background preloader

BLOGG – Patricia Diaz

BLOGG – Patricia Diaz
En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?) som vill lära sig allt om sociala medier. I podden diskuteras de vanligaste sociala plattformarna där barn och unga möts idag: Snapchat, Ask, Kik, Instagram, Musical.ly med flera. Utöver sociala plattformar tar podden upp ämnen som nätjuridik, bekräftelse, källkritik och näthat. Nedan kommer några rader om några av de sociala medier som tas upp i podden, plus ett par till. Snapchat – grundat av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown och lanserades 2011. Snapchat växer så det knakar och är verkligen de ungas sociala medium. Instagram – fortfarande himla poppis även bland de yngre. Wattpad – ”Har du läst min bok?”

http://www.patriciadiaz.se/blogg/

Related:  Digitala verktygResourceslinbyb

Ordmoln i undervisningen I senaste numret av Grundskoletidningen beskriver jag hur man kan utnyttja ett par olika ordmolnsresurser på olika sätt i undervisningen. Främst för att att arbeta med språket förstås men även för att starta upp diskussioner och för att analysera texter. Precis innan tidningen gick till tryck låg sajten Wordsift.com nere och därför valde vi att ta bort det som jag hade skrivit om den resursen. Men nu är sidan up and running igen och därför får ni den borttagna texten här istället:

Vad är Padlet och hur kan du använda det i undervisningen? Jag brukar ofta lyfta Padlet som ett bra verktyg för en rad olika pedagogiska syften jag tänkte här kort stanna upp vid några sådana syften. Först och främst är Padlet är en digital skrivyta för att kunna samla länkar eller tankar tillsammans så att man slipper skriva i ett dokument och på löst papper. Du kan därför också komma åt den när som helst och från vilken enhet som helst. Så här kommer du igång Först skapar du ett konto loggar du in med Facebook- eller Googlekonto men du kan även skapa konto genom att ange din e-postadress. När du sedan har ett konto skapar du bara Padlet genom att klicka på Make a Padlet sedan skriver du in en titel för din Padlet i den högersflik som dyker upp sam om om du vill en kort beskrivning som kanske förklarar syftet med tavlan.

WordDive - Jämför brittisk och amerikansk engelska Lyssna på skillnader mellan brittisk och amerikansk engelska Samma begrepp, olika ord Klicka på flaggorna eller texten. Brittisk engelska: maize Bedömning synliggjort för lärare i engelska? Under förra terminen la jag ganska mycket av min tid som förstelärare att djupdyka i det utbud av litteratur och andra resurser som vi lärare har att tillgå vid bedömning. Det är inte helt lätt att tolka vad de fetmarkerade värdeorden står för i kunskapskraven och hur hur månnga kriterier är kopplade mot de respektive färdigheterna eller förmågorna i språk? Jag har nu gjort ett försök att tydliggöra detta för lärare som undervisar i de äldre åren och har utgått från Skolverkets läroplan Lgrr11, kommentarmaterialet i engelska, den Europeiska språkportfolion samt Strategier i engelska och moderna språk. Jag skulle vilja ha samma material för de lägre åren för att göra den röda tråden tydlig och för att tydliggöra bedömningen, men också vad vi bedömer i de olika åren. När jag tidigare har sysslat med djupdykningar i kunskapskrav har jag sett en förskjutning i värdeorden.

Exit Tickets – återkoppling till dig som lärare En ‘Exit Ticket’ eller ‘Utgångs Pass’ är en lapp med svaret på en fråga som de studerande lämnar vid lektionens slut. Svaret är ett kvitto på hur du som lärare har nått fram med din undervisning. De studerande kan skriva svaret på ett papper, men det går också bra att göra digitalt. ‘Exit Tickets’ är en användbar metod för att du som lärare ska få återkoppling på om målen för lektionen har uppnåtts. Ungefär fem, tio minuter innan lektionens slut får eleverna en kärnfråga för lektionens innehåll. Svaret skriver de på en papperslapp eller i ett digitalt i digital form, (se längre ner).

Eductia Produkter Här hittar du aktuell information från oss på Eductia samt olika länktips. Att erbjuda eleverna att lära in är otroligt viktigt för deras kunskapsutveckling. Genom att vara ute i naturen ger man eleverna en chans att knyta an sina nya kunskaper till händelser de varit med om. Man ger dem dessutom ett tillfälle att röra på sig. Vi lagt ihop våra utomhuskort i svenska, matematik och engelska i ett paket.

Indisk engelska eller Hinglish Vad är denna mystiska ord — «Hinglish»? Helt enkelt, Hinglish — en blandning av hindi (det officiella språket i Indien) och andra indiska språk som Punjabi, Bengali och så vidare D., och engelska, vilket är i Indien det andra officiella språket.. Enligt världsstatistik, är den indiska engelska som talas av omkring 350 miljoner människor som lever i indiska städer. Det är inte svårt att gissa vad de unga människor som lever i urbana Indien, vara aktiv funktion samtida processer globaliseringen av världen, är de ivrigaste anhängarna av engelsmännen. Tillsammans med utvecklingen av TV och Internet, har detta lett till införandet av engelska i den lokala hindi, som inte kunde men orsakar förvirring ordförråd och grammatik av dessa två mycket olika språk.

Länkskafferiet - Skolämnen På denna webbplats bidrar användarna själva med ljudinspelningar för att träna olika språk. Du kan alltså även själv bidra med egna ljudinspelningar. Det finns hörövningar på 13 olika språk, bland annat engelska, franska, tyska, italienska, portugisiska, ryska, kinesiska och spanska. Sidan drivs av Group of Pedagogical Experiments vid Académie of Versailles. Ljudfilerna får laddas ner och användas för skolbruk, läs mer under rubriken Privacy policy. Taggar: engelska, främmandespråksinlärning, franska, hörförståelse, italienska, portugisiska, ryska, spanska, språk, språkinlärning, tyska Variation & formativitet Google Docs ger dig möjlighet att dela dokumentet med... - de som har länken - de som blir inbjudna Så många som 50 personer kan arbeta på samma Google Doc samtidigt... Ändringshistoriken gör det möjligt att gå tillbaka och se hur ett dokument såg ut vid en viss tidpunkt. Kommentera i realtid och få kommentarer tillbaka...

Studiebanken I kapitel 1 i boken arbetar du med att bokstavera, skriva frågor, strukturera texter, att vara motiverad, formulera mål och ha ordning och reda när du studerar. Om du vill arbeta mer med detta går du till följande avsnitt i Studiebanken: A. Motivation (s. 17) Whiteboard.fi – instruktioner och tips – Fröken Jingfors Med Whiteboard.fi kan läraren ställer en fråga och eleverna skriver sina svar på sin dator/padda/mobil. Läraren ser samtliga elevers svar på sin enhet i realtid. Till skillnad från många liknande verktyg ser jag också elevernas namn kopplat till deras svar och man kan lätt rensa elevernas svar och ställa en ny fråga.

Mitt Flippade Klassrum I tisdags var jag i Ronneby och föreläste för gymnasie/komvux-lärare om flippat klassrum med förmågor i fokus. Under föreläsningen hade jag inslag av interaktion, bl.a. fick pedagogerna möjlighet att själva, med hjälp av den digitala anslagstavlan Padlet, synliggöra olika metoder och verktyg som de använder i sitt klassrum. Ett av namnen som kom upp på vår padlet var Zaption, en av deltagarna berättade att Zaption är ett fantastiskt verktyg när man arbetar med flippat klassrum. Zaption ger användarna en möjlighet att dela flippar, men även en möjlighet att lägga in frågeställningar inne i flippen, vilket gör eleverna mer aktiva under tiden de tittar. Jag blev nyfiken och ville ta reda på mer. Dagen efter fick jag ett mail från Sarah Jingfors, samma pedagog som tipsat om Zaption under föreläsningen.

Prepositioner - engelska Prepositioner Här är några vanliga prepositioner och uttryck som de ingår i. Lär er dem uttantill: IN – används bla i tidsuttryck vid delar av dagen (afternoon) och framför årtal och årstider In the morning på morgonen In 1999 1999 In the summer på sommaren Interested in intresserad av In school i skolbyggnaden In Gothenburg i Göteborg AT – används bla vid klockslag och framför högtider

Related: