background preloader

Itmamman.se

Itmamman.se
Jag minns det. Skräcken. Det var för några år sedan. Jag hade blivit tillfrågad om jag ville komma och föreläsa och jag hade hört mig själv svara ja. Vägen till bilden nedan skedde inte utan vånda: Christina Löfving by kalexanderson CC: BY; NC, SA

http://itmamman.se/

Related:  Bloggar med bra tips.

Bästa gratis hemsidorna för förskola & skola - Barnpedagogik Det är rätt dumt att uppfinna hjulet igen, det kan nog de flesta av oss hålla med om. Att komma på nya aktiviteter och nya övningar flera gånger per läsår slösar bara tid, speciellt när det du vill göra ofta redan finns planerat och klart att bara hämta hem och använda. I listan tänkte jag dela med mig på tips på sidor där jag ofta vänder mig för att hitta information eller material att arbeta med för både förskola, skola och fritidshemmet. Det mesta, om inte allt, i listan är även gratis och fritt att använda. Skolstil 3- läs-och skrivutveckling mm I det här blogginlägget kommer jag att tipsa om hur jag arbetat i årskurs ett med appen Skolstilspråkutvecklande med iPadkompissamt hur man med hjälp av tydliga kriterier och beröm kan få ett bra klassrumsklimat och elever som vill anstränga sig mer Skolstil är en fantastisk app där eleverna får varje bokstavsljud uppläst samtidigt som de trycker ner en tangent.

Odaltande återkoppling Barnen kommer hem från fredagsträning respektive häng och kräver att få titta på Idol. Måhända inte mitt favoritprogram, men man får passa på när familjen samlas i TV-soffan. Man kan säga mycket om formatet för Idol, men den återkoppling som ges är ofta i högsta grad rak, direkt och ofta nog framåtsyftande. Odaltande återkoppling är snäll på riktigt – i längden. För nog tycker vi ganska synd om alla de som ställer upp i Idol fast de faktiskt inte kan sjunga, men där välmenande föräldrar och ”vänner” har lurat i att de faktiskt har kvaliteter som de uppenbart saknar. Struktur: PPT – Par På Tid – Kooperativt Lärande Struktur: PPT – Par På Tid Par på tid kan du använda varje dag i din undervisning om du vill. Pedagoger som använt EPA beskriver att det trots påminnelser och spännande frågor inte riktigt givit den effekt de vill ha i sin grupp.

Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör. Jag vill även kunna planera nästa lektion efter deras förkunskaper och frågor och ge dem personlig återkoppling. Med EDpuzzle kan man göra allt detta och mycket mer! När Zaption stängde ner i somras blev jag så besviken då jag tyckte mig ha hittat det perfekta verktyget men EDpuzzle är helt klart en bra ersättare. Hur får vi elever att träna upp grit? – Värdeskapande lärande med språklig mångfald i fokus Ur ”Bästa skolan”… I programmet Bästa skolan (vetenskapens värld) den 21/8 i SVT 2 lyftes en betydelsefull egenskap fram, som enligt hjärnforskare, anses viktigare än intelligens. Det handlar om att tro på sin egen förmåga, vara ihärdig och inte ge upp när svårigheter eller utmaningar uppstår. Således är det en egenskap som har stor betydelse för elevers resultat i skolan. Jag har tidigare skrivit om grit i inlägget Konsten att inte ge upp.

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors Prezi används av många för att göra snygga presentationer. I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet. Med Prezi kan man bland annat: Flippa undervisningenLåta eleverna ta del av varandras arbete och uppgiftsbeskrivningen i en och samma presentation. Vara flera som har tillgång till samma presentation och man kan vara inne och arbeta i den samtidigt, perfekt för grupparbeten av olika slag. Läraren – en professionell bowlare? För ett litet tag sedan såg jag ett youtube-klipp som jag fastnade för och där bowling användes som en metafor för inkludering. Jag kunde direkt göra kopplingar till mina egna erfarenheter av både bowling och skolan. Om du som jag är en oerfaren bowlare kanske du känner igen dig i följande beskrivning. När det väl varit min tur på bowlingarenan har det gått till ungefär så här: Jag tar tag i bowlingklotet, säkerställer att alla fingrar hamnar rätt och går fram till banan. Väl där tänker jag att jag ska försöka sikta i mitten så att klotet för allt i världen inte hamnar i någon av rännorna. Om jag siktar mot mitten kanske jag kan få ner åtminstone några käglor?

Välkommen in i min vardag som skollogoped Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Skolord – ämnesord på olika språk Hem- och konsumentkunskap De viktigaste orden inom ämnet Hem- och konsumentkunskap, på olika språk. Även med bildstöd. Listan är uppdelad i fyra avdelningar: Mat och måltider, hälsa, konsumtion och ekonomi, miljö och livsstil. Idrott och hälsa Avoid Death by PowerPoint: Flip Your Meetings – Flipped Learning Simplified I recently had a conversation with David Sternela, Training and Program Manager at Abbvie. We were talking about how too many corporate meetings turn into death by PowerPoint. David then shared with me some NASA findings.

En annan du » Självbelåtna pedagoger och oförstående föräldrar? Tips för mer konstruktiva samtal i förskola och skola – Hon lyssnade inte på vad jag sa! – Han gick i försvar med en gång. – Jag tror inte ens hon försökte förstå vad jag menade. Jag möter ofta både föräldrar och pedagoger som säger ungefär så här efter gemensamma möten i skolans och förskolans värld. Det är ledsamt, eftersom möten mellan föräldrar och pedagoger vanligen handlar om barn som på något sätt mår dåligt eller är i behov av stöd.

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3 I det här inlägget tänkte jag berätta om en övning som i all sin enkelhet stöttar eleverna i att vidareutveckla en första version av ett talmanus till en ännu bättre slutversion. Jag försöker hela tiden hitta olika sätt att engagera eleverna i att ge respons till varandra och själva få syn på hur texterna de skriver kan utvecklas. Givetvis är min riktade och specifika respons till den enskilda eleven också väldigt viktig – men som komplement till detta, menar jag.

Related: