Att lära av gamla prov för att lyfta nivån på skrivandet
Jag har letat fram gamla nationella prov i engelska för C-delen och elevlösningar som är bedöma i det röda häftet för att kunna använda i undervisningen. Jag har lyckats hitta fyra olika prov som inte har sekretess längre. Dessa kommer vi att titta på efter påsklovet fram till elevernas egna skrivande av texter på de nationella proven i engelska vilket blir ganska precis tre veckor. Vad är en article? Innan vi tittar på dem har jag satt ihop en presentation som inledning.
Engelska 5 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet
Här ges exempel på olika typer av uppgifter som kan förekomma i nationella prov i Engelska 5 i gymnasieskolan. Provuppgifterna kommer framför allt från utprövningsmaterial som inte använts i prov, men också från tidigare givna prov, som inte längre omfattas av sekretess. Observera att dessa uppgifter främst avser att exemplifiera olika typer av uppgifter som kan förekomma i proven, så elever inte ska känna sig främmande för hur de ska genomföra en uppgift i provsituationen alla typer av uppgifter inte förekommer varje gång och att nya format kan komma att introduceras exempeluppgifterna inte sammantaget utgör hela, representativa prov - vare sig när det gäller omfång, svårighetsgrad eller autenticitet de uppgifter som används i prov till stor del är autentiska, till exempel reportage och radioprogram, varför restriktioner för copyright begränsar våra möjligheter att publicera uppgifter på nätet Ämnesplaner 2011 Skolverkets kommentarmaterial till ämnesplanen: Om ämnet Engelska Rock Climber
Undervisningstips 11 Livlinor – NORDSTRÖM EDUCATION
Ett sätt att utveckla detta är att förse eleverna med livlinor vid diskussioner, läxor, prov och andra uppgifter. Dessa metoder syftar till att få eleverna att engagera sig i sitt egna lärande och ge dem möjligheter att söka svar på sina frågor genom att använda varandra som lärresurser. Om du arbetar med flervalsfrågor och ”A – B – C – D – E – kort-metoden” kan du använda ovannämnda sätt för att eleverna med egen tankekraft komma fram till en lösning. De tre ovannämnda sätten hämtar sin inspiration till från tv-programmet ”Vem vill bli miljonär”. ”Fråga publiken” – fråga klasskamraterna som får berätta vad de gissar/röstar på, ”50/50” – läraren tar bort två felaktiga alternativ och ”ring en vän” – välja en klasskamrat för att få hjälp. Ett till program som eleverna känner till är ”Vem är smartare än en femteklassare” där eleverna kan få välja att ”Kopiera”, ”Kika” eller ”Räddas”.
Att reflektera kring "realian" med hjälp av en skrivmall
I engelska (och moderna språk) ingår en förmåga som innebär att eleverna ska reflektera över: livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används(Lgr11, engelska) I detta inlägg tänkte jag visa på hur jag valt att arbeta med kunskapskravet med en skrivmall för att göra en källkritiks övning där eleverna får visa på följande kunskapskrav (E): Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.Eleven diskuterar översiktligt några företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
l.php?u=
Alla elever i klass 8 ska skriva inlägg på engelska om övernaturliga fenomen på vår blogg. En skog av händer. Hur stavar man…? Säger man…?
I NPtider - Starwarsify your life and survive!
Nu när vi går in i terminens tuffaste period kan det vara skönt att ha ett färdigt upplägg att sno! Ni som har svenska i er kombination med engelska kan nog behöva nåt färdigt för att överleva, eller hur? Var så goda! Sno på! Har du provat att skriva fanfiction med dina elever? Om inte så måste du!
Ett ganska tydligt förtydligande av ett ganska otydligt förtydligande
Skolverket har - säkerligen i all välmening - ställt till det rejält i vår för den lärare som vill vara säker på att följa läroplanen så bra som möjligt vid sin betygssättning. Under rubriken Betygssättning läser jag följande förtydligande på Skolverkets hemsida: Skolverket utvidgar innebörden av till övervägande del för betygsstegen B och D.
Handuppräckning inom Kooperativ Lärande – Kooperativt Lärande
På denna blogg har vi släppt flertalet strukturer och metoder inom Kooperativt Lärande som fungerar som alternativ och ersättning för traditionell handuppräckning. Det finns flertalet anledningar till varför vi är kritiska till den traditionella metoden att räcka upp handen inom förmedlingspedagogiken. Vi kommer att beskriva varför vi ställer oss frågande till detta som grundläggande undervisningsmetod mer i detalj framöver vad gäller både praktik och forskning.
Tonåringar världen runt - bedömning av realia
Det finns kunskapskrav som vi lärare känner oss bekväma med. Och så finns det de där andra. De där bitarna som vi försöker låtsas att de inte finns, för att de är så kluriga. Inom språk skulle jag vilja påstå att vi som lärarkår är bekväma med att bedöma de fyra förmågorna: läsa, lyssna, skriva, prata.
Startuppgifter till engelskan – Annika Sjödahl
I början av en lektion kan det vara bra att börja med en startuppgift innan man börjar med det man tänkt sig. Detta för att samla ihop klassen. Jag har frågat en av mina klasser vad de vill börja med och det kom på en himla massa bra saker som: My name is Annika and I am a Swedish and English teacher at Gröna Dalenskolan in Bålsta, Sweden.
Sambedömning av de nationella proven med fokus på utveckling
I år har jag varit med och planerat för sambedömning av de nationella proven i svenska och även för kommande prov i engelska för hela kommunen. Vi var 15 lärare i svenska som satt två heldagar för årskurs 9 när vi bedömde både läs- och skrivdelen för ämnesproven i svenska och svenska som andraspråk tillsammans. Tidigare i år var jag även med vid bedömningen av årskurs 6 prov i svenska.