background preloader

Skapligt Enkelt matematiskt: Problemlösning

Skapligt Enkelt matematiskt: Problemlösning
Det finns massor av ställen där man kan hitta matteproblem för elever att lösa, så det kan kanske kännas onödigt med ett sådant ställe till, men här samlar jag de problem som jag gillar och som jag tycker fungerar i mina klasser. Vill du använda dem - var så god! Problemen finns i pdf-format. Samma problem finns två gånger per sida. Jag brukar låta eleverna limma in problemen på en sida i sitt räknehäfte och lösa problemet i häftet, därför har jag anpassat problemen till det. De är också i svart-vitt, så att man kan skriva ut och kopiera. Jag ska försöka sortera problemen efter svårighetsgrad, men det är inte helt lätt. Tanken med problemen är att de ska kunna träna på de förmågor som läroplanen anger. Det handlar alltså inte bara om att komma fram till rätt svar, utan att lära sig olika strategier, att träna på att berätta hur man tänkte, att fundera över om svaret är rimligt och att i förlängningen kunna skriva ner sin lösning matematiskt. Talområde 1-20 Talområde 20-100 Talområde >100

http://matematiskt.blogspot.com/p/problemlosning.html

Related:  MatematikpedagogisktmatteMatematik

Jämföra och se skillnader : LärandeLek Ett barn som ser skillnader och kan jämföra har också förutsättningar att förstå skillnader mellan olika mängder och tal. Barnet kan då para ihop och jämföra olika talmängder. Redan vid 2 års ålder uppfattar ditt barn mängderna ett och två, men högre tal kallas då fortfarande ”många”. I denna ålder förstår ditt barn också olika storlekar och hon kan t ex kalla den mindre dockan för lillasyster och de stora dockorna för mamma och pappa (eller liknande). Genom att hjälpa ditt barn med rätt språk och begrepp stimuleras hennes matematiska utveckling. Klassificera och sortera är basen för att kunna jämföra och se skillnader

Minnesarmband På en amerikansk skolsida såg jag hur en lärare gjort pappersarmband med multiplikationstabellerna. Jag tänkte att den idén kunde man ju använda till mycket, så jag gjorde några armband på datorn och som jag sedan skrev ut. Här finns breda armband att skriva ut.Här finns smala armband att skriva ut. Ytan i mitten är tom, så att man kan skriva i vad man vill. Montessoriinspirerad matematik Material: En spelplan per spelare (gärna laminerad), OH-penna och två tärningar per spelare Antal spelare: 1-4 Övning: Spelare 1 slår sina tärningar. Tärningarnas värden adderas och uppgiften skrivs i kolumnen ovanför rätt summa.

Addition med tiotalsövergång Idag har vi övat på att räkna addition med tiotalsövergång. Då tränade vi på olika huvudräkningsstrategier. Vi övade även på att räkna med runda tiotal, som 70 + 80 = 150. Det vanligaste felet är att man räknar 70 + 80 = 115. Vi pratade om plastvärde och hur vi kan tänka när vi räknar med runda tal (tal med 0). Mobilspråket har blivit ett eget språk Ylva Hård af Segerstad är språkforskare vid universitetet i Göteborg. Hon studerar just nu det snabba mobilspråkets effekter på hur vi skriver och kommer med en avhandling lagom till jul. - Det används så himla mycket och är så otroligt häftigt. Och det är billigare än att ringa, säger Ylva Hård af Segerstad. Hon fascinerades av sms då hon såg ungdomar på bussen som snabbt knappade in sms.

ASL möter matematiken! När jag var på Passet syd förra veckan lyssnade jag på Ulrika Ryan. Hennes föreläsning satt igång många nya tankar vad det gäller min matteundervisning. Jag har under de senaste åren satsat mycket på att förändra och utveckla min svenskaundervisning, men matten har många gånger fått stå tillbaka. När jag lyssnade på Ulrika blev detta än mer märkbart. Hon pratade bla om att matteundervisningen ibland ska vara undersökande och inte bara uppgiftsbaserad.

Appar som hjälpmedel « autismnvskane Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier. Listan kommer att uppdateras då och då framöver. - Dexteria: Handmotorik - Teckna: TeckenHattens teckensamling med filmer. - TeckenLex: teckensamling med filmer. Kursplan - Matematik (Grundskolan) Kursplan - Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk verksamhet är till sin art en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet som är nära kopplad till den samhälleliga, sociala och tekniska utvecklingen.

Spela Talkamraterna 10, 100, 1000 10 minuter sedan: Någon fick alla rätt på nivå 8. Blandat (Hundra/Tusenkamrater) som tog 1 minut. 16 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 8. Blandat (Hundra/Tusenkamrater) som tog 8 sekunder. 36 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. 5 + __ (Tiokamrater) som tog 35 sekunder. Lärarens hyllade brev sprids på Facebook Föräldrar, förvänta er inte att vi ska uppfostra era barn. Mejla inte hela tiden. Ifrågasätt inte allt vi gör. Lita på oss. Vi vet vad vi gör.

Related:  maudbjrobban73