background preloader

Skapligt Enkelt matematiskt

Skapligt Enkelt matematiskt

http://matematiskt.blogspot.com/

Related:  MatteBildBildMatematik

Subtraktion strategier och räknemetoder Här nedanför finns filmer som visar strategierna/räknemetoderna. Skriftlig huvudräkning. S1 -Subtraktion, "talen ligger nära"Titta alltid på talen i subtraktionsuppgiften. Ligger de nära varandra? Tona med blyerts Att använda blyertspennan till att få fram olika gråtoner kan vara lite knepigt ibland. Här är exempel på några övningar som man kan börja med och sedan en bilduppgift som visar vilken effekt det kan få om man använder olika gråtoner. Det första man behöver träna på är att trycka olika hårt med pennan. Låt eleverna göra streck som börjar som en tunn, nästan osynlig linje, men som för varje millimeter blir mörkare och mörkare för att sedan tunnas av igen. Många sådana streck skall göras, så använd gärna något billigt "träningspapper".

Zentanglade landskap med klass 4 Under året har jag arbetat lite med zentangle med de fyror jag undervisar i bild. När jag såg det här tipset blev jag sugen på att göra något liknande med min klass. Jag hade själv gjort tre bilder som jag visade och som de kunde ha som inspiration till mönster. Vi hade också en samling med mönster som vi arbetat med innan. Malins PPlugg Då har jag påbörjat planeringen av matematikundervisningen inför höstterminen. Jag bestämde mig ju för att jag skulle äga matematikplaneringen inför de nationella proven i våras så nu ska det bli verklighet är tanken. Jag ska göra en pedagogisk planering och en PP-vägg som jag använder på riktigt i undervisningen så som jag gör i svenska, So och No. Så efter att funderat på vad jag har att rätta mig efter har jag snickrat ihop en alignmentplanering för höstterminen. Vad är det vi ska lära oss?

Tiokompissången (mel Gubben Noak) Idag påbörjade vi arbetet med talet tio. Som introduktion tittade vi på "Katten musen tiotusen - om talet 10" (UR). Film fungerar väldigt bra som uppstart och avslut här hos oss. Språket stöds av bilder och det gör förståelsen större. Akvarell-vallmo Detta är en rolig och nyttig bilduppgift. Jag gör den med mina sjuor, och det passar dem bra. Vi börjar med att diskutera vad stil är. De kommer då kanske med exempel på musikstil, klädstil, inredningsstil.... Vi skriver sedan upp många olika stilar tillsammans på tavlan och ger exempel på vad som kännetecknar de olika stilarna.

Foliegubbar De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Själva "skulpterandet" - att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. Gör man foliegubbar som en bilduppgift i en klass kan gubbarna var utgångspunkt för vidare diskussioner runt uttryck - Är gubben arg, eller har han just vunnit ett maratonlopp?

LÄTT ATT LÄRA! Tycker ditt barn att det är tråkigt att träna på multiplikationstabellen och de andra räknesätten? Här hittar du massor av roliga länkar, till övningar och roliga mattespel! Klicka nedan på den blåfärgade texten för att komma till önskat område. Du och ditt barn kommer inte att bli besvikna! Det finns även lite länkar till spel och övningar om klockan. Matematik Skapligt Enkelt Positionssystem SPEL -Spara till 1000 Att träna avrundning med hjälp av en blomma, gör det hela lite roligare. Här är ett par olika varianter på hur man kan gå till väga. Själva blomman gör man lättast såhär: Rita med blyerts: 1.

Fakta – perspektiv – foto – självporträtt – montera I dag har jag startat upp ett nytt område på bilden med åk 5. Vi började med att gå igenom de olika perspektiven som eleverna ska lära sig under perioden. Grodperspektiv, fågelperspektiv, helbild, halvbild, närbild och extrem närbild. Jag visade en PP med bilder som gav eleverna kontextstöd. I Estesalen finns det 4 modelldockor i trä. En hängde jag upp i ett lysrör. Skapligt enkelt i bildundervisning Hur kan Skapligt Enkelt vara till hjälp i undervisningen? Målet med Skapligt Enkelt har aldrig varit att bli en heltäckande bank för att täcka det centrala innehållet för ämnet bild, men en del av de tips som finns här kan användas i bildundervisning i skolan. Se det som tips till det praktiska arbetet och utforma sedan själv lektionen med syfte och kunskapskrav i åtanke. Nedan ger jag exempel på uppgifter som skulle kunna passa till de olika delarna i det centrala innehållet. Det är svårt att göra uppdelningen 1-3/4-6 då många uppgifter går att anpassa till åldrarna. Samtidigt som jag gjorde sammanställningen här, insåg jag att det fanns en utmaning för mig att fylla i de luckor som uppdagades.

Inspiratören: Matematik – Kooperativt Lärande Ibland kan man känna sig låst av att arbeta i matteboken. Ibland hoppar matteboken fram och tillbaka mellan olika områden och ibland känner man att man vill stanna lite extra vid ett område för att verkligen befästa kunskapen. Här nedan finner du ett exempel på hur vi arbetat med KL-strukturen Inspiratören i matematik. Under denna lektion delades eleverna upp i grupper om 3 barn. Jag förklarade att vi nu skulle arbeta med Inspiratören för att få inspiration av varandra. Jag frågade om någon visste vad inspiration var.

Dubbelt och hälften och beskrivning! För en tid sedan fick vi ett uppdrag av Kim Leksaksson i vår Leksaksfabrik. Trollen som tillverkades i fabriken var inte riktigt bra. Vårt uppdrag var att fixa till dem så de blev bättre.

Related:  Matte