Foliegubbar
De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Själva "skulpterandet" - att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. Gör man foliegubbar som en bilduppgift i en klass kan gubbarna var utgångspunkt för vidare diskussioner runt uttryck - Är gubben arg, eller har han just vunnit ett maratonlopp?
Busor!
En trevlig liten bilduppgift som passar liten som stor. Från början skall eleverna inte veta vad det skall bli utan får i uppgift att göra ett antal färgpluttar på ett papper. När färgen torkat ger man dem var sin penna - helst en tunn svart penna, men det går med blyerts också. Sedan skall de göra karaktärer av sina färgpluttar. Uppgiften är att få fram olika uttryck och stämningar med bara några streck.
Påfågel – Annas instruktionsbok
Material: Vitt ritpapper.Svart tuschpenna.Färgpennor. Färglägg hur du vill, eller följ instruktionerna i filmen nedan: Teckning, måleri, modellering och konstruktion. Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
Lärandematriser
Lärandematriser beskriver målen ur elevers perspektiv, så begripligt att de själva kan bedöma sitt eget och kamraters lärande. Boken Lärandematriser – Att få eleven att förstå visar steg för steg hur du skapar lärandematriser med andra lärare och ger mängder av undervisningsexempel. Du lär dig förtydliga progressionsnivåer i iakttagbara handlingar som ger eleven verklig kontroll över sitt lärande. Lärandematriser kopplar ihop mål, undervisning och bedömning i ett enda dokument och fungerar lika bra för alla skolstadier och ämnen; ett kraftfullt verktyg i klassrummet för effektivare respons och lärande. Bedömningen blir mer likvärdig och förenklas då lärandematriser utgår från kunskapskrav och lätt kan överföras till summativa omdömen. Boken riktar sig till alla blivande eller verksamma lärare i grundskola och gymnasium, till skolledare och inte minst till lärarutbildare och lärarfortbildare.
Ord och begrepp - Bild med Marianne
Ord och begreppOrdlista på begrepp inom bildämnet:Förgrund = Längst fram i bildenMittfält = I mitten av bildenBakgrund= Längst bak i bildenHorisont = Där land och himmel mötsPerspektiv = Djup i en bild. Att avbilda något 2D så att det ser 3D ut.Grodperspektiv = Betraktaren ser föremålet underifrånFågelperspektiv =Betraktaren ser föremålet uppifrånNormalperspektiv =Betraktaren ser föremålet rakt framifrånParallellperspektiv = Linjerna i bilden är parallella. Ex i en kub.Enpunktsperspektiv = När man utgår från en punkt i bilden för att skapa djup.Helbild= Motivet visas i helhet. Kallas ibland även miljöbild.Halvbild= Motivet visas från midjan och upp/halva motivet visas.Närbild = När man zoomat in på motivet så att man inte ser bakgrunden.Extrem närbild= Endast en mycket liten del av föremålet visas.Bildutsnitt =Samlingsord för helbild, halvbild, närbild osvKomposition =Hur bilden är sammansatt och uppbyggd.
Zentanglade landskap med klass 4
Under året har jag arbetat lite med zentangle med de fyror jag undervisar i bild. När jag såg det här tipset blev jag sugen på att göra något liknande med min klass. Jag hade själv gjort tre bilder som jag visade och som de kunde ha som inspiration till mönster. Vi hade också en samling med mönster som vi arbetat med innan.
Pyssel: Vika bokstäver av papper – beskrivning på hela alfabetet
Till sonens födelsedag förra veckan vek jag hans namn av papper. Så himla kul och effektfullt. Maria, aka Husligheter, hintade lite snyggt om att det skulle vara en bra idé att göra hela alfabetet med beskrivning.
Vitsippsskog – Annas instruktionsbok
Här kan du hitta en instruktion på en vitsippa. Material: Kraftigare ritpapper el akvarellpapper.Målartejp.Vattenfärg (grön).Ngt att ha vatten i.Svamp.Svart tusch- eller färgpenna. Teckning, måleri, modellering och konstruktion. Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.
Länkar och läromaterial - Surfa Lugnt
På denna sida samlar vi länkar till information för såväl föräldrar som lärare. Materialet kommer både från Surfa Lugnt och andra organisationer. Uppdaterat material för användning i skolan För vem: Skolan Vem ligger bakom: Surfa Lugnt Här finns material för fri användning i skolan. Materialet är framtaget av Surfa Lugnts experter.
Storlek på papper A2, A3, A4, A5, A6
- Vilken Storlek Affilliate - Vanliga pappersstorlekar i Sverige Här hittar du storleken i mm på A-format, som utgår från A0 med area 1 m² och halveras med ökande siffra. Ett vanligt A4 papper är 1/16 av storleken på ett fullt A0 ark. Varje pappersstorlek är därmed hälften så stor som den närmsta större storleken. I tabellen nedan hittar du alla mått på pappersstorlekar från A0 till A10 som är den minsta.
Vinterträd – ett försök att locka fram vintern
I dag på bildlektionen gjorde vi vinterträd. Jag hade plockat fram vad eleverna behövde för att klara uppgiften och satt det på vår ”serveringsvagn”. Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningaratt utveckla sin förmåga att: • skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, I årskurs 4–6Bildframställning • Teckning, måleri, tryck • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage.Redskap för bildframställning • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete. • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, och hur dessa benämns. • Plana material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten. Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6