Skriva & läsa. Att göra sin röst hörd, eller, forskning om tematisk undervisning. BILD, LÄXHJÄLP, LÄSNING, SKRIVANDE, IKT. Här hittar du Veckans Lästips för vecka 20.
Lästipsen är indelade i ålderskategorier. Du hittar lästipsen i följande ordning: Läsålder 6-9 år Läsålder 9-12 år Läsålder 12-15 år. Mitt magiska finger - Roald Dahl. Arkivet_Bonusmaterial_LillaLasloggen. Kooperativt Lärande. Läsning behöver tränas på många olika sätt.
Hur ska jag hjälpa mitt barn att bli en skicklig läsare? Läsning. Vet du om att du kan förändra ditt barns liv? Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys. En magisk kväll med läsande mammor och pappor Det var inte för inte som jag var lite nervös inför denna kväll – tror aldrig jag har involverat så många kända och okända i mina galenskaper tidigare – men det är alltså det som händer när man hänger på sociala medier.
Man dras med, och peppar andra – peppas själv och idéerna bara sprutar! Lästips: TAM, TIGGARPOJKEN (Barn ca: 6-9 år) ”Tam, Tiggarpojken” är skriven av Jo Salmson och är en av de sex spännande böckerna i bokserien ”Drakriddare”, där vi får följa den föräldralöse pojken Tam på hans äventyr tillsammans med drakarna.
Bilderna i boken är gjorda av Åsa Ekström. HANDLING Föräldralöse Tam drömmer om att komma i kontakt med drakarna, som varje kväll passerar över den yttre stadsmuren där han bor. Tam, tiggarpojken är den första delen i den nya serien ”Drakriddare”, för de lite yngre fantasyälskarna. Av författaren till den populära fantasyserien ”Almandrarnas återkomst”. Fler böcker om Tam… Jagharläst.se. Läsläxa. Bokrapport. Analysera text. Läslov 2016. Läslovsbingo. Läsutmaningen sommar 2017. Bokrecension.
Läsbingo - Natur och Kultur. Vi arbetar med känslor på, mellan och bortom raderna. Hur får jag min tweenie att läsa, Ingela Korsell? Med jämna mellanrum ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt.
När det kommer till frågor om barns läsning vänder vi oss självklart till Ingela Korsell. Hon är författare, pedagogikdoktorand och grundskollärare. LegiLexi - 4 tips för att öka läslusten! Släpp taget jonte. Flickan med svavelstickorna. En mening och hundra ord. Lararhand_nidstangen_webb. Sitting drama, estetiska uttryck och multimodalt berättande. Jag har under läsåret utmanat mina elever med olika sätt att arbeta med sin läsförståelse för att variera min undervisning och anpassa den så att eleverna engageras och utvecklas genom lite olika ingångar.
Vill ni ta del av några av de arbetssätten hittar ni dels ett som handlar om boksamtal här, men även hur de kan skriva och reflektera utifrån citat. I detta inlägg tänkte jag ge er ett upplägg för hur man kan arbeta med dramatisering av den litteratur man läst i en metod som heter sitting drama men först lite kort om varför valet föll på dramatisering och vad som egentligen står i läroplanen. I syftestexten till ämnet svenska kan man läsa att undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.
Jag fastnar på begrepp som estetiska uttrycksformer och estetiskt berättande när jag läser syftestexten. Läsreflektion genom att välja citat och delge tanke. Just nu är jag inne i en period då jag tänker mycket kring elevernas läsning och hur jag kan utveckla den.
Jag har tidigare skrivit om detta bl a här utifrån bildtolkning men även här för att bena upp vilka frågor som är typiska för respektive läsprocess. I detta inlägg tänkte jag dela en idé jag fick och den är inte ny på något sätt men jag ville ge en ram för hur man skriver och vad som ingår i en Canva. Upplägget går ut på att synliggöra läsförståelsen i skrift för att se elevernas tankar och var de fastnade för i boken. Jag har också tidigare använt mig av upplägget att skriva för att få fram elevernas läsförståelse men jag ville nu koppla det till ett eget val av texten för att öka elevernas delaktighet.
Upplägget går ut på att eleverna ska välja ett citat där de får tänka till kring innehållet. Stödfrågorna är följande: Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen. I det här inlägget tänkte jag skriva om en metod som utvecklar läsförståelsen och utgår från samtalet.
Upplägget går helt sonika ut på att organisera en bokcirkel och jag tänkte dela med mig av hur jag gör så du kan testa själv om du inte redan gjort det. Först tänkte jag ge en anledning till varför att jag tycker att man ska föra ett samtal kring det man läst gemensamt i klassen. Vi vet att elever som lämnas själva i sin läsning inte utvecklar en djupare läsförståelse men genom samtalet kan man stötta de som behöver mer hjälp genom att eleverna lär av varandra.
I kunskapsöversikten Att läsa och förstå skriver Barbro Westlund att ”väl organiserade och strukturerade textsamtal ger eleverna betydligt större möjligheter till skolframgång än om sådana samtal inte förs.” Skapa en läsfrämjande miljö. Det är häftigt hur en liten gnista kan tända ett kollegium!
Efter att flera lärare genomfört egna pedagogiska promenader och funderat över sig själva som läsande förebilder knöt många näven och bestämde sig för att berika den kulturella miljön. Bara några av de initiativ som ägde rum inom loppet av en vecka var: Vi läser Stian Holes Hermans hemlighet. Bilder från boken tillsammans med elevernas rubriceringar, reflekterande texter och kreativt skapande publicerar vi i en monter.
Eleverna har inventerat skolans blivande läsmiljöer genom fota potentiella platser och ska ge förslag hur de kan möbleras.Jag nappade på idén att publicera Sokratiska samtal om Narnia där eleverna bland annat ska jämföra boken och filmen: Filosofiska rummet.Min klass läser just nu Mio min Mio. Mmm…bokbuffé! – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Jag ville ha en aktivitet där eleverna skulle kunna ge varandra bra boktips på ett lustfyllt sätt, samtidigt som de reflekterade kring en bok de tyckte om och hade läst.
Att ha en bokbuffé i klassen var en idé som jag fick från underbara Pinterest! Jag gjorde om det ursprungliga upplägget som jag hade läst om, så att det skulle passa min undervisning. Resultatet blev väldigt lyckat och eleverna ville gärna göra fler liknande projekt! Så här gjorde vi: Varje elev fick välja en superbra bok som hen hade läst och verkligen ville tipsa om. Läsloggar som tankeredskap och boksamtal på Chambers vis. Ännu en vecka har gått sedan terminsstart och arbetet med eleverna är i full gång. Vid mina morgonpromenader till jobbet ser jag hur det blir ljusare för varje dag och dessa stunder innan arbetsdagen tar fart ger mig chansen att reflektera och samla tankarna och inför en ny dag. I mitt förra inlägg berättade jag om att skrivandet kommer att vara i fokus denna termin och vi har fortsatt arbetet med att koppla den berättande textens/filmernas dramaturgi, novellkurvan, till kortfilmer från UR Skola Tre berättelser . Kring filmernas spännande innehåll har vi haft många intressanta och givande samtal i klasserna samt även låtit eleverna skriva reflektioner utifrån olika frågeställningar kring respektive films innehåll.
Under förra terminen då vi ägnade mycket tid åt textsamtal använde vi oss nästan genomgående av läsloggar som tanke- och reflektionsredskap. Flickan med svavelstickorna. Utmaning. Sammanfatta – barnenochbjornen. Struktur: Berättaren – Kooperativt Lärande. Struktur: Berätta Mera /Berättaren Berätta Mera är en lättare version Hitta en kompis. Den är en enkel struktur att använda för att dela med sig av kunskap och stärka relationerna i gruppen. Den kan användas med socialt innehåll enbart för att stärka gruppen och träna på att jobba tillsammans, för utvärderingar eller kopplat till ett kunskapsinnehåll där eleverna ska dela med sig av sina tankar och åsikter till varandra.
Du bestämmer ett tematiskt innehåll att berätta om; ex. Runda bordet: Sammanfatta Matilda – barnenochbjornen. Idag läste vi klart boken Matilda av Roald Dahl. Det har varit spännande och roligt att läsa den. När vi hade läst klart testade vi på en övning som heter Runda bordet. Vi satt i grupper och fick var sitt papper. Sen skrev alla ner en mening om boken. M0_gr_06A_01_eftertanksam. Expertla_sare och la_sare som beho_ver utveckla sin la_sfo_rsta_eelse. Läsbingo jul. 9 x lästips inför jullovet. Carin Bacho och Maria Machirant driver den litterära agenturen Koja Agency, specialiserade på böcker för barn och unga vuxna: Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0–100 år! Av Emma och Lisen Adbåge (Natur & Kultur) 0–100 år – Det första samarbetet i text och bild mellan systrarna Adbåge är en perfekt bok för hela familjen att samlas runt i jul.
Klokt, allvarligt och roligt blandat med nonsensverser. De lustfyllda och mångsidiga rimmen speglas i de färgsprakande illustrationerna. KRETSLOPPET (utdrag ur boken) Alex Dogboy. Bokförlag. Den första fråga jag får från unga läsare är alltid, är det sant? Den här boken bygger på långa samtal jag haft med en pojke som levde med sina hundar på gatorna i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Jag mötte honom på ett märkligt sätt. Under hösten 2001 var jag i Honduras som reporter för tidningen Globen.
Vårt uppdrag var att bl. a. intervjua gatubarn som bodde på ett speciellt barnhem. Huka er inte! Snart kommer Pisarapporten! Nu stundar PISA-rapporten. S-Teater_Tågmysteriet_A4. Läslovet närmar sig - Mia Kempe. I mitt förra blogginlägg berättade jag om hur viktigt det är att alla engagerar sig i barns läsande. Läslov 2016. Nyfiken p sp ken och skr ck. Äntligen ”Babel för barn”! – Klara bokprat. Poster – Poster by Annika Sjödahl. Kan vi behandla arbetsminne för att förbättra läsförståelse?
Läsning och Läsförståelse åk 4-6. M0_gr_02A_01_textsamtalets-forutsattningar. Lararhand_nidstangen_webb. Linas lärarrum - Läsning. Det kan skrivas i stort sätt hur mycket som helst om läsning men det här inlägget ska handla om mina reflektioner av läsning under de första veckorna av terminen i åk 4. Under lågstadiet läggs det mycket fokus på avkodning och att skapa fonologisk medvetenhet hos eleverna. Linas lärarrum - Alex Dogboy. Vi är flera pedagoger som tycker om att använda oss av Monica Zaks bok Alex Dogboy i vår undervisning.
Det är en utmärkt bok att låta eleverna läsa i åk 6. 197429-2_Lasmysteriet. Extramaterial, fristående. Hur ska jag hjälpa mitt barn att bli en skicklig läsare? Lärarhandledningar. Lärarhandledning till Katarina Genars böcker En hemlig vän, Pensionat Vidablicks gåta, Den magiska kappan, Röda spår och Silvervinges hemlighet. Ladda ner lärarhandledning till Pensionat Vidablicks gåta (pdf)Ladda ner lärarhandledning till Den magiska kappan (pdf)Ladda ner lärarhandledning till En hemlig vän (pdf)Ladda ner lärarhandledning till Röda spår (pdf)Ladda ner lärarhandledning till Silvervinges hemlighet (pdf) Lustfyllda läsgrupper! – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Svj-lektionsplaneringar. Roald Dahl. Roald Dahls föräldrar kom från Norge men själv föddes han 1916 i Llandaff i södra Wales och gick bl a i Repton School. Vad händer inom oss när vi läser? – #mellanstadiebloggen [SVENSKA]
Denna dikt av Bo Burnham är ett stycke ren magi. Roliga bokrecensioner – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Läsmysteriet: Mysteriet med den inlåsta änkefrun - UR Skola. Lek och läs! Lek och läs! Ställ en fråga till texten. Referat, rapport, recension - eller något annat? Emil räddar Alfred gemensam analys. Flickan i garderoben. En ö i havet. Mammadamm. Mitt magiska finger - Roald Dahl. Lararhand_nidstangen_webb. Groupe public En läsande klass. Att arbeta språkberikande, A-M Körlings idéer. Kraften när vi delar tankarna i högläsning och egen läsning är magisk! ”Guided practice” och ”peer modelling” Strängnäs kommun - PAX-promenad i Mariefred. Bilderbokens möjligheter. Printable Award Bookmarks for Primary KS1 & KS2. Läsbingo2016. Välkommen till Curly Bracket – Curly Bracket.
Curly Bracket. Den gömda koden - Johan Wendt, Tor Moström - böcker(9789163886... Hur att förbereda en text i undervisningenön. Enkel språklektion med en stor dos kreativitet. Sommarläsning-20161. Rum 213. Mobilapp ska tvinga barn att läsa. Läsfixarna hjälper till att leta ledtrådar och lösa mysterier. Linas lärarrum - Läsmysteriet. Boktips till kompisarna. Faktatext - hur man läser med olika verktyg. Läsförståelsestickor. Läsmysteriet: Mysteriet med de halshuggna rosorna - UR Skola. Läsförståelse: med roller – Kooperativt lärande. Diktanalys – Poster by Annika Sjödahl.