http://www.astridlindgren.se/en/lekstugan/las
Related: SvenskaOm KP - KP-webben I tidningen KP kan du läsa om allt som är viktigt i livet; från vänskap och kärlek till sport, nöje, nyheter, djur, idéer och tips, reportage, pyssel, klurigheter och roliga historier. Allt får plats! Stort och smått: Var slutar rymden? Hur blir man kär?
11 vackra och kloka Astrid Lindgren-citat vi aldrig glömmer Ingen kunde skriva så självklara livsvisdomar på ett så klokt sätt som författaren Astrid Lindgren. Hänt har valt ut hennes bästa citat. 1. ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Bröderna Lejonhjärta. Foto: SVT Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Astrid Lindgren - musikal i åk 1 Världsbokdagen till ära vill jag dela med mig av hur vi genomförde en väldigt enkel Astrid Lindgren - musikal med alla våra 47 stycken ettor senaste läsår. Under musiken sjöng vi många av Astrid Lindgrens kända visor, bland andra: Du käre lille snickerbo, Grisen gal i granens topp, Jag gör så att blommorna blommar, Världens bästa Karlsson, Här kommer Pippi Långstrump, Kattvisan och Pilutta-visan. I vårt tema Livet förr och nu passade det perfekt att läsa berättelserna och se filmerna om Emil i Lönneberga och Madicken. Vi gjorde jämförelser med hjälp av venndiagram, där vi resonerade kring vilka skillnader och likheter vi kunde hitta mellan dåtid och nutid.
Argumenterande genre. Svampavslut. Nu har vi för första gången jobbat med den argumenterande genren i vår klass. Vi gjorde det som ett avslut på temat om svamparna som vi nu har samlat mycket kunskap om. Vi tittade på en modelltext om rådjur som finns som exempel i boken Låt språket bära av Johansson & Sandell Ring. Vi pratade om vad argumenterande texter kan vara för något. Att man ska övertala någon om sin åsikt eller att någon ska göra något som man vill. Vi pratade om att rubriken gärna ska vara en fråga. Barnhagen » Sagopedagogik Sedan 2002 har vi på Barnhagens förskola arbetat med sagopedagogik. Jannica, Mia och Mia var med sedan start då Barnhagen blev en förskola med sagopedagogik som inriktning. Utbildningarna till diplomerad sagopedagog leds av Maria Rossövik, grundaren av Sagokompaniet.
Sagotorget-Startsidan Om du inte tidigare har berättat sagor eller andra berättelser för barn är första steget att börja bygga upp din repertoar. Då gäller det att dels välja sagor som passar för dem du skall berätta för och dels att du skall lära in de sagorna. Välja saga - ur barnens perspektiv När du väljer saga måste du fundera på vem det är du skall berätta den för. Här är några saker att tänka på: Hur gamla är barnen du skall berätta för? Skall man berätta för de riktigt små barnen väljer man kanske inte en lång folksaga.
Aktiva eleverna under högläsning Under ett par pedagogiska konferenser har vi behandlat högläsning och diskussionerna har då bland annat kretsat kring att det inte är alla elever som hänger med, förstår eller ens lyssnar under högläsning. Dessa diskussioner har lämnat en bitter eftersmak: Om det alltid är så att vi ”tappar” några elever vid högläsningstillfällena innebär det ju att ganska mycket undervisningstid är bortkastad för dessa elevers del. Någonting behövde göras och som så ofta när något behöver göras vänder jag mig till BFL och det tänkande som genomsyrar dess nyckelstrategier. Det var dags att utveckla mitt användande av nyckelstrategi 2: Att skapa aktiviteter som synliggör lärandet.Ibland får jag intrycket av att det vilar en aura av myspys kring högläsning (och när jag skriver högläsning i detta inlägg avser jag lärarens högläsning). Det är något man kanske ägnar sig åt på morgonen innan eleverna riktigt vaknat till, eller sist på eftermiddagen när de är trötta. Att diskutera
Fem strategier för läsning av faktatexter Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)? Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. Stafettskrivning Under två dagar har min ena etta fått arbeta med stafettskrivning. Det har varit en lyckad övning på alla sätt. Eleverna har varit mycket intresserade och engagerade och alla har varit aktiva från det att lektionerna har börjat till dess att de slutat. Förutom att vi har haft roligt har vi också lyckats beröra flera olika förmågor genom en enkel uppgift. Kanske kan det vara något även för dig att testa?
Bokjuryn Hur röstar man i Bokjuryn? Du som är upp till 19 år, titta på den här filmen så får du det lätt förklarat. Är du röstrapportör finns det mer information här. Under fliken Material finns det även olika sorters listor och röstsedlar som kan underlätta när rösterna ska räknas och skickas in. Superkort manual för röstrapportörer: 1. Deckarskola med Kalle Anka och Camilla Läckberg – Serier i Undervisningen I slutet av februari släpptes ett unikt nummer av den klassiska serietidningen Kalle Anka & C:o som fyller 70 år i år. Temat var ”Deckare” och i tidningen fanns en specialskriven historia, ”Stölden i kölden”, skapad av ingen mindre än deckardrottningen Camilla Läckberg. – Det har varit barnsligt kul och hedrande att få skriva för en så klassisk serietidning som Kalle Anka. Jag hoppas att läsarna gillar min berättelse och blir sugna på att läsa ännu mer deckare framöver, kommenterade Camilla Läckberg sin seriedebut.