Visualisera med digitala tidslinjer. Kristian Niemi har skrivit ett väldigt uppskattat Skollyftet-inlägg om att undervisa med hjälp av Google Earth och nu bjuder han oss på ett nytt inspirerande inlägg om hur man kan ta hjälp av digitala tidslinjer för att visualisera skeenden över tid.
Tid. Något det enklaste, och samtidigt mest komplexa. Skeenden över tid är inte alltid det enklaste att förklara; att visa. I allmänhet är det ofta hjälpsamt att kunna illustrera något svårgreppbart med bild eller schema, för att ändå i någon mån kunna konkretisera det abstrakta. I sammanhanget tid skulle det kunna handla om en tidslinje. Tyvärr kan det ofta te sig förvånansvärt svårt, att med datorns hjälp skapa en tidslinje.
Så… Hur gör man? Skapa ett google docs kalkylark efter följande mall: TimelineJS Template. Exempelvis så här: Skollyftet, exempel (Eyjafjallajökull). Som du ser ovan är du inte begränsad till att använda bilder för att göra tidslinjerna mer levande. Vad sägs — ska vi inte skapa en tidslinje tillsammans? TinyTap - Turn Moments Into Games. Kom igång med Anki flashcards/träningskort (SWE) Tutorial. Filmer: IKT i praksis. Del 4: Ordmoln. Ordmoln är ett verktyg som kan användas till olika saker.
De kan hjälpa till att analysera en text t ex genom att synliggöra vilka ord som är vanligast förekommande i texten. Den informationen kan sedan hjälpa eleverna att utveckla sitt skrivande. På samma sätt kan man t ex synliggöra vad som står i läroplanen i ett ämne eller i någon annan text (eller på en hemsida). Ordmoln går även att använda som ett estetiskt uttryckssätt. Det finns säkert många fler användningsområden. Här finns en länk till en sida på engelska med 108 olika förslag på hur man kan använda ordmoln i undervisningen.
Wordle (www.wordle.net/) Är den mest kända tjänsten för att skapa ordmoln. Tagxedo (www.tagxedo.com/) Går att anpassa en hel del, bl a vilken form ordmolnet ska ha. I övrigt har det liknande funktioner som wordle har. Tag-cloud generator ( Klistra in en länk till en hemsida så skapas ett 3-dimensionellt ordmoln. Tagul ( Skapar ordmoln i form av olika figurer. Betaversionen är gratis. Ordmoln i html 5. Educational Technology and Mobile Learning: A Handy Chart Featuring 75 Educational iPad Apps for Teachers. Vilka digitala verktyg skulle underlätta ditt dagliga arbete i skolan? 5 verktyg för att ta bort störande funktioner runt YouTube video. Ytterliga YouTube-tips.
De tar aldrig slut, känns det som. YouTube är en källa för oss pedagoger och kan vi utnyttja det bättre så har vi mycket gratismaterial. Tur! Skulle man inte vilja använda YouTube så finns det minst 80. Får undersöka om det också är gratis. Förskola. Tusen tack för all inspiration som kommit in till mig från alla er pedagoger som läste inlägget om den nya boken; Surfplattan som pedagogiskt verktyg av Elisabet Wahlström.
Du som haft turen att vinna ett exemplar av boken har fått ett vinnarmail:) Jag har här samlat en massa godbitar ifrån er. Läs, njut och låt dig bli inspirerad! Vi arbetar med surfplattan med olika appar, lyssna på texter som vi hämtar från nätet när eleverna ”forskar”. Att prata in sin text och sen få den uppläst.Mitt bästa pedagogiska tips då vi arbetar med ipaden i klassen är att låta eleverna testa innan jag går igenom allt för mycket med dem.
Kom igång med PGP! Molntjänsten Office365 och Onedrive. Läs mer om Office365 här Arcada har molntjänsten Office365 tillgänglig för personal och studenter.
Man kan logga in genom att använda sitt Arcada-konto. I tjänsten kan du spara dina dokument och komma åt dem varifrån som helst där du har Internetuppkoppling (via dator, telefon eller platta). Utöver det kan du dela dokument med andra och även redigera texter online. Ladda ner melodier på iPad/iPhone. Du letade efter ordmoln - Sfipaddan. Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!
Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp! Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Digitala arbetssätt med iPads på SFI. Lektionsbanken.se - Lärare inspirerar lärare.
Paddagogiskt Café - Startsida. Här behöver du inte läsa dig till hur du ska göra när du vill lära dig ett nytt program på nätet. Se en fillm istället. Elevspel.se - Kunskapsspel för barn. iPad som ett pedagogiskt verktyg i förskolan. Förskolepadda. LekMiT. Lust, motivation och lärande.
Skoldatatek. Onlineverktyg för dig! Tülays IKT-sida.