Zentanglade landskap med klass 4 Under året har jag arbetat lite med zentangle med de fyror jag undervisar i bild. När jag såg det här tipset blev jag sugen på att göra något liknande med min klass. Jag hade själv gjort tre bilder som jag visade och som de kunde ha som inspiration till mönster. Vinterträd – ett försök att locka fram vintern I dag på bildlektionen gjorde vi vinterträd. Jag hade plockat fram vad eleverna behövde för att klara uppgiften och satt det på vår ”serveringsvagn”. Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningaratt utveckla sin förmåga att: • skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, I årskurs 4–6Bildframställning • Teckning, måleri, tryck • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage.Redskap för bildframställning • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete. • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, och hur dessa benämns. • Plana material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
Min undervisning Jag använder ofta arbetsscheman och fick en ide om att göra några i Canva. Så här blev de och här finns arbetsscheman som pdf för utskrift om så önskas. Varför arbetsscheman? För att det blir tydligare för elever och särskilt om de har diagnos inom NPF. Det är ett sätt att skapa struktur och lugn i klassrummet. Elever som vill ha arbetsscheman får använda det hos mig.
Creative Commons En infographic skapad av Shihaam Donnelly som förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar. Nedan beskriver jag de olika delarna av en CC-licens. Tänk på att andra lagt ner tid och energi på att skapa sådant som du har användning för (bilder, musik, texter, filmer mm), så länka hellre en gång för mycket än en gång för lite till ursprungsskaparen av verket. CC Erkännande. Alla cc-licenser har erkännande.
Foliegubbar De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Själva "skulpterandet" - att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. 21 julpyssel med toarullar – Bättre hälsa Pyssla med toarullar för att komma i julstämning! Här kommer 21 roliga pysseltips: (Observera att artikeln innehåller reklam för och annonslänkar till julpyssel vi själva har valt ut från Adlibris och som vi tycker matchar artikelns tema.) 1. Snögubben Olaf @ Crafts by Amanda 2. Tomtehänge @ Krokotak
Fantasibild - blandade tekniker En sak, som jag tycker är roligt, är att få eleverna att använda sig av nya tekniker och nya material. Det är så lätt att de annars fastnar i blyertsteckningar. Den här bilduppgiften görs i flera moment och kan med fördel göras lärarledd, dvs man gör det steg för steg tillsammans. Läraren gör sin bild och eleverna gör sina. Lärarens bild blir då ett stöd för eleverna, samtidigt som eleverna kan få vara med att påverka lärarens bild genom att komma med idéer. Skapligt enkelt i bildundervisning Hur kan Skapligt Enkelt vara till hjälp i undervisningen? Målet med Skapligt Enkelt har aldrig varit att bli en heltäckande bank för att täcka det centrala innehållet för ämnet bild, men en del av de tips som finns här kan användas i bildundervisning i skolan. Se det som tips till det praktiska arbetet och utforma sedan själv lektionen med syfte och kunskapskrav i åtanke. Nedan ger jag exempel på uppgifter som skulle kunna passa till de olika delarna i det centrala innehållet. Det är svårt att göra uppdelningen 1-3/4-6 då många uppgifter går att anpassa till åldrarna.
Måla dig till en rolig jul GRATIS PRINTS. Tomtar, snögubbar och julklappar. Här är sju julteckningar där barnen får rita sina julfavoriter- samtidigt som de får använda sin fantasi Teckningarna finns att skriva ut gratis längst ner i artikeln. Julen är på intågande och snart börjar det pysslas i varenda stuga. Prima julkalender Mysteriet med lussekatterna Klockan var bara 5 på morgonen men på Bageriet Bullen var bagarna i full gång med att baka. De hade redan 8 färdiga plåtar med lussekatter som senare skulle skickas till Mys och Jons skola. Idag var det nämligen lucia och efter luciatåget skulle alla eleverna få vars en lussekatt. Loggor - Malins GalleriMalins Galleri Idag har jag och sexorna startat ett nytt projekt på bilden. Vi ska jobba med loggor, komposition och typsnitt. Vi började med att titta på ett snabbt bildspel och en liten övning till det – ”Name that brand”.
Vitsippsskog – Annas instruktionsbok Här kan du hitta en instruktion på en vitsippa. Material: Kraftigare ritpapper el akvarellpapper.Målartejp.Vattenfärg (grön).Ngt att ha vatten i.Svamp.Svart tusch- eller färgpenna. Teckning, måleri, modellering och konstruktion. Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig. Zentangle Inte visste jag att det jag höll på med när jag pratade i telefon eller när jag satt och lyssnade på föreläsningar hade ett namn - Zentangle. Det som är så häftigt med Zentangle är att det går att göra väldigt enkelt och det går att utveckla i oändlighet. Dessutom är det väldigt avstressande, nästan meditativt (därav namnet ZEN-tangle) De som "skapade" Zentangle. Har en sida som heter zentangle.com
Snögubbar i grodperspektiv Idén till den här bilduppgiften kom från den här sidan, men naturligtvis gjorde jag min egen variant när jag gjorde snögubbarna tillsammans med elever i åk 4. Så här gör man: Med blyerts: 1. Rita en båge vid varje hörn.