background preloader

Història

Facebook Twitter

1920x2020 al mirall: Els anys vint a la taula: vint plats catalans nascuts ara fa cent anys. La alimentación en el Imperio Romano - historia de la alimentación. Nadala 2006. 01 vol33 SimonPalmer. Els menjars de Nadal i Any Nou. Fons Grewe d'alimentació i gastronomia (Universitat de Barcelona) Fons Grewe d´alimentació i gastronomia (Universitat de Barcelona) La col·lecció digital Grewe és una selecció de 50 llibres de cuina dels segles XVI al 1820 de la donació que el 1997 Rudolf Grewe, especialista en gastronomia i estudis de l'alimentació, i autor de l'edició del llibre de Sent Sovíper a "Els nostres clàssics", va fer a la Universitat de Barcelona.

Fons Grewe d'alimentació i gastronomia (Universitat de Barcelona)

La donació consta de 129 llibres antics (des del segle XVI al 1820) i gairebé 1000 llibres moderns. Els temes tractats en aquests documents de gran interès històric són: Restauració; tractats històrics; bibliografia i alimentació; receptaris generals i per països; receptaris per productes i elaboració; condiments, guarnicions, salses (sal, olis, vinagres, espècies...); begudes; procediments de cocció i aparells culinaris; conservació d'aliments (conserves, congelació,...); art de servir la taula i dietètica.

Els documents estan ordenats per ordre alfabètic de títol. Consulta del fons gràfic original. Eliane Thibaut Comelade, Ecrivain et Journaliste gastronomique - Cuisine catalane et hygiène de l'alimentation. EL FERRAN ADRIÀ DEL SEGLE XV. L´esclat internacional de la cuina catalana d’ autor no ha pas sortit com un bolet, sino que té unes sòlides bases històriques.

EL FERRAN ADRIÀ DEL SEGLE XV

El convit del Tirant. La cuina de fa 100 anys. La cuina casolana de fa 100 anys Un període de 100 anys s’escapa (tot i que per poc) del que hem sentit per tradició oral.

La cuina de fa 100 anys

Pocs testimonis hi ha també de tipus escrit. De fet, sabem que en aquella època circulava només un llibre de cuina escrit en català La cuynera catalana ó sia reglasutils, fácils, seguras y económicas per cuynar bé. Aquest llibre aparegué per primer cop l’any 1835 i es pot considerar per tant una peça clau de la renaixença literària de la llengua catalana. Portada d’una edició de mitjans del segle XIX Això sí, el motiu per escriure aquest llibre en català era més pràctic que el que va portar a Bonaventura Carles Aribau a escriure La pàtria l’any 1833.

Núria Bàguena.

LLibres de cuina

Breve historia de Antoine Augustin Parmentier y la patata. Antoine Augustin de Parmentier, fue un farmacéutico militar y agrónomo francés, que vivió entre los años 1737 y 1813.

Breve historia de Antoine Augustin Parmentier y la patata

Y para el que se pregunte qué importancia tiene para el mundo de la gastronomía, podemos decir que fue el mayor propagandista de la patata. En aquella época, se creía que la patata, era indigesta y perjudicial para la salud, se le acusaba de causar la lepra y las escrófulas. Por este motivo, solo se utilizaba para dar de comer a los animales y a los indigentes. En algún que otro sitio, donde vivía gente más "valiente" se reducía a harina, se mezclaba con trigo y se utilizaba para hacer pan. Cuando Parmentier fue hecho prisionero de guerra en Wesfalia, durante la guerra de los Siete Años, descubrió el valor nutritivo del tubérculo en cuestión, se dio cuenta que era un producto muy apreciado por la población local. Pero no fue hasta 1785, después de un año de hambrunas, que se le concedieron unos terrenos para que las cultivara y experimentará con ellas.

Cuando en España un kilo de pan pesaba 800 gramos. Espero que este post de hoy no sirva para que algún iluminado piense que también sería una buena medida anticrisis… es sólo un detalle de cómo no hacer las cosas pero que, lamentablemente, se hizo y, además, vía Decreto en 1918.

Cuando en España un kilo de pan pesaba 800 gramos

En 1917, y en plena Primera Guerra Mundial, España vivía su particular crisis: un movimiento sindical militar (las Juntas de Defensa), un movimiento político (la Asamblea de Parlamentarios de orientación catalanista que tuvo lugar en Barcelona) y un movimiento social (la huelga general convocada por UGT y CNT). Tras las Elecciones Generales de febrero de 1918 llega al poder Antonio Maura, quien dirigió un gabinete de concentración con conservadores y liberales. Una de las primeras medidas que tuvo que tomar fue atajar el alto precio de un alimento básico… el pan. En 1918, y vía decreto, el kilo de pan pasó a pesar 800 gramos. No se modificaron las unidades de medida, sólo que el pan tuvo esta caprichosa variación para distorsionar su precio. Recetas con historia.

Locals, Restaurants...

Ignorància castellana. Juan Eslava Galán, professor universitari, afirma que l´ús del tovalló i de la forquilla o forqueta (broca) no entra a “Eapanya” fins el segle XVIII; enim docuemtnat que els catalans l´utilitzen almenys des del s.

ignorància castellana

XIII, M. Emilia González Sevilla, ja citada abans, ( A la mesa con los reyes de España) afirma com l’ anterior, categòricament, que Durante la Edad Media no se utilizaban manteles, servilletas ni tenedores. No es queda enrere César Aguilera, professor de la Universitat Complutense, autor de la Historia de la alimentación mediterránea, diu coses igualment curioses i sense fonament, a causa dels desconeixement de fonts no castellanes, general en els historiadors i estudiosos espanyols, Ho podem fer extensiu a Manuel M. Martínez Llopis– un prestigiós historiador madrileny d’ origen valencià- a la Historia de la Gastronomia española.

Si el català-valencià ja és difícil, compteu amb el llatí!. RECETAS CON HISTORIA E HISTORIA DE LA GASTRONOMíA.

Menús

Historia de la Cocina y los Alimentos.