http://www.youtube.com/watch?v=fKTu6B4Rgek
Related: Astronomi • NO • AstronomySolsystemets himlakroppar: Jupiter - Populär Astronomi I serien Solsystemets himlakroppar firar vi superrymdåret 2019 med att besöka några av de mest spännande ställen i vårt solsystem. Serien är ett samarbete mellan Rymdåret och Populär Astronomi. Jupiter liknar en spelkula med sina virvlar, ränder och färgnyanser. Vår närmsta gasjätte är en färgstark planet med flera imponerande rekord i solsystemet – Jupiter är både störst, snabbast och äldst. Gravitationsvågor och Einsteins sjukt coola teori om gravitation Nu när gravitationsvågor upptäckts och Einsteins allmänna relativitetsteori — den överlägset bästa teori om gravitation människor stött på — nyligen fyllt 100 år följer två naturliga frågor: Vad är gravitationsvågor, och vad handlar egentligen Einsteins teori om? Av: Randall Munroe. Efter 1905 hade Einsteins speciella relativitetsteori förändrat vårt sätt att se på rum och tid.
Inspiration tema kroppen Kroppen är ett fascinerande arbetsområde som brukar tilltala de flesta elever! Här kommer en del material, inspiration och tips på aktiviteter om tema kroppen. Ur det centrala innehållet, Lgr 11 Hur mår egentligen Betelgeuse? - Populär Astronomi Ovanlig aktivitet, ett stort stoftmoln eller förestående supernova? Ingen verkar riktigt veta vad stjärnan Betelgeuse håller på med. Klart är i alla fall att dess ljusstyrka minskat med 36 procent sedan denna tid förra året. NO - Åk 2 - Kropp och hälsa Ämne/Ämnen: No/Sv/Ma/Livskunskap/EngElevgrupp: Uranus Ansvarig/Ansvariga: Annica Kjell och LisaMarie Lind När? Vt-11 Vad? Kropp och hälsa Frågeställning (och följdfrågor):
Stenar och galaxer långt bort kan avslöja universums gåtor Det enda jag vet är att jag ingenting vet, heter det i Sokrates paradox. Det är inte riktigt sant. Vi vet till exempel en hel del om materia. Du själv och allt du ser omkring dig, telefonen eller tidningen du läser i nu, och även alla universums stjärnor och planeter, är alltihop uppbyggt av atomer. Och atomer känner vi till ganska väl.
Nasas nya tydliga bilder från Mars yta Den amerikanska rymdorganisationen Nasa har släppt häpnadsväckande - mycket högupplösta - bilder som skickats tillbaka från Mars av rovern Percy då den landade på planetens yta. De högupplösta bilderna togs av raketdelen som placerade själva fordonet på Marsytan, under sista etappen av den riskabla landningen. Bergsmassiv tornar upp vid horisonten Den bakomliggande solen gör att farkosten kastar en djup skugga över planeten. Planeterna i vårt solsystem Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss. Tidigare räknades också Pluto som planet, men från och med 24 augusti 2006 har Pluto i stället räknats som en dvärgplanet. Andra dvärgplaneter i vårt solsystem är Ceres, Eris, Haumea och Makemake. Planeterna i vårt solsystem. planeter och månen (solsystemet) I lärobjektet bekantar vi oss med planeterna i vårt solsystem
Populär Astronomi - » Rosetta-äventyrets höjdpunkt: nu landar vi på kometen! Det var landaren Philae tog Rosettas spektakulära självporträtt med kometen i bakgrunden. (Bild: ESA/Rosetta/Philae/CIVA) Tänk att få åka med på en komet! Att uppleva på plats när den värms upp av solen och skapar, ur gammalt grus och is, en mäktig svans som sträcker sig miljontals kilometer i rymden. Tänk att få stå där och titta ut. Tänk att få gräva ner, känna och smaka och upptäcka vad är det egentligen man står på, en naturlig rymdfarkost från solsystemets ungdom för 4,5 miljarder år sedan. Lekplatsfysik En lekplats innehåller illustrationer av många av fysikens grunder, och fenomen som lutande plan, pendel, hävstång, friktion, rotation och acceleration kan upplevas med hela kroppen. Lekplatsfysik uppdateras nu i en ny version hos Nationellt resurscentrum för fysik med kompletterande material och koppling till styrdokument. Gå vidare till den tidigare versionen av lekplatsfysik. Läs mer om experiment på lekplatser Förslag på uppläggning av ett lekplatsbesök med Kommentarer Motion on an inclined plane and the nature of science, Physics Education 2014 49 180.
Kunskapsbanken, Stjärnor och planeter Stjärnor och planeter Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial, för att öka förståelsen för delar av rymden, för användning i skolår F-9. att med hjälp av webbsajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt.
Viktigt börja tidigt med NO-texter – Min studie visar att texter bidrar till en ökad användning av det naturvetenskapliga språket och hjälper lärare att beskriva och förklara fenomen. Kopplingsschema. Att förstå ämnesspråket och att förstå ämnet hör ihop.Illustration: Gunilla Hagström Annika Mindedal är lågstadielärare. För tre år sedan blev hon antagen till Nationella forskarskolan i läs- och skrivutveckling. I våras var hon klar med sin licentiatavhandling som handlar om hur text används som resurs i NO-undervisningen.
Rymden, människan och satelliter Runt jorden snurrar satelliter och fotograferar miljökatastrofer och klimatförändringar. Rymdforskningen har lett till att vi vanliga människor har fått ta del av den nya tekniken som ofta blir spin-off effekter av rymdindustrin. Några exempel från rymdforskningen är GPS, Gortex-material i kläder och hand-dammsugaren. Ett nytt program som riktar sig till årskurs 4-6.
Rymdlåtar: Jag håller mig mest på jorden Skulle du vilja åka ut i rymden? Nej tack, jag tror jag stannar kvar! Catti "Miss Universum" Brandelius sjunger låten Jag håller mig mest på jorden av Anders Bennysson. Låten bygger på barns funderingar om stjärnor, planeter och universum. Här kan du skapa egna klipp ur programmet