background preloader

Sociala medier små barn

Facebook Twitter

Fritids lär ettor nätvett. Silverfärgade surfplattor ligger och väntar på bänkarna när 16 förstaklassare ramlar in från rasten på Sågtorpsskolans skolgård.

Fritids lär ettor nätvett

Det är dags för ett nybörjarpass på skolans fritids som en gång i veckan jobbar med IKT — informations- och kommunikationsteknik. Grundläggande säkerhet­stänkande på internet står först på agendan. – Då slår vi in det hemliga lösenordet, säger läraren Linnea Malmsten. Ni vet det där som ni inte får avslöja för någon. Vardag på nätet. Det hela startade som ett IKT-projekt för barnen på fritidshemmet i Nacka.

Vardag på nätet

Stina Hedlund hade redan arbetat med datorer och film med eleverna i årskurs tre och fyra när Linnea Malmsten, båda fritidspedagoger, kom till fritidshemmet. Barns datoranvändande var ett område som även Linnea ville utveckla. Planen var i första hand att göra det möjligt även för de yngre barnen att göra film. – Jag började ta efter hur Stina arbetade med treorna och fyrorna. Men jag vågade inte låta dem kasta sig ut på nätet hur som helst, säger Linnea Malmsten. Målsättningen med projektet var att barnen skulle lära sig ett antal program och bli vana användare av datorer. Stödja. . – Barnen tjatade och tiggde om att få spela några minuter. Visst funderade de över riskerna med att låta barnen ansvara för sitt eget surfande och chattande med kompisar. De förde en dialog med föräldrarna innan IKT-projektet sjösattes. Ett problem uppstod direkt vid starten.

. – Detta måste ske innan det har hänt. I den här bloggen kan du följa vårt arbete med IKT på fritidshemmet med värdegrundsarbete som fokus. Vi som arbetar och skriver heter Linnea Malmsten, lärare och Stina Hedlund, fritidspedagog. Här presente. Bilderavdigochmig. Netiketti-sve. Dialogkort. Tänk på det här på internet! - KP-webben. När du berättar om dig självVar försiktig när du lämnar ut personlig information på internet.

Tänk på det här på internet! - KP-webben

Personlig information är till exempel ditt riktiga namn, e-post, msn, telefonnummer, namnet på din skola eller din adress. Du vet aldrig vem som ser det du skrivit. När du lägger upp bilder En bild som läggs upp på internet kan vara väldigt svår att bli av med. Vem som helst kan ju ladda ner bilden och sprida den vidare. Lägg därför bara upp bilder som det inte gör något att alla kan se. Om du vill lägga upp en bild på någon annan måste du också alltid fråga om lov. Om du ska träffa någon i verkligheten som du bara har träffat på internet På internet kan du bli kompis med människor från hela jorden.

Om du ska träffa någon i verklightetet som du bara har träffat på internet ska du alltid ta med dig en vuxen eller en kompis. När du får information från nätet Det finns fantastiskt mycket information på internet, men tyvärr är inte allting sant. Var inte rädd att för anmäla! Net Nanny svarar på dina frågor. Idag väcktes åtal mot den man som utpressat en flicka i Kumla.

Net Nanny svarar på dina frågor

Det hela uppdagades i våras när flickan tog sitt liv. Jag var med i Tvärsnytt 19.15 ikväll för att tala om vad man kan göra åt det här problemet, men vi hade 180 sekunder på oss så det mesta och viktigaste jag hade att säga hanns inte med. Här kommer det istället: Min viktigaste poäng är att vi inte ska fokusera så mycket på vad barnen ska göra och inte göra. Det som behövs idag är vuxna som tar ansvar för sin relation till barn. Det finns alltså inga råd vi kan ge barn som garanterar deras säkerhet. Det här är allvarliga saker och det blir allt allvarligare. Nedan ger jag några korta råd till vuxna och barn. Se gärna min webbföreläsning Ungas säkerhet på nätet och ställ frågor till Fråga forskarna – unga online.

Vad ska då vuxna göra? Se till att tydligt signalera att du är beredd att lyssna. Vad ska unga göra? Vuxentips_2012. Checklista_motesplatser. Sociala nätverkssajter som vänder sig till barn och unga. Statens medieråd har tagit fram ett antal punkter som beskriver vilka grundkrav en sajt som vänder sig till barn och unga bör uppfylla.

Sociala nätverkssajter som vänder sig till barn och unga

Myndigheten har även tagit fram en lista på instanser dit man kan vända sig med frågor om barns och ungas medieanvändning och sociala liv på nätet. Punkterna är framtagna utifrån:• Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112) ”BBS-lagen”: Safer Social Networking Principles for the EU: • Säkra din sajt - Datainspektionens riktlinjer www.datainspektionen.se/ungdomssajt Allmän information • sajten tillhandahåller lättillgänglig information om: - vem eller vilka som står bakom sajten samt kontaktuppgifter till dessa - sajtens målgrupp och vilka tjänster som tillhandahålls • det framgår vilka tider supporten är tillgänglig • ovanstående är tillgängligt även för icke medlemmar, dvs. utan att man behöver logga in.