Presentation av kanalen! Barnlivräddning – Om läsning. PISA undersökningen från 2009 visar att en femtedel av de svenska eleverna inte når upp till basnivån i läsförståelse och PIRLS 2011 visar en nedåtgående kurva i läsförmågan hos landets fjärdeklassare.
Alla vi som arbetar med barn har ett stort ansvar för att barn och unga ska lära sig läsa. LGR 11 OCH LÄSNING I läroplanens kapitel Övergripande mål och riktlinjer står att: Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. HUR LÄR MAN BARN ATT LÄSA? En viktig förutsättning är naturligtvis att de får tillgång till böcker och att det får höra någon läsa ur böcker. Genom dessa möten kan de bättre förstå varför man läser och skriver. VARFÖR EN AFFISCH OM LÄSNING? Affischen är sammanställd i samarbete med en yrkesverksam lärare, skolbibliotekarie och läromedelsredaktör.
STORLEK Affischen finns i A3 (42 x 29,7 cm). Kommuns lässatsning - Eskilstuna kommun. Lässatsningen ska bidra till en höjd utbildningsnivå och finansieras med en hållbar utveckling.
För vilka? Alla barn i förskolan och elever i skolans F-6 ska få ta del av lässtimulerande insatser, för att ge flickor och pojkar goda läsvanor i tidig ålder. Lässatsningen ska nå alla barn, både i kommunal och fristående verksamhet. Den omfattar ett trettiotal skolor och ett nittiotal förskolor. Eskilstuna kommuns Lässatsning ska även nå barn i åldrarna 0-12 år på deras fritid genom att möta barnen och deras viktiga vuxna på bland annat familjecentraler, föreningar, idrottsrörelsen. Av vem? Fem-finger-testet. Spelar läsning någon roll? – Gullis lästips. Den 8 september firar vi internationella läskunnighetsdagen!
UNESCO deklarerade redan 1965 dagens datum som den internationella läskunnighetens dag och allt sedan dess har skolor, organisationer och samhällen runt om i världen firat dagen med syfte att öka medvetenheten kring vikten av en god läskunnighet hos världens befolkning. Professorerna Mats Myrberg och Ingvar Lundberg menar att man som vuxen behöver ett ordförråd på minst 50.000 ord för att kunna klara sitt dagliga liv, för att hänga med i nyhetssändningar och för att kunna förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar vi stöter på i livet.
När man börjar lågstadiet har man i genomsnitt 7000 ord i sitt ordförråd och om man inte regelbundet läser eller lyssnar till böcker och texter så har man som 17-åring bara mellan 15000 och 17000 ord i sitt ordförråd. Så stor skillnad kan också läsningen göra! Vad är läsning och läsfärdighet? Läsfärdighet består av två delar: avkodning och språkförståelse. Men bilderböcker då? Öka läslusten med serier – Gullis lästips. Witchboy är första delen i en helt magiskt spännande tecknade serie som är fylld med ljusa, mjuka och livfulla tecknade konstverk som berättar en trollbindande fantasiberättelse om magi, drömmar och normer.
I denna färgstarka grafiska seriebok återspeglas likheten med många andra människors situationer,även i vårt moderna samhälle utan magi. Detta är en hyllning till att våga vara den man är, inte den man ska vara, en berättelse om att uppmuntra könsförväntningar, förfalska identitet och avslöja heroisk potential i sig själv. Denna grafiska serie är ett utmärkt val för motvilliga läsare, fantasi fans, och de som letar efter böcker som utforskar genusroller. Här kan du ta del av den längre och enskilda bokrecensionen inklusive handledning till den trollbindande Witchboy. Final_pdf_of_ms_10.1002_trtr.01024. Tvinga fram lite nyfikenhet! För något år sedan testade jag att låta en elevgrupp undersöka olika boktitlar med hjälp av lässtrategin Att förutspå.
Det visade sig funka bra för att få eleverna att välja och låna böcker. Jag har återkommit till det sättet flera gånger, till exempel den senaste veckan. I torsdags när treorna kom till biblioteket så pratade jag lite om genren deckare. Vi pratade om detektiv, misstanke, bevis, alibi och så vidare. Jag hade plockat fram en hel hög med LasseMaja-böcker (flera elever hade sett film och några läst någon av dessa) och så en hel hög med Kalle Skavank-böcker (där var det bara någon enstaka elev som läst en bok). När sjuorna skulle komma och låna nya böcker på engelska gjorde jag likadant. Ja – detta funkar bra!
När jag bokpratar genom att berätta om enskilda titlar så vill jag ha flera likadana exemplar eftersom många elever ofta blir sugna på samma bok, med denna metod funkar det utmärkt med många olika böcker. Konsten att låna en bok. Igår när en av våra särskilda undervisningsgrupper på högstadiet skulle komma till biblioteket på bokprat testade jag att lägga upp det lite annorlunda än vanligt.
I den här gruppen är det flera elever som kan vara lite motvilliga och som har svårt att hitta en bok som de vill läsa. Innan eleverna kom la jag fram ett helt bord fullt med ungdomsböcker från Nypon förlag. Och så valde jag två helt andra böcker att använda själv. Eleverna fick som vanligt sätta sig i en halvcirkel och så återknöt jag till lässtrategin ”Att förutspå” som jag varit med att introducera för ett år sedan i klassen. Och jag sa att den är jättebra när man ska välja en bok. Sedan instruerade jag eleverna att välja varsin bok från bordet att undersöka. Alla elever berättade om sina böcker, utifrån sina förmågor. Det var en mycket lyckad lektion – den tar jag med mig till andra klasser! Cilla Dalén Hjulsta grundskola. Enter an Archive of 6,000 Historical Children's Books, All Digitized and Free...
We can learn much about how a historical period viewed the abilities of its children by studying its children's literature.
Astrid Lindgren. Cirkbloggen. Gullis lästips bokrecensioner - Gullis lästips.