Taking Notes By Hand May Be Better Than Digitally, Researchers Say. Laptops are common in lecture halls worldwide.
Students hear a lecture at the Johann Wolfang Goethe-University on Oct. 13, 2014, in Frankfurt am Main, Germany. Thomas Lohnes/Getty Images hide caption toggle caption Thomas Lohnes/Getty Images Laptops are common in lecture halls worldwide. As laptops become smaller and more ubiquitous, and with the advent of tablets, the idea of taking notes by hand just seems old-fashioned to many students today. For one thing, research shows that laptops and tablets have a tendency to be distracting — it's so easy to click over to Facebook in that dull lecture. In the study published in Psychological Science, Pam A. "When people type their notes, they have this tendency to try to take verbatim notes and write down as much of the lecture as they can," Mueller tells NPR's Rachel Martin.
Mueller and Oppenheimer cited that note-taking can be categorized two ways: generative and nongenerative. But the students taking notes by hand still performed better. Så tränar du hjärnan rätt. Chefskap.
Sudoku och korsord i all ära, men sådant är mest avkoppling. Här är övningarna för dig som vill förstå din hjärna på djupet och bli en ännu bättre – och mindre stressad – chef. Länge betraktades hjärnan som en hemlig låda. Medan hjärnforskarna koncentrerade sig på att studera lådans konstruktion utifrån hänvisades det som hände inuti – medvetandet – till filosoferna. Men för knappt tjugo år sedan gläntade forskarna på locket till hemligheterna och började söka samband mellan olika hjärnfunktioner, bland annat genom att mäta hjärnans blodflöden.
Det handlar om att du kan lära dig att själv styra dina signalsubstanser, låta hjärnans autopilot sköta tråkiga arbetsuppgifter och lära dig att utestänga det som distraherar. Det är som Fredrik Torberger, psykologisk coach, säger: »Mycket i hjärnan sker med automatik, men det finns massor som går att förändra. Här är åtta effektiva övningar för en mer vältränad hjärna: 1. Träna så här:Dela in din dag i olika tidsblock. 2. 3. 4. 5. Därför jobbar du sämre när du gör allt samtidigt. – I allmänhetens ögon finns det en uppfattning om att det är bra att göra mycket samtidigt.
Vi hör om folk som har åstadkommit en massa saker parallellt, vilket blir en slags anekdotiska bevis som stödjer detta, säger Alexander Rozental, legitimerad psykolog och researchchef på Psykologifabriken, med mänsklig motivation och produktivitet som specialområde. – Å andra sidan finns det inom vetenskapen mycket forskning som visar att det är negativt för prestationen att ha många bollar i luften.
Och även att vi mår sämre av det, säger han. Inom forskningsvärlden har man studerat multitasking i över 20 år och slutsatsen är samstämmig, menar Alexander Rozental: Den mänskliga hjärnan är inte särskilt bra på att göra många saker samtidigt. – Om det handlar om två automatiserade uppgifter, som att stryka kläder och prata i telefon samtidigt, då klarar vi av det. Då blir det antingen inte något bra mejl eller så missar vi mycket av vad som sägs. 1.
Jobbar halvtid - på Facebook. Se två halvbra filmer.
Varför inte titta på två fotbollsmatcher eller åka till Göteborg och hinna med ett stopp på Donken på vägen? Det är saker jag skulle kunna göra varje dag istället för att sitta på Facebook. Fyra timmar om dagen spenderar jag på att scrolla i feeden, skriva i chatten och gilla meningslösa bilder på cancersjuka barn i hopp om att de kanske överlever tack vare min ynka lilla gilla-markering. Fyra timmar om dagen. 28 timmar i veckan. 1456 timmar varje år. Jag blir nästan rädd för mig själv när jag inser hur mycket tid jag spenderar på något så pass oviktigt som Facebook. Brukar ni inte sitta och tänka tillbaka på vad man egentligen sysslade med innan Facebook fanns? Att gå fram och ta reda på detta ansikte mot ansikte existerar inte i dagens samhälle. Jag brukar fundera över om Facebook på något sätt har skadat vårt psyke allvarligt.
Krönika: Adrian Libenhed. Stäng ute bruset för maximal studiero. En generation som använder mobilen till att skicka och ta emot sms, hellre än att prata i, och som skriver inlägg på Facebook flera gånger om dagen är van vid att vara tillgänglig jämt.
Samtidigt har den tillgång till ett hav av information på internet. Konsekvensen blir att många saker gör anspråk på tiden. Plugga smartare - lär dig mer på kortare tid - Studietekniktips.