Polhem i skolan, Christopher Polhem
Detta är en sajt för lärare och annan personal i förskola, särskola och grundskola som vill utveckla sin teknikundervisning. Christopher Polhem föddes 1661. Han dog 90 år senare. År 2011 firade vi alltså hans 350:de födelsedag!
Alfred Nobel
Uppväxt och familjen Nobel Alfred Nobel (1833-1896) är en av Sveriges mest kända uppfinnare. Om man pratar om Sverige utomlands är det ofta hans namn som dyker upp. Hans far var Immanuel Nobel, även han en uppfinnare som alltid var på jakt efter nya idéer. Immanuel Nobel grundade bland annat Sveriges första gummifabrik och uppfann en upplåsbar gummimadrass. Affärerna gick däremot dåligt.
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - Nationellt resurscentrum i teknik
CETIS nyhetsbrev Tekniken i skolan nr 1, 2016 I årets första nummer berättar Teknikartjejerna i Linköping varför de valde Teknikprogrammet, Svensk Byggtjänst arbetar med gymnasieskolan i Cities: Skylines och i Sigtuna Museums utställning Trä – tiden är ingenting kan vi läsa om hur trä är en del av teknikutveckling. De mäktiga fem fångar intresset hos barn i förskoleåldern och Eva Hartell delar med sig av erfarenheter kring bedömningsarbetet. Läs om projektet LYFTIS och Claes Klasander berättar om jubileumsåret 2016, CETIS fyller 20 år!
Elevuppgifter - Tekniska museet
De uppgifter som finns här är dels enklare kunskapsfrågor, dels diskussionsfrågor. Kunskapsfrågorna går att lösa med hjälp av våra utställningar. Många svar finns även att hitta i lärarhandledningarna. Diskussionsfrågorna är öppna frågor utan något rätt eller fel svar, men där bakgrundsinformation går att hitta i utställningen samt i lärarhandledningen. Resonera kring frågorna tillsammans och låt eleverna motivera hur de tänker.
UPPTÄCKARGLÄDJE
Teknik är metoder för att minska behovet av fysisk eller psykisk belastning och öka levnadsstandarden. Detta görs oftast genom att utnyttja och omvandla naturens resurser till produkter, processer eller anläggningar. Nyttjande av teknik innebär alltid en överföring av energi.
Yrken åk1
I årskurs ett arbetar vi just nu med arbetsområdet yrken. Stort intresse och det blir många spännande diskussioner. Med en majoritet av elever med svenska som andraspråk behöver jag arbeta mycket med begrepp, strategier och samtal. För att begreppen ska bli begripliga och elevnära, så behöver eleverna få möta dem ofta och i konkreta situationer.
Om LYFTIS - CETIS
Ett fritt material för struktur i utveckling av skolans teknikämne. LYFTIS är ett upplägg för att långsiktigt stärka kompetens, förutsättningar och undervisning, baserat på hur företag arbetar med ISO14001. Det är gratis att använda för skolor, men med vissa restriktioner. Se vår Copyright-information.
i Sverige
Snilleblixtarna är ett ämnesövergripande koncept som kan anpassas till snart sagt alla ämnen på det ordinarie skolschemat. I lärarhandledningen finns en del förslag, se sid 7. Här kommer vi vartefter att visa på fler förslag hur man kan jobba med Snilleblixtarna ämnesövergripande. Har du själv tips och förslag kontakta oss på info@snilleblixtarna.se När det gäller tipsen och förslagen så har vi valt att ställa öppna frågor istället för att ”berätta svaren”. Det ger eleverna ett annat spelrum och deras nyfikenhet och kreativa förmåga uppmuntras och utvecklas. ”De blir subjektet i sitt eget lärande” eftersom kunskapsinhämtandet utgår från dem själva.
Undervisningsexempel - CETIS - Centrum för tekniken i skolan
Under dessa webbsidor (se vänstermenyn) erbjuder vi intressanta undervisningsexempel och tips på material. Vi har delat in exemplen i olika ämnesområden: Design Elektronik Energi och miljö Kommunikation Konstruktion Mekanik och rörelseöverföring Teknikhistoria Teknik, natur och samhälle De senaste bidragen placeras i regel längst upp under respektive huvudrubrik.
Världens mest berömda broar
”Bridge over Troubled Water”, ”Broarna i Madison County”, ”Bron över floden Kwai” – broar har genom tiderna onekligen varit ett ett populärt inslag i nöjesbranschen. Dessa byggnadsverk tycks också vara något som väcker starka känslor, vem minns inte den i media uppmärksammade debatten innan bygget av Öresundsbron? Kanske finns det ett slags vemod över broar som sträcker sig över hav och floder och som är en tydlig påminnelse om människans manipulering av naturen.