Stort mervärde när eleverna får riktiga mottagare till sina texter Vad händer när man plockar in internetverktyg från den ”vanliga” världen in i skolans värld. Dan Åkerlund har följt mellanstadieelevers arbete med Skype och klassblogg och funnit stor potential i tekniken. Eleverna är engagerade och får chans att hitta sitt eget sätt att kommunicera på. Varför blev du intresserad av ämnet? Youblisher – gör dina pdf till bläddringsbara webbtidningar Youblisher – gör dina pdf till bläddringsbara webbtidningar Upptäckte en väldigt bra webbtjänst idag. En gratis möjlighet att göra dina pdf-filer bläddringsbara som en tidning fast på webben. Blir ju definitivt riktigt bra! Du hittar tjänsten på youblisher.com och det går helt enkelt ut på att du skapar en användare, laddar upp önskad pdf och sedan gör programmet resten och ger dig en länk som du enkelt kan sprida, t ex via blogg, e-post etc.
Book Creator steg för steg- lär hur Jag är just nu runt på förskolor och har workshops kring appen Book Creator. Många önskar lathundar på vilka funktioner som finns så man i lugn och ro kan ta del av på förskolan. Jag har därför sammanställt några dokument som jag delar här: Låna gärna men ange att du lånat dem på denna sida:) Det är en kreativ app, lättarbetad och rolig att skapa i tillsammans med barnen på förskolan:) men den lämpar sig minst lika bra till elever i skolan som skriver böcker, dokumenterar studiebesök, resor eller utflykter eller som ett verktyg för att presentera ett arbetsområde och vad man lärt. BookCreator steg för steg Dela med dig till andra iPads av böcker gjorda i appen Book Creator Skapa egna magasin i Flipboard (och kolla in #smios - magasinet) Jag tycker om att jobba med Flipboard, så när man släpper en ny funktion måste jag så klart testa. Helt kort, när jag ser något intressant i Flipboard så kan jag inte längre bara dela det som ett enskilt objekt till mina sociala kanaler, jag kan också samla ihop det i ett eget magasin – som sedan andra kan följa. Hanteringsmässigt är det otroligt enkelt, och jag kan också ”publicera” saker direkt från webbläsare. Däremot verkar det inte som om man kan läsa magasinet utanför Flipboard än, men jag tror det kommer en embedfunktion real soon. Det finns mycket kvar att göra. Men redan nu är det läckert.
Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar Dan Åkerlund – Det blir extra tydligt att multimodala texter och nya mottagare för elevers arbete inte går att studera som helt olika aspekter av textproduktion – de hör ihop, säger Dan Åkerlund. Läraren var inte mottagaren I studien har Dan Åkerlund undersökt hur elever i årskurserna 4-6 med hjälp av datorer och kameror skapat och kommunicerat så kallade multimodala texter – i det här fallet främst fotografier i kombination med skriven text. Hjälp! Jag ska hålla en presentation snart, vad ska jag göra? Just den frågan har jag fått många gånger. Och även om min varmaste rekommendation skulle vara att du deltog på en utbildning/kurs i presentationsteknik så har du nu knappt om tid och behöver göra det bästa av sitiuationen. Baserat på det har jag sammanställt mina topp 6 tips för vad du behöver tänka på avseende din presentationsteknik, din presentation och vad du ska tänka göra för att undvika det beryktade tillståndet “Death By PowerPoint“. Tips 1 – Mål och fokus för din presentation Vi är oftast väldigt skickliga på att stoppa in för mycket information i våra presentationer.
Adventskalender 2013 - Thinglink Eftersom det börjar närma sig jul så börjar tankarna kring den digitala adventskalendern dyka upp, både i mitt huvud och diskussioner i FB-grupper. I år har jag tänkt att använda mig av online-sidan Thinglink I Thinglink kan man skapa interaktiva bilder genom att ladda upp en bild och sen lägga dit olika taggar på den med hänvisningar till olika webbsidor. T ex kan man länka till olika Youtubeklipp, en googlesite med en uppgift, bilder eller musik, så länge det finns en webblänk så fungerar det. Dynamiskt tankesätt lärare Jag skrev i somras ett blogginlägg om dynamiskt tankesätt för elever där jag la ut affischer på svenska som man kan använda i klassrummet. Nu har jag gjort motsvarande för lärare när det gäller IKT-användning. Även denna gång kommer inspirationen från @ICTEvangelist. Högerklicka och välj ”öppna bild i ny flik för att se bilden i full storlek”. Samma poster som pdf hittar du här (öppnas i ny flik).