background preloader

Bild

Facebook Twitter

Interaktiva bilder. Tips!

Interaktiva bilder

De interaktiva bilderna Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkan och Protestantisk kyrka innehåller venndiagram, som eleverna kan använda för att jämföra vad som är lika resp. olika i kyrkorna. Klickbar bild som beskriver livet i klostret. Innehåller frågor och en skrivbar pdf, där eleven låtsats vara munk och skriver brev till sin syster. Klickbar bild som berättar om korstågen och hur det gick till när korsriddarna intog Jerusalem. Innehåller en fundera-fråga och en skrivbar pdf (I krig för Jesu grav). Undervisa med Clips. Under de sista veckorna har vi varit tvungna att göra om schemat då en klass går och simmar varje torsdagseftermiddag.

Undervisa med Clips

I vanliga fall har vi eleverna i tregrupp men nu går en klass och en klass är kvar. Det gäller att hitta på något som bryter den vanliga undervisningen, i mitt fall so. På skolan har vi pedagoger digitalisering på vår utvecklingstid och får då i uppgift att testa olika nya tekniker. Jag valde att lära mina elever i åk 4 den nya appen Clips. Det är en gratis app som kommer med när man köper en ny iPad/iPhone. Jag började med att visa en PP om Clips där det även fanns två korta video i.

Därefter gick vi igenom hur appen funkar och sedan skärpte jag ut dem i 5 minuter på skolgården där de fick filma vad de ville. Bildanalys. Åk 4 startar upp sitt arbete med ”perspektiv” Bästat sättet att lära sig saker, är att lära med kroppen.

Åk 4 startar upp sitt arbete med ”perspektiv”

I fredags startade jag upp arbetet med perspektiv i åk 4. Eleverna fick ligga på golvet och titta upp på en modelldocka som jag hängt upp i lampan. De skissade av den i sina skissböcker ”GRODPERSPEKTIV”. Därefter fick de ligga på borden och titta ner på modelldockan och skissa av den. ”FÅGELPERSPEKTIV”. Lektion se 8855 perspektiv namn. Ljuslykta: Steg för steg. Jag vet att några önskar instruktionsbilder, så här kommer steg-för-steg-bilder på ljuslyktan jag inspirerade om i radio i måndags.

Ljuslykta: Steg för steg

Du behöver tolv, tomma värmeljuskoppar, en häftapparat och en plattång. Tryck ihop värmeljuskopparna och platta ihop dem ordentligt med en tång, häfta ihop tre och tre, gör sedan två sex-bladiga former.

Bildanalys

Bildanalys. Fantasibild - blandade tekniker. En sak, som jag tycker är roligt, är att få eleverna att använda sig av nya tekniker och nya material.

Fantasibild - blandade tekniker

Det är så lätt att de annars fastnar i blyertsteckningar. Den här bilduppgiften görs i flera moment och kan med fördel göras lärarledd, dvs man gör det steg för steg tillsammans. Onomatopoetiskt. Onomatopoetiskt är ett krångligt ord, som kan vara kul att kunna.

Onomatopoetiskt

Det betyder att ett ord är ljudhärmande. Det heter som det låter: Pang! Krash! 3d-effekt. Det här är en bilduppgift som är ganska enkel att genomföra, men som kräver en del tålamod när det gäller att färglägga.

3d-effekt

Uppgiften är ett sätt att få eleverna att upptäcka att det inte bara är konturerna som skapar bilden, utan att linjernas form påverkar hur vi uppfattar en bild. 1. Rita av handen på ett ritpapper. 2. Dra horisontella linjer över pappret - utanför handen ska linjerna vara så raka som möjligt. Optisk synvilla. Akvarell-vallmo. Detta är en rolig och nyttig bilduppgift.

Akvarell-vallmo

Jag gör den med mina sjuor, och det passar dem bra. Vi börjar med att diskutera vad stil är. Överlappning Spökdans. Symmetribild. Mönstrade hjärtan. Foliegubbar. De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra.

Foliegubbar

Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Matte-bild. Tona med blyerts.

Att använda blyertspennan till att få fram olika gråtoner kan vara lite knepigt ibland.

Tona med blyerts

Här är exempel på några övningar som man kan börja med och sedan en bilduppgift som visar vilken effekt det kan få om man använder olika gråtoner. Det första man behöver träna på är att trycka olika hårt med pennan. Låt eleverna göra streck som börjar som en tunn, nästan osynlig linje, men som för varje millimeter blir mörkare och mörkare för att sedan tunnas av igen. Många sådana streck skall göras, så använd gärna något billigt "träningspapper". Sedan kan man träna på att göra linjer i olika toner under varandra som längst upp till höger på bilden ovan. Tejpakvarell.

Vikingatid runor. Att göra en färgcirkel. PiZap: Online fotoredigering. Fakta – perspektiv – foto – självporträtt – montera. I dag har jag startat upp ett nytt område på bilden med åk 5. Vi började med att gå igenom de olika perspektiven som eleverna ska lära sig under perioden. Grodperspektiv, fågelperspektiv, helbild, halvbild, närbild och extrem närbild. Jag visade en PP med bilder som gav eleverna kontextstöd. I Estesalen finns det 4 modelldockor i trä. En hängde jag upp i ett lysrör. Hur ska vi jobba? *Rita av ett föremål i grodperspektiv, fågelperspektiv, helbild, halvbild, närbild och extrem närbild. *Planera sitt självporträtt. *Ut och fota, ca 20 min i par. *Redigera bilderna, tex beskära – artistiska effekter – förvrängning osv. *Skriva ut och montera dian bilder. *Precentera ditt arbete för dina kamrater *Göra en självbedömning Centralt innehåll åk 4-6 *Fotografering och redigering i datorprogram.

'Speed Painter' Takes Stage in 'Anderson's Viewers Got Talent' Share The Most Beautiful Pictures Of Doors From Around The World.