Adventskalender 2013 - Thinglink
Eftersom det börjar närma sig jul så börjar tankarna kring den digitala adventskalendern dyka upp, både i mitt huvud och diskussioner i FB-grupper. I år har jag tänkt att använda mig av online-sidan Thinglink I Thinglink kan man skapa interaktiva bilder genom att ladda upp en bild och sen lägga dit olika taggar på den med hänvisningar till olika webbsidor. T ex kan man länka till olika Youtubeklipp, en googlesite med en uppgift, bilder eller musik, så länge det finns en webblänk så fungerar det. Hur gör man då? Man går in på Thinglink.com och skapar där ett gratiskonto. När man gjort det kommer man till sin startsida där alla ens interaktiva bilder kommer att ligga, uppe i högra hörnet hittar man nu knappen "Create", tryck där! Nu är det dags att välja foto. Har du fixat en bild du gillar? Först väljer du högst upp vad din bild ska heta, det gör du i rutan över bilden. Nu är det dags att lägga till taggar, det gör du genom att klicka på bilden där du vill att taggen ska ligga.
http://www.livetsgladapussel.se/2013/11/adventskalender-2013-thinglink.html
Related: Create, How to...
Hjälp! Jag ska hålla en presentation snart, vad ska jag göra?
Just den frågan har jag fått många gånger. Och även om min varmaste rekommendation skulle vara att du deltog på en utbildning/kurs i presentationsteknik så har du nu knappt om tid och behöver göra det bästa av sitiuationen. Baserat på det har jag sammanställt mina topp 6 tips för vad du behöver tänka på avseende din presentationsteknik, din presentation och vad du ska tänka göra för att undvika det beryktade tillståndet “Death By PowerPoint“. Tips 1 – Mål och fokus för din presentation Vi är oftast väldigt skickliga på att stoppa in för mycket information i våra presentationer.
Google Calendar
Vissa av våra elever har svårare att strukturera sin vardag än andra. Den gemensamma klasskalendern kan vara till mycket hjälp i att strukturera sitt arbete men ibland krävs det ännu mer hjälp. Då kan en schemakalender med påminnelser vara praktisk för eleven.
Julkalender Grundskola kampanj Kampanjer Liber
Libers julkalendrar för årskurs F–3 resp 4-6 Kalendrarna har 24 minilektioner som klassen kan arbeta med under december månad fram till jullovet. Bakom varje lucka döljer sig en intresseväckande faktamening som är kopplad till olika skolämnen. Meningen följs av en fråga som passar bra för klassrumsdiskussion.
Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar
Dan Åkerlund – Det blir extra tydligt att multimodala texter och nya mottagare för elevers arbete inte går att studera som helt olika aspekter av textproduktion – de hör ihop, säger Dan Åkerlund. Läraren var inte mottagaren I studien har Dan Åkerlund undersökt hur elever i årskurserna 4-6 med hjälp av datorer och kameror skapat och kommunicerat så kallade multimodala texter – i det här fallet främst fotografier i kombination med skriven text.
Zaption – Zanslöst bra!
I tisdags var jag i Ronneby och föreläste för gymnasie/komvux-lärare om flippat klassrum med förmågor i fokus. Under föreläsningen hade jag inslag av interaktion, bl.a. fick pedagogerna möjlighet att själva, med hjälp av den digitala anslagstavlan Padlet, synliggöra olika metoder och verktyg som de använder i sitt klassrum. Ett av namnen som kom upp på vår padlet var Zaption, en av deltagarna berättade att Zaption är ett fantastiskt verktyg när man arbetar med flippat klassrum. Zaption ger användarna en möjlighet att dela flippar, men även en möjlighet att lägga in frågeställningar inne i flippen, vilket gör eleverna mer aktiva under tiden de tittar. Jag blev nyfiken och ville ta reda på mer.
Nisse och jultradition
Nisse och Jultraditionerna är en miniserie i fyra fristående avsnitt för låg- och mellanstadiet. 10-åriga Maja ska fira jul tillsammans med sin pappa Robert. Maja har många frågor om julen, men pappa är så upptagen med alla förberedelser som hör julen till. Då visar det sig att det i deras lägenhet bor en liten hustomte som heter Nisse!
Book Creator steg för steg- lär hur
Jag är just nu runt på förskolor och har workshops kring appen Book Creator. Många önskar lathundar på vilka funktioner som finns så man i lugn och ro kan ta del av på förskolan. Jag har därför sammanställt några dokument som jag delar här: Låna gärna men ange att du lånat dem på denna sida:) Det är en kreativ app, lättarbetad och rolig att skapa i tillsammans med barnen på förskolan:) men den lämpar sig minst lika bra till elever i skolan som skriver böcker, dokumenterar studiebesök, resor eller utflykter eller som ett verktyg för att presentera ett arbetsområde och vad man lärt. BookCreator steg för steg Dela med dig till andra iPads av böcker gjorda i appen Book Creator
Stort mervärde när eleverna får riktiga mottagare till sina texter
Vad händer när man plockar in internetverktyg från den ”vanliga” världen in i skolans värld. Dan Åkerlund har följt mellanstadieelevers arbete med Skype och klassblogg och funnit stor potential i tekniken. Eleverna är engagerade och får chans att hitta sitt eget sätt att kommunicera på. Varför blev du intresserad av ämnet?
Related: