background preloader

Internetguider

Internetguider

https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/

Related:  Barn och unga på nätet, sociala medier...VärdegrundInternet

Elevhälsan - Elevhälsan - Stina Haraldsson - Mobbningen tar inte sommarlov Snart är det sommarlov, något som de flesta elever ser fram emot. För elever som blir mobbade kan det vara skönt att slippa gå till skolan, men det kan också vara så att mobbningen fortsätter utanför skolan, till exempel i sociala medier som Facebook och Instagram. I en del av de anmälningar som kommer in till Barn- och elevombudet (BEO) ser vi också att skolor ibland avstår från att rapportera, utreda och om det behövs åtgärda kränkningar som sker i nära anslutning till ett lov, trots att skollagen tydligt säger att skolan ska ta tag i problemen skyndsamt. Våld & kränkningar Alla har nog känt sig dåligt eller orättvist behandlade någon gång, eller sett någon annan bli det. Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men om du råkar ut för det finns hjälp att få. Det finns en massa olika sätt att reagera på när man blir illa behandlad. Man kan bli arg, rädd, ledsen eller osäker.

25 nätregler du måste kunna - King Illustrationer: Gustav Dejert/Woo Får man retweeta beröm? Ska man gilla allt på Instagram? Hur avslutar man ett mail? King reder ut vad etiketten egentligen säger när du rör dig socialt på nätet. 1. Näthatet tar inte sommarlov – sjätte podden från No Hate om vad föräldrar kan göra Nu börjar sommarlovet – en härlig tid med ledighet, men också en tid då många barn spenderar mer tid framför datorn och kanske mår dåligt. Vad kan man som förälder göra om ens barn blir kränkt på internet? Hur får man som förälder reda på om det händer? I den sista podden för säsongen från No Hate Speech Movement står föräldrarna i fokus. I podden samtalar bland andra Johnny Lindqvist, projektledaren för No Hate och Jonas Söderlund från Bris. Podden kan strömmas eller laddas ned från Nohate.se.

Länkar och läromaterial - Surfa Lugnt På denna sida samlar vi länkar till information för såväl föräldrar som lärare. Materialet kommer både från Surfa Lugnt och andra organisationer. Uppdaterat material för användning i skolan För vem: Skolan Vem ligger bakom: Surfa Lugnt Här finns material för fri användning i skolan. Can you google that? – informationssökning på engelska Att internet flyttat in i våra klassrum är det ingen som har missat, men att det smugit sig in bland kunskapskraven är det många som missat, försöker låtsas om att de inte sett eller helt enkelt tycker är riktigt jobbigt. Men det finns ju där, vad vi än tycker om det. Det ska undervisas och bedömas, säga vad man vill om det. Att gå in på hur relevant och effektivt eleverna återanvänder sina sökresultat i sin egna produktion är en diskussion i sig, men nu tänkte jag fokusera på själva undervisningen. Jag har satt ihop ett material för att undervisa mina 9or i informationssökning.

6 aspekter av näthat. Archives - No Hate Speech Movement Vad ska man göra med om man har en blogg, ett Instagramkonto eller ett forum och stämningen i kommentarsfältet spårar ut? Och var går gränsen? … #Nätprat - Trygg på nätet Till nätpratskorten Den här guiden hjälper dig som vuxen att på ett bra sätt prata om nätet med dina barn och bli mer delaktig i deras digitala vardag. Guiden är framtagen av Telenor och Bredbandsbolaget i samarbete med organisationen Surfa Lugnt. Den baseras på tips, råd och statistik från bland annat Surfa Lugnt, Sverok, Röda Korset, Rädda barnen, och Statens Medieråd. 12 appar en tonårsförälder borde känna till - Appar Är du tonårsförälder och har dålig koll på ungdomarnas digitala plattformar? Ingen fara, vi har listat apparna du borde känna till. Snapchat – Du känner säkert till Snapchat, eller åtminstone har du hört talas om den här appen, som låter användaren skicka en bild eller video till en eller flera kontakter. Det här kallas för snaps och avsändaren bestämmer hur länge mottagaren får se bilden/videon innan den försvinner. Dock kan en snap bara visas mellan 1-10 sekunder. Tinder – Tinder är en dejtingapp där man kan träffa andra singlar.

Sociala medier i skolan – att förebygga och hantera kränkningar Olle Cox. Foto: Nathalie Parkvall Sociala medier som Facebook, Instagram och YouTube är idag självklara inslag i ungas vardag. Även lärare använder i allt högre grad nätet för kollegialt utbyte, omvärldsbevakning och som pedagogiska verktyg i undervisningen.

Lärarhandledning Användning i skolan Du kan använda tankesatt.se i din undervisning. Du kan säkert hitta ingångar till diskussioner om datorspelsberoendel i svenska, samhällskunskap eller idrott och hälsa. Mer troligt är att du tar upp frågan på mentorstiden, temadagen eller föräldramötet. Bard: Det här blir nästa stora teknikrevolution – Det är som att få se en skärva av något stort som man inte fattar än, man har ju precis lärt sig hur man ska få många likes på Instagram, säger en entusiastisk student från Chalmers. För Instagram kommer dö. Det har Alexander Bard precis berättat i sitt tal på NextM-konferensen i Stockholm där jag och Chalmersstudenten båda väntar kvar längst fram vid scen i den mörka lokalen längst ut i Värtahamnen. Studenten är där eftersom han hoppas få en pratstund med internetfilosofen, som nog är mest känd för den stora allmänheten för sin musikkarriär och från Idol-juryn.

Related: