12 – Utvecklingssamtal. Avsnitt 12 av Skolsverige handlar om utvecklingssamtalet.
Denna administrativa puckel i lärares arbetsbörda som också mycket väl kan vara det kraftigaste verktyget vi har i strävan att göra skolan bra, lärorik och meningsfull för alla elever i våra klassrum. Hur gör vi dem bättre? Håll till godo! Skolan på omslagsbilden är Ulvsundaskolan i Bromma. Foto: Bysom. Bonusmaterial: Pojkar offras på pedagogikens altare Skolpojkar duger inte som de är Vetandets värld Gabriella Höstfelt i Lärarnas Nyheter. Fredrik Sandström. Eleverna ska träffa valfri karaktär ”på riktigt” vid två tillfällen.
De väljer vilken karaktär och vilket tillfälle i boken. Gör gärna en egen och visa både hur bilden och texten kan konstrueras. Visa till exempel hur eleverna kan kombinera berättande text med dialoger. Nästa steg blir att skriva en gemensam text tillsammans med eleverna (då kan du välja en situation ur en annan bok som är bekant för eleverna så att du inte ”tar” någons tänkta situation). I tredje steget får eleverna försöka själva. Eleven väljer ett tillfälle ur boken där karaktären har något problem. Bilden är gjord med hjälp av Alfafunktionen i Pages och greenscreenteknik (ta bort bakgrundsfärg och överlappa bilderna). Och apropå bilder tänker en del säkert på upphovsrätten. Tips och idéer för lärare. På mina fysiklektioner har jag börjat använda ”exit tickets” – lappar där studenter svarar på ett par frågor om hur de upplevt lektionen.
Jag använder mig av tre frågor: Tre saker jag lärt mig på lektionen.Något jag inte riktigt lärde mig på lektionen.Något som inte var med, som jag önskar att jag lärt mig. Tanken är både att jag som lärare ska få lite återkoppling på min undervisning, men ännu mer att eleverna ska reflektera över vad de lär sig (eller inte). Hittills har det fungerat utmärkt – det tar någon minut i slutet på lektionen, och utgör dessutom en bra rutin för att avrunda ett lektionspass. Jag minns inte vem det var som tipsade mig om att använda exit tickets, men jag vill ändå sända ett tack. Kolla in de exit tickets jag använder (utskriftssnällare format). Pedagogiska digitala verktyg och klassrumstips. Geografens testamente. Om man undervisar i geografi på mellanstadiet så har UR en underbar serie att utgå ifrån i sitt arbete.Geografens Testamente - eller den stora Sverigeresan.
Den första programserien heter Geografens Testamente - eller den stora Sverigeresan. Holger Nilsson ger sig tillsammans med ingenjör Mortensen ut på en skattjakt genom Sverige. Programserien är som en modern variant av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. På sin resa besöker de olika platser i Sverige och man får se de olika kultur- och naturlandskap Sverige består av. Inspiration så in i Norden ~ Kilskrift. Idag har jag haft så många bra samtal på min skola.
Ni vet dom där samtalen som sker då du möter någon vid kopieringsapparaten eller på väg ut ur matsalen. Inte samtal som begränsas till "Har du sett lärarhandledingen i Geografi? ""Kan du följa med på utflykten på onsdag? " eller i värsta fall"Vem har druckit upp min juice som stod i kylen? " Nej, det här har varit samtal som har visat på engagemang, medvetenhet och ett genuint intresse för elevers lärande. Lararmalin. Stödmall, analysförmågan och sommaren. Idag använde vi för första gången en stödmall med inspiration av Göran Svanelid för att träna analysförmågan när vi bearbetade sommaren som varit.
Det gick jättebra!! Barnen fick först tänka själva och skriva ner stödord. Sedan pratade de med en eller två kompisar och skrev ner vad de fick veta. Därefter kom vi till analysen :) Vi pratade tillsammans om vad analysera kunde stå för, ordet jämföra kom upp, orden lika och olika. Barnen tittade sedan på sina arbetsblad och markerade det som var lika (om de hittade något som var lika) sedan skrev de ner sin analys. Jag märkte att fler elever var mer aktiva än de brukar. En app, en lördagkväll och en ny LPP! I lördagskväll satt jag och lekte med appen Comic Life.
Samtidigt var jag stressad över att jag ännu inte hade visat eleverna någon planering över vårt nya arbetsområde ”Forntiden”. Planeringen hade jag som vanligt mest i skallen med idéer och inspiration från NE SKOLA, lärarhandledningen till boken Forntiden, Västerbottens museum – SKOLWEBB och MediaCenter Västerbotten. Lässtrategilektion. Läsfixarfilm och låten Bokmagi av tommyisaksson Våra elever tycker det är så roligt att arbeta med läsfixarna så de frågade om vi inte kunde göra en läsfixarfilm.
En sådan fråga måste man ju bara nappa på. Det blev en film och en låt som barnen skrivit texten till. Läsförståelsestrategier i matematiken. Sobloggalfa. Svenska. Eller TANSTAAFL.
Det lär nobelpristagaren i ekonomi, Milton Friedman, ha sagt. Igår åt jag en mycket god och kostnadsfri lunch på Berns och dessutom i en fin miljö. Porslinet var mycket vackert. Och så har vi takkronorna. Magnifika, eller hur!? Nu undrar du vad jag gjorde här en vanlig fredagslunch! Du kanske undrar vem som blev 2014 års pristagare?! ”För att hon med stor uthållighet arbetat för barns och ungas läsande, ett arbete som sträcker sig från speciallärarens klassrumsvardag, barns tidiga läs- och skrivinlärning över dyslexi hos högskolestuderande till enskilda barns självkänsla.
Grattis Karin Taube. Konferensdagen började med ”vad säger forskning?” Timmen före lunch lotsade författaren Kerstin Lundberg Hahn oss genom ett författarbesök som det brukar se ut för henne. Efter lunchen under kristallkronorna stod vi inför hotet av den så kallade ”paltkoman”. Annika Sjödal Wordpress.