background preloader

Can you google that? – informationssökning på engelska

Can you google that? – informationssökning på engelska
Att internet flyttat in i våra klassrum är det ingen som har missat, men att det smugit sig in bland kunskapskraven är det många som missat, försöker låtsas om att de inte sett eller helt enkelt tycker är riktigt jobbigt. Men det finns ju där, vad vi än tycker om det. Det ska undervisas och bedömas, säga vad man vill om det. Att gå in på hur relevant och effektivt eleverna återanvänder sina sökresultat i sin egna produktion är en diskussion i sig, men nu tänkte jag fokusera på själva undervisningen. Jag har satt ihop ett material för att undervisa mina 9or i informationssökning. Materialet baserar sig till stor del på Skolverkets bedömningsstöd i digital läsförståelse, vilket man kan hämta hem från Skolverkets bedömningsportal. Can you google that? Som en del av övningen gör eleverna en självskattning, hämtad från bedömningsstödet. Efter genomgång och självskattning får eleverna öva på att söka information. Filen med övningen kan ni hämta här.

https://miasklassrum.wordpress.com/2015/02/17/can-you-google-that/

Related:  InternetLesson plans

12 appar en tonårsförälder borde känna till - Appar Är du tonårsförälder och har dålig koll på ungdomarnas digitala plattformar? Ingen fara, vi har listat apparna du borde känna till. Snapchat – Du känner säkert till Snapchat, eller åtminstone har du hört talas om den här appen, som låter användaren skicka en bild eller video till en eller flera kontakter. Det här kallas för snaps och avsändaren bestämmer hur länge mottagaren får se bilden/videon innan den försvinner. Nybörjarguide ~ Kilskrift Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet.

Digital läsförståelse på mellanstadiet – med jultema Ni som följer min blogg vet att jag brinner för att fördjupa elevernas kompetens när det gäller att ta sig ut på internet. Med Skolverkets bedömningsstöd i ryggen har jag nu plockat fram ett projekt för mina elever i år 5 och 6 för de sista lektionerna före jul. Eftersom eleverna inte är särskilt vana datoranvändare, i alla fall inte inom ramen för undervisningen, kommer de få arbeta i grupp. Grundupplägget är så här: Sök efter information på internet om julfirande i engelskspråkiga länder.Samla ihop korta informationsfragment.Utifrån dessa fragment, skriv en kort text.Reflektera över hur själva sökandet gick till – den viktigaste biten av dem alla.

Nio appar för att lära sig svenska Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). But what did the British really do? · Lärarnas Riksförbund Upplägg För att utmana mina elever valde jag att väva ihop dessa bitar till ett projekt om imperialismen. Upplägget är: Hitta information om hur ett land påverkades av britternas ankomst.Skriva en text utifrån anteckningarna.Bearbeta texten.Jämföra det man hittat med kamrater som arbetat med samma land samt diskutera källor.Presentera landets situation i grupp inför klassen.

Bard: Det här blir nästa stora teknikrevolution – Det är som att få se en skärva av något stort som man inte fattar än, man har ju precis lärt sig hur man ska få många likes på Instagram, säger en entusiastisk student från Chalmers. För Instagram kommer dö. Det har Alexander Bard precis berättat i sitt tal på NextM-konferensen i Stockholm där jag och Chalmersstudenten båda väntar kvar längst fram vid scen i den mörka lokalen längst ut i Värtahamnen. Studenten är där eftersom han hoppas få en pratstund med internetfilosofen, som nog är mest känd för den stora allmänheten för sin musikkarriär och från Idol-juryn. Jag själv är där eftersom Alexander Bard trots allt lyckades hitta en lucka i sitt intensiva schema för en intervju. För han är eftertraktad för sina idéer.

Föräldrautbildning om Lgr 11 Jag brukar använda föräldramöten till att visa föräldrarna det vi gör och hur vi gör det. Det kan vara hur vi räknar kort division, problemlösningsstrategier eller kunskapskrav. I år har det blivit ett annat upplägg eftersom jag har haft presentation för alla föräldrar, då vi på våra föräldramöten samlar alla föräldrar först innan vi går vidare till respektive klassrum. Bildreportage om svenska skolan med interaktivt ljud Ni är nu klara med era arbeten med att jämföra svenska skolan med den tyska. Ni ska nu göra ett bildreportage genom att ta bilder på de delar av skolan ni vill lyfta fram. Bilderna ska ni fotografera själva, sätta ihop till ett collage, d v s bilden ska innehålla ett par olika bilder i en bild.

Related: