Grottmålning Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.
Runsmycke Runsmycke Det här behöver du:- En lädderrem- En liten träbit- Sandpapper- En borr- Penna, hobbylack eller brännpenna Vikingarnas skrivtecken, runorna, hade först en magisk betydelse och kunde användas som amuletter. Det är enkelt att göra en egen run-amulett, som man kan bära kring halsen. Gör iordning en liten träbit, ungefär 2 cm hög och 1 cm bred. Borra ett litet hål i träplattans övre del och trä igenom en lädderrem. Nedanför kan du ladda hem PDF:er med beskrivningar av de olika runornas betydelse. För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Vikingar (LättLäst) Vikingar (LättLäst) De människor som levde i Skandinavien (Sverige, Norge och Danmark) för ungefär 1000 år sedan kallas för vikingar. Tidsperioden kallas för vikingatiden. Ordet ”viking” tror man betyder ”från viken”. Alltså någon som bodde nära en vik eller vatten. På vikingatiden betydde ordet ”viking” ”pirat”. Vikingarna talade samma språk över hela Skandinavien. Livligt liv Vikingarna levde ett mycket våldsamt liv. Till exempel: Om en viking dog i duell så hade dennes släkting rätt att ge igen. Samtidigt var de väldigt kärleksfulla i familjen och bland sina vänner. Asagudar Vikingarna bad till gudar som kallas för asar. Samhället Samhället bestod av hövdingar, fria män och trälar. Fria män var oftast bönder. Till exempel: Om din pappa är bonde och traktorn skulle gå sönder. Under plundringstågen tog man sig fram med skepp. Under dessa resor ställde de till mycket elände. Viking idag Idag står vikingen som symbol för tuffhet och styrka. Vill du läsa mer om vikingar?
Tidslinje i bild och ord Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Tidslinje i bild och ord 1 börjar när inlandsisen försvann från vårt land och sträcker sig ända fram till och med vikingatiden. Genom tidslinjen och bildkorten får barnen en tydlig bild av människans utveckling, en kunskap om hur man levde, vad som fanns och vad som tillverkades under sten-, brons- och järnåldern. Tidslinje i bild och ord 2 har samma upplägg men börjar i vikingatiden, fortsätter med medeltiden och går ända fram till våra dagar. Materialet till varje tidslinje är: - en 5 meter lång tidslinje att sätta upp i klassrummet - 20 inplastade ark med ca 150 tecknade bilder att klippa ut och fästa på tidslinjen - lärarhandledning på 48 sidor I lärarhandledningen till respektive tidslinje finns många roliga och stimulerande förslag på hur tidslinjen kan användas på olika sätt genom att väva in ämnen som svenska, drama och bild som en naturlig del i arbetet.
Runsten Runsten Om du har skrivit ut vår runnyckel kan du göra din egen runsten. På stenen kan du skriva precis vad du vill.Du kan återberätta någon gammal saga, eller bara tala om när ditt fotbollslag vann förra gången.Vår runsten gör du av kartong eller papier-maché.Papier-maché är en pappersmassa som används till modellering. Det är ett billigt och otroligt tåligt material. Huvudingredienserna är papper och lim. Det här behöver du:- Tidningspapper, servetter eller omslagspapper (inte blankt papper)- Varmt vatten- Tapetklister eller hemmagjort klister på vatten och potatismjöl- Elvisp eller hushållsmixer- Sil Att experimentera medLinolja ger smidigare pappersmassa.Krita ger ytterligare styrka och smidighet. Här är ett bra recept på papier-maché:Blanda 1 l urkramad pappersmassa med- 1/2 dl krita- 1/2 dl tapetklister, mjölklister eller trälim- 1 msk linolja- Rör om/knåda ordentligt- 1/2 dl torrt tapetklister strös över blandningen- Knåda blandningen med handen Så här gör du pappersmassa
Fornnordisk religion och asatro | Religionskunskap Jättarna i Utgård kom från ett talrikt släkte. De var inte bara oerhört starka utan ägde också stor visdom vilket gjorde dem till fruktansvärda motståndare. Människornas och gudarnas störste förkämpe var Tor som många gånger fick slåss på egen hand för att upprätthålla världsordningen. Gudarna i den nordiska mytologin Gudarna bestod egentligen av två olika grupper – asar och vaner. Oden var den främste guden och härskade över de andra asagudarna. Valhall var Odens boning och krigarnas paradis. Tor var krigets och åskans gud och Midgårds främste beskyddare. Tor har idag blivit en älsklingsgestalt i den nordiska mytologin. Frej (Frö) var en fruktbarhetsgud och Freja var fruktbarhetens gudinna. Ibland offrade folk till fruktbarhetsgudarna eller någon av de andra gudarna för att få deras uppmärksamhet och hjälp i tillvaron. Religionen satte sin prägel på hela samhället Det nordiska samhället var under senare delen av järnåldern och vikingatiden ett ättesamhälle som baserades på släktband.
Stenåldern - för mellanstadiet För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet. Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.
Pyssel Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke. Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper.
Forntider - Historiska Möt åtta livsöden, från den 9 000 år gamla Bäckaskogskvinnan till godsherren från vendeltid 550–800 e Kr. Gör nedslag i de årtusenden som vi kallar sten-, brons- och järnålder. Lärarhandledning för ett museibesök i första delen av utställningen "Forntider": Hur man kan arbeta i utställningenNågot om utställningen "Forntider"Kort om forntidenFörberedelserKarta över utställningenBesöketUppföljning Ladda ner lärarhandledningen som PDF Lärarhandledning till Forntider (Pdf 469 Kb) » Du behöver Acrobat Reader för att öppna PDF-dokumenten » F Y L G J A - Tyras fantastiska resa Los Läs- och skrivundervisning : Forntidsresan Att uppmärksamma förmågor och strategier i de yngre åldrarna Här beskriver jag ett tema kring forntiden som jag genomförde senaste termin i åk 3. Syftet med att publicera Forntidsresan här är att inspirera andra till att uppmärksamma förmågorna och läs- och skrivstrategierna i alla ämnen. Tack till elever och kolleger vid Bryngelstorpskolan för ett fint samarbete! Som ni kan utläsa från terminsplaneringen uppmärksammade vi en förmåga i taget under Forntidsresans gång. Hela vårt tema genomsyrades av samtal där vi pratade om vad vi redan vet, vad vi önskar veta och vad vi slutligen lärt oss (VÖL-modellen). Eleverna fick med hjälp av matrisen själva bedöma sina förmågor i slutet av temat. Nedan följer nu en kort beskrivning med bilder kring hur vi genomförde Forntidsresan. Forntidsresan inleddes med en repetition av vårt tidigare tema om livet på planeten jorden där vi samtalade om den vetenskapliga teorin kring jordens uppkomst. Istiden behandlades utifrån ett frågeperspektiv.