlek att skriva ut Aktiviteter Sprattelgubbar
Spela I skogen 33 minuter sedan: En elev hade problem på nivå 3. Motorsåg som tog 1 minut. 35 minuter sedan: En elev hade problem på nivå 3. 38 minuter sedan: En elev fick alla rätt på nivå 2. 39 minuter sedan: En elev fick alla rätt på nivå 1. 1 timme sedan: Någon hade problem på nivå 3. 1 timme sedan: Någon fick alla rätt på nivå 2. 1 timme sedan: Någon hade problem på nivå 1. 2 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 1. 3 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 2. 3 timmar sedan: Någon fick alla rätt på nivå 1. Spelet tränar de vanligaste trädsorter i Sverige. Genom att klicka eller skriva trädet namn på nivå 1 och 2 kommer du att lära dig de vanligaste trädsorterna i Sverige.Nivå 3 går igenom delarna i en motorsåg. Nivå 1, 3 Flervalsfrågor - På varje nivå får du upp till tio frågor med eller utan bilder, video och ljud. Nivå 2 Frågor med fritextsvar - På varje nivå får du upp till tio frågor med eller utan bild, video och ljud. Spelskaparen kan ha tillåtit dig att få feedback på det du skriver.