- Svampar - Naturhistoriska riksmuseet. Klicka här för att komma till svampfilmerna.
Hur ser en oxtungssvamp ut? Hur stor kan en jätteröksvamp bli? Och vilka kännetecken har de giftigaste svamparna? I åtta korta filmer får ni spännande fakta om svampar. I filmerna får ni träffa Peter Hansson, biolog, och Louise Fernlund Fors, museipedagog på Naturhistoriska riksmuseet. Låt eleverna rita hur de tror att en av svamparna ser ut och se sedan på filmen tillsammans och prata om hur svampen kan ha fått sitt namn. Det talade språket i filmerna är svenska. Praktisk info: Svamparna utforskas via direktlänken ovan, ingen nedladdning eller inloggning behövs. Flyttfåglar - Naturhistoriska riksmuseet. Klicka här för att komma till fågelfilmerna.
Vilken fågel har inbyggt stickskydd mot bin och getingar? Vilken fågel får ofta ta hand om gökens ägg och ungar? Och vilken fågel sjunger hela nätterna tills han hittat en hona? I tolv korta filmer får ni spännande fakta om flyttfåglar. I filmerna får ni träffa Ian Henshaw från Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska riksmuseet. Se filmerna tillsammans och låt eleverna samla alla korten. Det talade språket i filmerna är lätt engelska. Praktisk info: Flyttfåglarna utforskas via direktlänken ovan, ingen nedladdning eller inloggning behövs. Varför ändrar löven färg på hösten? NATURSPANARNA -olistad. Naturkrumelur: Svampar. Tips och förslag för bildlärare o andra: Näringskedja i Bild NO och Bild. Såg dessa fantastiskas affischer här HÄR.
De är gjorda på en indisk reklambyrå och har vunnit pris …underbara!!! Dessutom jättebra bilduppgift, antingen i grupp eller enskilt under lite längre tid. Här är förslag på hur det kan se ut om man ska göra näringskedja för svensk skog… Jag har använt färgat papper och klippt dit detaljer förutom ögon och morrhår som målats dit i tusch 2. 3. Sen limmas alltihop på färgat papper, jag tog rött i munnen… Glöm inte blad eller annan växt längst in!
Frågesport om allemansrätten. Knoppguide till 18 vanliga träd. Att känna igen träden under vintern när de inte har några löv kan vara en utmaning.
Med Natursidans guide blir det i alla fall enklare att känna igen 18 av dem. Den här artikeln är skapad i samarbete med Claes Lööw, som gjort den snygga och omfattande ”Den stora knoppboken”. Även om det kanske är löven som brukar vara det enklaste för att känna igen ett träd så finns det annat att studera under vinterhalvåret när löven i bästa fall ger ledtrådar på marken runt trädet.
Dels har de flesta träd mönster och färger på stammen som kan ge en ledtråd, men det enklaste sättet är kanske att titta på knopparna. Redan under hösten kan de nämligen urskiljas på träden och är sedan till hjälp för artbestämningen tills bladen spricker fram under våren. ”Den stora knoppboken” av Claes Lööw är en botanisk fälthandbok som innehåller över 200 artbeskrivningar och över 600 fotografier.
Här följer 18 utvalda träds knoppar. Skogslönn (Acer platanoides) Beskrivning: Stort träd som kan bli 25 meter högt. Från frö till träd (Biologi) - Studi.se. Skogsbrand är bra för biologisk mångfald. Tiden att återställa en nedbrunnen skog till avverkningsmoget skick är 80 till 100 år.
Vad kostnaden för skogsägarna blir är långt ifrån klart. Ur ett ekologiskt perspektiv kan en brand däremot vara oumbärlig. – Bränder är nödvändiga för att garantera morgondagens biologiska mångfald, säger Sebastian Kirppu, skogsbiolog vid Länsstyrelsen i Dalarnas län. Omkring 2.000 av våra arter gynnas av skogsbränder. Ett 40-tal insekter är helt brandberoende för att överleva, däribland den sällsynta sotsvarta praktbaggen, som lägger sina ägg i branddödade träd. SLU-forskare svarar på frågor om skogsbränder. I och med de stora bränderna i svenska skogar har många frågor uppkommit på ämnet skogsbränder.
Vad orsakar en skogsbrand? Vilka skogar är mest benägna att brinna? Hur klarar träden och växterna branden? Anders Granström, skogsbrandforskare vid SLU och Anna-Lena Axelsson, forskare i skogshistoria och biologisk mångfald och koordinator för Program skog inom SLU:s fortlöpande miljöanalys ger svar på några av de vanligaste frågorna.
Vad påverkar uppkomsten av skogsbrand? Anders svarar: För att en skogsbrand ska uppstå krävs att det finns lämpligt bränsle på marken, att bränslet tillräckligt torrt och det sker någon form av antändning. Hur fungerar svampar? (Biologi) - Studi.se. Spela I skogen. 33 minuter sedan: En elev hade problem på nivå 3.
Motorsåg som tog 1 minut. 35 minuter sedan: En elev hade problem på nivå 3. Motorsåg som tog 3 minuter. 38 minuter sedan: En elev fick alla rätt på nivå 2. Trädet (Skriv) som tog 1 minut. 39 minuter sedan: En elev fick alla rätt på nivå 1. 1 timme sedan: Någon hade problem på nivå 3. Skogens huvudsida. Material för skola. Radioapan - Spårskolan. Det är hemligt kul att vara naturdetektiv och spana efter spår.
Radioapan har varit ute och spanat djurspår i en snöig vinterskog. På den här sidan kan du se hans teckningar av olika djurspår så att du kan lära dig känna igen dem. Ta med papper och penna och kanske ett måttband och följ med Radioapan ut i skogen. Och glöm inte att kika efter Radioapans spår också! Spår från mus Ungefär riktig storlek. Vem har rätt till skogen? (1-9) Ämnen: SV, BI Nyckelord: Muntliga presentationer, argumentation, naturen som resurs, biologisk mångfald, skog.
Syfte och bakgrund Tanken med denna aktivitet är att den ska väcka tankar hos eleverna och skapa förutsättningar för diskussioner när det gäller ägande, allemansrätt, ansvar och existensberättigande. Runt i naturen - Svenska djur: De fyra stora - järv, lo, varg och björn - UR Skola. Om rovdjuren. Rovdjursskolan - Lärarrum. Skogsliv. Skogen i Skolan.
Sis arkurs 4 6 lararmaterial. UR Samtiden - Hur vet trädet att det är höst? - UR Skola. Övningshäften med skoglig kunskap.