Upphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar. 1. Får man ta recept och bilder hur som helst? Fotograf: Johan Arnesson Stulet recept, igen… I dag fick jag en kommentar i bloggen om att ett av mina recept var på vift på facebook (tack för heads up).
Eftersom jag också fick en länk kollade jag in det, och mycket riktigt hade man tagit både bild och receptbeskrivning – utan att fråga mig eller ge någon hänvisning till var det kom ifrån. När det kommer till sociala medier och bloggande är det några saker att hålla reda på. Man får inte ta saker hur som helst! ”Huvudregeln säger att när fotografier ska användas, i annat än för rent privat syfte, krävs alltid tillstånd från fotografen.” Vi som arbetar som fotografer och receptkreatörer har detta som vårt levebröd.
Vi lägger tid och pengar. Photos For Class - The quick and safe way to find and cite images for class! Vilka bilder får man använda gratis på nätet? Gratisbilder och foton som kostar En stor okunskap kring vilka foton man får använda förekommer på nätet.
Både bland bloggare, de som arbetar med redaktionellt material och de som postar bilder i sociala medier. Personligen kan jag tycka det är lika självklart att känna till vad som gäller när man publicerar information på nätet som det är att ha körkort när man kör bil. De foton man hittar på nätet är långt ifrån gratis att använda – vissa av dem till och med så hårt reglerade att de lyder under särskilda licensavtal och förknippade med höga avgifter. Hur detta fungerar avgör fotografen eller bildbyrån själva, så det gäller att hålla tungan rätt i munnen. » Läs mer om upphovsrätt här. Får man ta vilka foton som helst? Det var här om veckan när jag letade efter ett recept och hamnade i en tjejs blogg. Lärare bryter mot lagen med rörlig bild. Drygt 500 högstadie- och gymnasielärare har svarat på enkätfrågor kring upphovsrätt och rörlig bild.
Fler än sju av tio tror att upphovsrätten kränks medvetet eller omedvetet i undervisningen i dag, en siffra som förvånade Per Strömbäck, sakkunnig i digitala näringsfrågor för Film- och tv-branschens samarbetskommitté som ligger bakom undersökningen. – Det bekräftade våra värsta farhågor. Att det förkom visste vi, men att det var så omfattande kom som en överraskning, säger han. Per Strömbäck.Undersökningen visar att skolans film- och videoundervisning nästan är helt internetbaserad. 92 procent av lärarna anger att det oftast är via dator och internet som de visar film i undervisningen. Sex procent visar rörlig bild genom inspelade program på dvd eller vhs, och enbart en procent genom vanlig direktsänd tv. Hur vet man vilka Youtube-klipp man får använda i sin egen film? - Mediateket Pauliskolan. Så visar du film i klassrummet – lagligt.
En film från biblioteket är väl okej att visa för klassen?
Eller dvd:n som du själv har betalat för? Det är ju ändå ett slutet sällskap och ingen som tjänar pengar på visningen? Annette Holmqvist.Helt fel, förklarar Annette Holmqvist, undervisningsråd på Skolverket. För att visa en upphovsrättsskyddad film i klassrummet utan licens, måste filmen ha institutionella rättigheter. – Och det står på filmen, säger Annette Holmqvist. Att slå på tv:n i klassrummet och titta på ett program medan det sänds är helt lagligt. . – Det är en spretig marknad för rörliga bilder, med olika företag som konkurrerar med varandra, säger Annette Holmqvist.
Anledningen är att många är inblandade i en filmproduktion, och alla har rätt till ersättning. . – Ett bra tips är också att vända sig till kommunens eller regionens mediecentral. Tio IT-tips för laglydiga lärare. Det är lätt att bli en IT-brottsling i klassrummet.
Många saker som lärare gör strider nämligen mot lagen. Att visa Youtube i klassrummet kan exempelvis vara frestande, men om klippet är utlagt utan upphovsmannens tillstånd är det inte tillåtet. Du kan inte heller plocka bilder från internet till klassens sajt eller blogg. Det finns dock alternativ till att bryta mot lagen utan att eleverna blir lidande. Här är tio IT-tips på vad en laglydig lärare faktiskt kan göra. 1 Skanna tidningar... Har du hittat en intressant artikel i en vetenskaplig tidskrift?
Alla kommunala skolor och de flesta friskolor har ett avtal med organisationen Bonus Copyright Access. Om du delar materialet digitalt måste du använda skolans nätverk eller någon annan låst tjänst som bara eleverna kommer åt. Du får dessutom max kopiera 15 A4-sidor (eller motsvarande) per sajt eller tidning. Läs mer på www.bonuscopyright.se. 2… och böcker Avtalet med Bonus Copyright Access ger dig även rätt att skanna och dela böcker. Brottsligt sprida bilder av offentligt konst på nätet. Är foton på offentlig konst fritt att sprida på nätet?
Det har varit knäckfrågan i konflikten mellan Wikimedia Sverige och organisationen Bildupphovsrätt (tidigare BUS), som företräder skulptörer och andra upphovsmän till konstverk. Efter ett beslut i Högsta Domstolen är svaret nu nej. Wikimedia får inte sprida offentlig konst på nätet utan upphovspersonens tillstånd, enligt HD:s beslut. – Detta är mycket positivt för Sveriges bildkonstnärer. Att sprida bilder på offentlig konst på nätet är upphovsrättsbrott. Det är ett upphovsrättsbrott att publicera bilder på offentlig konst på nätet, utan att be upphovsmannen om tillåtelse.
Det slår Högsta domstolen fast idag. Det här är ett led i en långdragen rättstvist mellan Wikimedia Sverige och Bildupphovsrätt i Sverige, BUS. Bråket gäller sajten offentligkonst.se där Wikimedia samlar bilder på offentliga konstverk runt om i Sverige. Projektet drivs med stöd från Vinnova sedan 2012 och flera svenska kommuner är med i samarbetet. Uphovsrättsuppgift. Så hittar och använder du bilder på nätet. Postat denapril 28, 2010 Taggar: .se, Bilder, Creative Commons, Flickr, Fotosidan, Internetfond, Internetkunskap, iStockphoto, Mattias Östmar, Moderskeppet Kommentarer: 4 Responses I den här filmen får du lära dig hur du kan använda olika webbtjänster för att köpa eller använda gratis bilder under licensen Creative Commons istället för att skapa egna.
Medverkande: Mattias Östmar Webbredaktör på Centerpartiet Mattias Östmar är för närvarande community manager för Centernätet med en bakgrund som bland annat medieanalytiker och kommunikationskonsult. I det egna företaget PRfekt utvecklade han tidigare metoder för psykografisk målgruppsanalys i digitala medier och hjälpte företag och organisationer att förstå trender i det digitala medielandskapet och hur olika målgrupper attraheras av olika kommunikationsstilar.
Mattias Östmar är fortfarande engagerad i psykolingvistisk analys och brinner för att utveckla Typealyzer till nya tillämpningar och områden. Upphovsrätt & Creative Commons. Att söka CC-material på Flickr - lite klurigt... Det bästa stället på nätet att att hitta bilder (som man har rätt att använda) är nog Flickr.
Så här använder du Creative Commons-material. Creative Commons Webb.