background preloader

Ljudrummet-ljudovningar-klassrum

Ljudrummet-ljudovningar-klassrum

http://musikverket.se/scenkonstmuseet/files/2012/12/Ljudrummet-ljudovningar-klassrum.pdf

Related:  Nomajkenfranssonfysik

Bilder och material - ekosystemtjänster Med mer kunskap om ekosystemtjänsternas värden kan politiker, organisationer och individer sluta ta tjänsterna för givna och fatta beslut som är mer långsiktigt hållbara. Använd materialet här och berätta för dina kollegor. Förklara ekosystemtjänster med illustrationer

Ume Universitet - Resurscentrum f r Kemi i Skolan Man kan likna detta experiment med en dykarklocka. Förr använde man stora dykarklockor av metall när man skulle hämta saker från havsbotten. Men man kan inte sänka ner en dykarklocka alltför djupt. Lab: Elektricitet Laboration där eleverna bland annat får öva på att mäta spänning, ström och motstånd. På den här sidan finns förslag på laborationer kring: Sluten krets Seriekoppling Parallellkoppling Mäta spänning Mäta ström Mäta motstånd Klipp

Barnens Hav - läromedel med saltvattenstänk Materialet är ämnesövergripande och ger dig som lärare underlag och praktiskt stöd för att arbeta med Östersjön, Västerhavet och deras miljöer, både i klassrummet och på stranden. Barnens Hav består av flera olika delar: Lärarhandledningarna Barnens Hav – Östersjön och Barnens Hav – Västerhavet,Elevböckerna Under Ytan i Östersjön och Under Ytan i Västerhavet,Växter och Djur i Östersjön utgiven av Stockholms Universitets Östersjöentrum,Naturskyddsföreningens filmer om fiske. Du hittar alla delarna härunder. Allt material finns i länklistan.

Kemishow Vi är hela tiden omgivna av gaser. Luften runt omkring oss består av kvävgas (78%), syrgas (21%), argon (0,9%), koldioxid (0,04%) samt mindre mängder av andra gaser. Om du för handen fram och tillbaka i luften känner du ett visst motsånd, luftmotståndet. Det är helt enkelt molekylerna i gaserna som du flyttar fram och tillbaka. Gaserna har väldigt olika egenskaper. Kvävgas är inert, det betyder att den ogärna reagerar alls, medan syrgas är mycket reaktiv och deltar gärna i olika kemiska reaktioner. Science Center - Navet & Borås Tidning Senaste BT-sidan med spännande experiment och klurigheter hittar du här: Experimentsida Navets Experiment i Advent Förklaringar, tips mm "Navets experiment i advent"

Kemilektioner Huvudexperimenten i Kemilektioner för grundskolan är valda för att passa till årskurserna 4-6. Till varje avsnitt finns även förförståelseexperiment som tar upp de moment som gäller för årskurser 1-3. Lektionerna är sammanställda av Bodil Nilsson, som har mycket kunskap om hur man intresserar barn för naturvetenskap och lång erfarenhet av att undervisa om didaktik och naturvetenskap på Lärarutbildningen vid Stockholms Universitet (tidigare Lärarhögskolan i Stockholm). Skolkemi - experiment Tillhör kategori: aggregationsformer, syror och baser, urval gammal version av experiment Författare: Anna Åström IntroduktionRiktlinjerSäkerhetMaterielFörarbeteUtförandeFörklaringKemisk bakgrundFördjupningLitteraturFler experiment Mentos och läsk-utbrott Läskgejser av Diet Coke och Mentos. En läskgejser är ett vardagsexperiment där man sänker ned Mentos godistabletter i en stor flaska med sötad läskedryck, särskilt lightdrycker. Detta leder till ett utbrott av skum där skumpelaren kan bli en halvmeter hög, eller ännu högre om man använder flera tabletter. Fenomenet beror enligt TV-programmet Mythbusters på att sötningsmedlet aspartam och konserveringsmedlet kaliumbensoat i lightläsk, som till exempel Coca-Cola Light, reagerar våldsamt med gelatinet och akaciagummit i Mentos-tabletterna,[1] samtidigt som tabletternas porösa yta påskyndar bildandet av koldioxidbubblor.[2] Enligt Mentos svenska webbplats är det inte fråga om en kemisk reaktion, utan en fysiklag. Jämvikten kolsyra/vatten störs av Mentos.

Skalor för vindhastighet  I början av 1800-talet utformade den brittiske amiralen Sir Francis Beaufort en skala för att beskriva vindens styrka utifrån segelföring på örlogsfartyg och vindens verkningar. Beauforts skala antogs som standard i engelska flottan 1838, och växte sedan fram som en internationell standard. Senare har man gjort motsvarande beskrivning av vindens verkningar på land. När de lägsta effekterna med knappt märkbar vind har passerats börjar det bli intressant (jämför Beaufort-värdet med andra skalor i tabellerna nedan). Hur kan man använda läsförståelsestrategier på en faktatext? När det gäller faktatexter handlar det om att koppla på elevernas förkunskaper, att de får berätta vad de vet om det aktuella ämnet och delge varandra sina erfarenheter före vi börjar läsa. Eleverna ska också få möjlighet att berätta vad de tror att de kommer att få veta och varför de tror det. Viktigt när man läser faktatexter är också förmågan att plocka ut det viktigaste i texten genom nyckelord.

Fysik årskurs 1-3 - undervisningsstöd Som lärare i NO i årskurs 1-3 behöver du inte vara fysiker. Däremot behöver du själv förstå begrepp som balans, tyngdpunkt, jämvikt, friktion och tyngdkraft. Begreppen är inget som eleverna själva förväntas använda. Materialets fyra steg syftar istället till att eleverna i lek och rörelse ska få uppleva och samtala om de händelser begreppen handlar om. Här följer en arbetsgång i fyra steg. Steg 1: Ta fram likheter och kontraster Vad betyder SMHIs vädersymboler?  Klart Det är molnfritt eller bara några obetydliga molntussar. Det innebär soligt väder på dagen och stjärnklart på natten.

Related: