Ljummen svart rissallad med frasiga getostbollar. Ölfriterad halloumi med rotselleripuré och picklad lök. Vegansk Biff Wellington med rödvinssås och duchessepotatis. Polentapanerad tofu, broccoli och sojabönor med citron- och sesamssås. Dagens recept har inspirerats från en rätt som serverades många år på den populära asiatiska restaurangen East i Stockholm.
Vi hade ätit den många gånger och älskade den fantastiskt goda sötsyrliga såsen. När vi skulle skriva vår kokbok ”Systrarna Eisenmans mingelmat”, ville vi så gärna ha med receptet i boken. Sagt och gjort, vi mejlade restaurangen och frågade om de möjlightvis kunde dela med sig av det. Vi trodde verkligen inte de skulle ha tid att svara eller kanske inte vilja avslöja receptet – men så fel vi hade! Några dagar senare kom ett svar där de gladligen hade skrivit ihop receptet på såsen. Ha en härlig fredag! Quinoa- och kikärtsbollar. Årets första “köttfria-måndag”!
Dessa goda quinoa- och kikärtsbollar kan antingen serveras som ett vegetariskt alternativ till köttbullar – dvs med potatis, brunsås och lingon eller helt enkelt med en grönsallad. Vi tycker även det är gott att stoppa dem i pitabröd med lite grönsaker och fetaost. Foto Helén Pe. Veganska linsbollar. Mercimek köftesi (turkiska linsbiffar) är mina favoriter.
Så fantastiska goda. Jag experimenterade med receptet och testade att krydda linssmeten med andra kryddor. Jag ville att linsbiffarna skulle påminna lite om köttbullar i smaken. WOW! Va dom blev goda. Ca 30 st linsbollar 4 dl röda linser 2 dl finmalen köftelik bulgur (se bild för tips) 1 buljongtärning av valfri sort (kan ersättas med salt) 7-8 dl vatten (beroende på vilken sort linser du har) Ca 0,5 dl grädde (växtbaserad havregrädde funkar superbra) 2 msk soja 1 msk senap 1 tsk kryddpeppar (vit- eller svartpeppar funkar också) 1 st salladslök, finhackad 1 liten knippe persilja, finhackad Salt & peppar Gör såhär: Tvätta linserna, lägg i en kastrull och koka upp med 7-8 dl vatten.
Cashewbollar med svampsås, pressgurka och gräddigt potatismos. Ok, idag ska jag hålla mig kort.
Jag kikar bara snabbt in för att langa ett höstrecept mitt i sommaren, kolla läget och säga hej innan jag återgår till semesterfirandet. Det kanske känns konstigt att jag lagar värsta husmanskostreceptet mitt i sommaren när man kanske egentligen helst äter färskpotatis, tomater eller enkla kalla soppor. Men, sanningen är den att jag aldrig har så mycket tid för matlagning som jag har på sommaren. Och då gäller det att passa på. Quinoabiffar med rostad potatis och pestokräm. Det här med förträffligheten i att tillaga hela middagen på en plåt har jag tjatat om sedan den här bloggens begynnelse.
Jag har till och med ägnat ett helt inlägg och detta koncept som går under namnet plåtmat. Läs den om du inte ännu har gjort det! Det jag gillar med plåtmat är att det både är perfekt som vardagsmat eftersom middagen i princip sköter sig själv och kräver minimalt med disk, samtidigt som det också är riktigt bra bjudmat som passar att laga till många. Zucchiniplättar med fetaost. Zucchiniplättar med fetaost, vilken underbar enkel lunch.
Dessutom helt glutenfri och så enkel att göra. Jag har länge tänkt göra just zucchiniplättar, jag fick en plättlagg i julklapp och tänkte att det måste bli perfekt att göra små fina zucchiniplättar i den. Och vet ni, det blev det! Maakouda - nordafrikanska potatisbullar. Maakouda är goda potatisbiffar som görs i både Marocko och Algeriet.
De kan kryddas och smaksättas på olika sätt och man kan enkelt variera smaksättningen efter smak. Lika goda att serveras kalla som varma. Ärtbiffar med potatismos. Gruyèrepanerade blomkålsnuggets. Halloumi- och rödbetsbiffar. Halloumibiffar med morot. Valnötsbollar med rostade päron och spenatpesto. Har du inte testat att rosta palsternackor, potatis och päron tillsammans så är det ett måste!
Tillsammans med en pigg spenatpesto passar vad som helst till, men vi valde krispiga valnötsbollar. 20 Jan 2017 4 portioner Valnötsbollar 1 burk svarta bönor à 400 g, ca 3 dl kokta 1 gul lök, finhackad 1 ½ dl valnötter, finhackade 1 msk ljus sojasås ½ dl majsstärkelse 2 tsk torkad salvia salt svartpeppar Rostade päron och palsternackor 4 palsternackor 8 potatisar 2 päron 1 msk olivolja salt svartpeppar Spenatpesto 2 påsar babyspenat à 70 g 2 vitlöksklyftor, pressade 1 ½ dl olivolja ½ msk citronsaft salt svartpeppar Valnötsbollar Häll av spadet från bönorna och skölj dem.
Rostade päron och palsternackor Sätt ugnen på 200 grader. Halloumibiffar med tomatsås. Ejjeh - Libanesisk zucchiniomelett. Ejjeh är en blandning mellan omelett och zucchinibiffar.
En favorit i Libanon och även i Syrien som också har en variant på ejjeh. Fantastiskt gott att avnjutas som lunch eller att duka upp omeletten som en del av en buffé. Man kan göra omeletten utan zucchini, då har man istället i mer persilja. Zucchinibiffar med salsa. De här frittersarna, eller frasiga plättarna, blir extra frasiga om du kramar ut så mycket vätska ur zucchinin som möjligt.
Servera dem som de är tillsammans med en god sallad. 22 Aug 2016. Zucchini- och kokosbollar i tomatsås. Vackrare rätt får du leta efter. Krispigare bollar också. Perfekt om du odlar egen zucchini eller bara råkar älska det. 8 Jul 2016 Det här kommer från Cecilia Vikbladhs kokbok Veggivore. Provlagat och betyget blev stående ovationer. Zucchinifalafel i pitabröd. Zucchinibollar med pinjenötter. Zucchinibiffar. Kikärtsnuggets med sötpotatis och jordnötssås. Tahinibönbollar. Svarta bönbullar med mandel och koriander. Svarta bönbullar med gräddsky och lingon.
Libanesiska quinoabiffar med grön linssallad. Purjolöksplättar. Kikärtsbollar med hasselnötter. Morotsfalafel med äppeltzatziki. Morotsbollar med saffran - Vegomagasinet. Lins- och morotsbollar med limesås. Den här limesåsen alltså. Så sjukt god. Passar så bra till linsbollarna. Antal portioner: 4Tid att laga: ca 30 minPris/Portion: 10 kr/portion Kost: Veganskt, Vegetariskt - Börja med att koka linserna. - Låt dem svalna.
Det är viktigt att de är kalla innan man gör bollarna, annars är det svårt att få dem att bli fasta. - Hacka chili, riv morötter, hacka löken fint. - Blanda i en skål med linserna. Veganska linsbollar med pasta och tomatsås. Goda och enkla linsbollar som man kan äta med sin favoritsås. Här i en enkel och lättlagad variant med pasta och tomatsås. Vill du göra fler linsbollar? Missa inte dessa med en magisk limesås. Antal portioner: 4Tid att laga: ca 60 minPris/Portion: 7 kr/portion Kost: Veganskt. Linsbiffar med klyftpotatis. Vegetariska köttbullar med gräddsås och potatis.
Kikärtsbiffar. Riktigt goda kikärtsbiffar som påminner om falafel. En fuskvariant på falafel, de är betydligt lättare att laga och lite nyttigare då dessa inte behövs friteras. 16 st kikärtsbiffar 400 g kokta kikärtor 1 liten lök, delad i klyftor 2 pressade vitlöksklyftor 1 liten näve persilja 1 ägg 1 dl ströbröd 1 msk vetemjöl 2 msk cremé fraiche eller turkisk yoghurt 1 tsk paprika pulver 1,5 tsk falafelkrydda- gör din egen mix om du inte har en färdigköpt, recept finns HÄR! 1 tsk salt 0,5 tsk peppar Tzatsiki- recept finns HÄR!
Gör såhär: Lägg alla ingredienser till biffarna i en mixer och kör några varv tils du får en slät smet. Smaka på smeten och tillsätt eventuellt mer salt eller krydda. Jordnötsplättar. Jordnötsbiffar. Tänk dig en falafel där du byter ut tahinin mot jordnötssmör. Låter det gott? Det är mer än så, det är helt fantastiskt! Halloumibiffar. Gröna biffar med linsgryta och apelsinyoghurt. Ugnsbakad falafel. Falafel med myntadressing. Pitabröd med falafelbiffar på gula och gröna ärtor. Gula ärtor är så mycket mer än ärtsoppa. T ex går det jättebra att göra falafel, som här. Edamamefalafel med avokadomajo. Nej, det här är ingen klassisk falafel, det är en supergrön sojaboostad falafel som du kommer att älska. Få fler sojabönsrecept i senaste numret av VEGO. 15 Jul 2016 Det här receptet kommer från senaste numret av VEGO, nr 4 2016.
Broccolibiffar med ost och vitlök. Bovetebiffar med myntasås och rostade rotfrukter. Auberginebollar. Du kan äta soppan för sig och auberginebollarna för sig. Eller så låter du bollarna plaska sig blöta i soppan och får en fullkomligt fantastisk måltid. 23 Aug 2016 4 portioner Tomatsoppa 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor olivolja att steka i 10 tomater 1 röd chili 1 burk krossade tomater 5 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 2 tsk torkad oregano 1 tsk strösocker 1 tsk salt svartpeppar.
Zucchinibiffar med krämig tzatsiki. Morotsbiffar med ris och jordnötter. 22 Nov 2015. Halloumi- och zucchinibiffar med tzatziki. Bönkroketter med rostade morötter och vitlökskräm. Bönkroketter med rostade morötter och vitlökskräm. Röda linsbollar i röd currysås. Ört- och fetaostbollar i tomatsås. Zucchiniplättar med halloumi. Cashewfrikadeller.
Krispiga bönbollar i pitabröd med yoghurtsås. Morotsnuggets. Den här månaden är det jag som är värd för matlagningsutmaningen Månadens Gröna. Wiho! I januari är det alltså jag som har bestämt tema kring vad vi ska laga för mat och jag har valt… BILLIG VARDAGSMAT! Inte helt otippat kanske? Januari är trots allt en månad då många har lite mindre pengar än vanligtvis, samtidigt som det är en säsong då råvarorna är väldigt billiga. Så, vad passar då bättre än en månad med massvis av vegetarisk inspiration och tips kring hur du kan hålla matkostnaderna nere den här tiden på året? Men, vad är Månadens Gröna för något då? Hur går jag tillväga för att vara med i Månadens Gröna? Vi som håller i Månadens Gröna är Vegokäk, Polichinelle, Krii’s Kitchen, Nicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Blomster och Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa.
Ja, men nu fattar ni galoppen. Så, vad är i säsong i januari då? Rotfrukter. Zucchini- och fetaplättar med mynta.