background preloader

Webbaserad kurs om bedömning

Related:  parivarssonIdrott

Om mig | matteochno Hej! Jag heter Helena Kvarnsell och jobbar som matte och NO/teknik-lärare på Björknässkolan 7-9 i Nacka. Jag har sedan läsåret 09/10 haft 1:1-klasser där eleverna alltså har varsin dator. Hösten 2011 gick jag till final i stiftelsen ”Datorn i Utbildningens” fina tävling ”Guldäpplet” med motiveringen: ”För sitt engagerade arbete med att göra matematik och NO roligt och begripligt med stöd av IT. Läs mer här: Våren 2012 fick jag mottaga Nacka kommuns kvalitetspris Fjädern och i samband med det skrev jag ned mina reflektioner om undervisning med IT i NO och teknik i en artikel: 2013 Finalist i Innovativa Lärarpriset med motiveringen: ”För att hon med stor framgång i sitt projekt ”Dress for the Weather” använt IKT i distansundervisningen. Jag publicerar mycket av det jag och mina elever gör. Min kanal på Youtube:

Klassrumsregler | Mitt öppna klassrum Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Det blev en enorm spridning på sociala medier då många fick inspiration av detta precis som jag. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag. Vill du skriva ut dem eller dela? Längre ner hittar ni ljudkort att ha i klassrummet. Klassrumsregler från Phoster Ljudkort från Canva De finns här som pdf – Ljudnivåer – om du vill skriva ut dem!

Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education Skrivet av Daniel Nordström Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning. Sammanställningen kommer att uppdateras löpande. Följ oss på sociala medier eller på vår hemsida för att ta del av nya uppdateringar med tips på digitala verktyg. Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning. De olika verktygen är inte direkt kopplade till en specifik nyckelstrategi eller olika metoder utan det finns en stor flexibilitet och valfrihet att anpassa användandet av olika digitala verktyg i undervisningen efter behov. Foton, bilder och illustrationer För att synliggöra lärandet och förstärka texter så kan lärare och elever använda sig utav olika foton, bilder och illustrationer från t.ex. Vilka regler som gäller för lärare och elever som vill använda upphovsrättsskyddade bilder kan du läsa på Skolverkets hemsida. Filmer

A eller F – ett lotteri? - Sara Bruun Eleven kan inte förmå sig att göra tilldelade uppgifter lektionstid trots att hen verkar vilja. Hen sitter och ritar på i stort sett alla lektioner. Läraren försöker med allt – att utgå från elevens intresse, sitta bredvid eleven, ge tydliga instruktioner, ge en instruktion i taget, ge instruktionerna via flippfilmer, se till att digitala hjälpmedel finns, prata med föräldrarna, försöka motivera osv. Eleven har åtgärdsprogram, men vill inte ta emot hjälp. En diagnos finns och inom diagnosen ryms svårigheter att komma igång och att sedan slutföra påbörjat arbete. Ovanstående är ett ihopplock av olika elevers svårigheter som jag mött i olika sammanhang under åren och som jag satt ihop till en fiktiv elev. Den intressanta diskussionen är vilket betyg den här eleven ska få i slutbetyg. Det är i dessa kunskapskrav som hen och jag som lärare stöter på patrull. NP är inte detsamma som slutbetyget, det är vi nog alla överens om. Vad beror det på att synsättet är så olika?

Hur du lär dina barn om socker | SockerChocken Denna artikel är avsedd för alla barn där ute som tror att apelsinjuicen de dricker till frukost, de kakor de äter efter lunch, det godis de handlar i skolan och energidryckerna de dricker efter träningen inte är något att bry sig om. Och även deras föräldrar som tror samma sak: att dagligt intag av socker är ofarligt. Vad är socker? Socker är en söt substans som kommer från växter, mestadels sockerrör och sockerbetor. Vad händer med min kropp när jag äter socker? När du konsumerar socker, höjs blodsockret snabbt eftersom det inte finns några näringsämnen eller fibrer som saktar ner processen. För att bearbeta sockret, släpper bukspottkörteln ut ett hormon som kallas insulin. Om du äter mycket socker tvingas dock insulinet arbeta på övertid för att minska blodsockret, vilket kan göra att blodsockret blir för lågt och då reagerar hjärnan. Vilka kortsiktiga hälsoeffekter har socker? Socker ger en explosion av energi som kan vara i en minut, men oftast inte längre än så. Ja.

Mitt barn som PT? | Hej! säger Micke Gunnarsson. Idag var jag tidigt ute och promenerade med hunden. Jag började, som jag ofta gör, fundera på livet och mina tankar kring barn. En tanke som chockade mig själv var när jag började fundera på vad det är som egentligen är så fantastiskt med barn? Men barn är ju också skitjobbiga! För många kanske det just nu känns som att ens barn inte alls är de där små turtuduvorna som man bara vill älska ihjäl. Då tänker jag, att precis så här ska det väl vara! Tänk om vi verkligen skulle bestämma oss för att se våra barn som utsända från framtiden och som några slags läromästare till oss vuxna, hur skulle det kunna gå till? När vi känner att vi utmanas i våra relationer, oavsett om det är med våra barn eller andra vuxna så skulle jag önska att istället för att börja kommunikationen med, DU: - Du går inte från bordet förens du har ätit upp! Fundera en sekund på vad det handlar om utifrån ett JAG. - Du går inte från bordet förens du har ätit upp! - Jag skulle önska att du satt kvar en liten stund till.

Lär dig grunderna Innehåll:STEG 1 En förståelse för Hattie’s forskning – ”Synligt lärande” STEG 2 En förståelse för BFL-strategiernaSTEG 3 En förståelse för metodernaSTEG 4 Andras erfarenheter STEG 1 – En förståelse för Hattie’s forskning – ”Synligt lärande” Titta på föreläsning med Jan Håkansson om ”Synligt lärande” (52:44) eller läs Skolverkets artikel Undervisning inte skolans huvuduppgift för att ta del av de grundläggande slutsatserna i John Hatties forskning om att synliggöra lärandet. Synligt lärande i Svedala Tillbaka upp STEG 2 – En förståelse för BFL-strategierna I filmklippet Introduktion – formativ bedömning (28:31) får du precis det som titeln säger. Varför bedömning för lärande? - Om Bristfokusering (4:37) - Om skillnaden mellan formativ bedömning och summativ bedömning (6:22) Forskning.se har publicerat tio frågor och svar med fokus på elevperspektiv där du kan läsa om elevinflytande, bra undervisning, bedömning ur ett elevperspektiv. Eva Minten – Skolverket berättar om:

Formativ bedömning kräver lärarens visdom I sin bok Att följa lärande – formativ bedömning i praktiken presenterar Dylan Wiliam studier som visar att elevprestationerna förbättras när lärare blir bättre på att integrera formativ bedömning i undervisningen. Goda skolprestationer är av betydelse då de förknippas med högre lön, bättre hälsa och längre liv samt ökat ekonomiskt välstånd i samhället. Den deprimerande sanningen i tidigare studier är att nettoeffekten av många regeringars politiska initiativ och åtgärder för att förbättra skolprestationerna har blivit noll eller nästan noll. Tre generationers forskning om effektiva skolor presenteras. Enligt Wiliam är lärarens arbete inte att överföra eller förenkla kunskap utan att skapa effektiva, motiverande lärmiljöer. Många exempel i boken kan kännas främmande då de är importerade från USA eller andra utbildningssystem som skiljer sig från det svenska.

bfllillaedet - home Vad är rörelseförmåga och hur bedömer man den? | Idrottsdidaktisk forskning I en nyutkommen avhandling – Bedömningar av ungas rörelseförmåga – diskuterar Anna Tidén olika aspekter av elevers rörelseförmågor. Särskilt fokuseras hur dessa förmågor kan förstås och bedömas genom begrepp som ’physical literacy’, ’ability’ samt genom ett utarbetat test, det så kallade NyTids testet. Hon diskuterar också hur dessa förmågor kan relateras till huruvida elever utvecklar ett intresse för idrott och fysisk aktivitet. Särskilt spännande är diskussionen om hur olika tester och olika sätt att se på rörelseförmågor innefattar tydliga normer som ofta är relaterade till traditionella idrotter. Avhandlingen kan laddas ner här: Avhandling

Related: