background preloader

Innovació educativa

Facebook Twitter

Reflexions, mirades, opinions, experiències, referències i debat al voltant de la innovació educativa, al voltant del que és o del que hauria de ser ...

La innovació docent a la universitat, és possible? Darrerament han sortit algunes anàlisis sobre la falta d’innovació educativa a la Universitat.

La innovació docent a la universitat, és possible?

No dic que no. Però és molta casualitat que aquestes crítiques apareguin a tot arreu i no surti tant la manca de recursos, la precarietat laboral de molt professorat a temps parcial i mal pagat, i la falta de finançament dels darrers anys que proletaritza la universitat. Malgrat tot (sobretot de l’administració), la universitat tira endavant, encara que amb menys pressupost, amb polítiques erràtiques u orientades al “salveu-vos vosaltres”, i personal cada vegada més precari i desmotivat. I tira endavant també pel compromís de molta gent que és conscient que avui ja no és suficient posseir un raonable cabal de coneixements. Evaluer les innovations pédagogiques : pour quoi faire ?

Pour dynamiser leurs cours et aider les étudiants à explorer de nouveaux champs de connaissances, les universitaires rivalisent d’imagination.

Evaluer les innovations pédagogiques : pour quoi faire ?

Certains misent sur les jeux sérieux, d’autres se tournent vers une « classe puzzle », un escape game en ligne ou encore investissent la réalité augmentée. Mais parmi toutes ces pistes, comment départager les engouements ponctuels des idées plus porteuses ? Dans le cadre de l’accompagnement à l’innovation pédagogique et numérique de l’Université Clermont Auvergne, nous sommes régulièrement amenés à questionner l’efficacité de ces nouvelles pratiques sur les apprentissages ou l’engagement des étudiants. Twitter. Twitter. Glosario de Innovación Educativa. “Hem d’oferir als docents el que ha funcionat abans perquè ho apliquin” Les investigacions del professor de la Universitat de Durham Steve Higgins intenten detectar quines pràctiques educatives tenen un impacte real en l’aprenentatge dels alumnes.

“Hem d’oferir als docents el que ha funcionat abans perquè ho apliquin”

Ha vingut a Catalunya convidat per EduCaixa a aconsellar docents i equips directius per aplicar aquestes evidències. ¿Totes les pràctiques educatives poden funcionar? No, no totes funcionen. Per exemple, donar feedback està demostrat que és bo, però pots arribar a empitjorar una situació si ho fas malament. ➡️Què és una smart classroom?◀️ cc @SmartClassPro @UOCpsicoedu @UOC_research #educacion #education #learningspace #smartclassroom□… La innovación docente en la universidad. ¿Es posible? En los últimos meses han aparecido algunos análisis y documentos sobre la falta de innovación educativa en la Universidad.

La innovación docente en la universidad. ¿Es posible?

No digo que no sea así, pero es mucha casualidad que estas críticas aparezcan en todas partes y no lo hagan en la misma medida la carencia de recursos; la precariedad laboral, con mucho profesorado a tiempo parcial y mal pagado, y la falta de financiación de los últimos años que proletariza la universidad. A pesar de todo (sobre todo de la administración), la universidad sale adelante, con menos presupuesto, con políticas erráticas u orientadas al “salvarse vosotros” y con personal cada vez más precario y desmotivado. Y sale adelante, también, por el compromiso de mucha gente que es consciente de que hoy ya no es suficiente poseer un razonable caudal de conocimientos.

Calmar la Educación es transformar la Educación. Si deseas más información sobre el proceso #CalmarEdu visita la página “La Educación, un objetivo compartido” o síguelo en Twitter o en Facebook Introducción: «Calmar la educación: un proceso cercano»Metodología de #CalmarEdu: «Calmar la Educación: un proceso riguroso y calmado»Prólogo: «Todos Educamos» 1.

Calmar la Educación es transformar la Educación

La educación es una conversación, esencialmente en persona y entre personas. La tecnología puede multiplicar las posibilidades de esa conversación. «Las oportunidades para cada niña o niño son únicas e irrepetibles», Ferrán Ruiz Tarragó. El treball per projectes: de la teoria a la pràctica I natibergada.cat. Un interessant article de la @ruthsofhia de la @uvic_fec sobre la gamificació, les seves possibilitats educatives i també els seus límits. Enhorabona □ @uvic_ucc @uvic_fcontinua @Red_REDU… Una pregunta es una de las herramientas más importantes para innovar... cuando dejas de hacerte preguntas, dejas de crecer.

Delimitación de una tarea de aprendizaje auténtica vía @escuelademaestros @justkeynote @GuillermoNegre @Chacon_Piris… Alfredo Prieto sur Twitter : "Profesor 3.0: Lo que cuesta superar las resistencias a la innovación educativa. El diálogo de sordos entre los más innovadores y los más resistentes a la innovación @maseroinma @juandoming @ediazsan @m. Antoni Portell i Llorca sur Twitter : "Interessants reflexions @diegogg! Perquè ... no tot s’hi val, oi? Si més no per “pensar-hi”, que és el que més falta fa, i sobretot fer-ho abans de “canviar” □. O per no “canviar perquè res canviï”. Ah! I tot plegat. ACUP sur Twitter : "Nova edició del Portal de Bones Pràctiques d'#InnovacióDocent amb @universitatscat @CIDUI_congress 23 nous casos pràctics de les univ. públiques cat @UniBarcelona @UABBarcelona @la_UPC @UPFBarcelona @univgiron.

Per promoure la reflexió pedagògica i obrir el debat educatiu. @PhilippeMeirieu… @mmarting26: "La escuela tiene que aprender a educar para innovar y aprender también a innovar para educar".… A voltes amb la transformació educativa: de la mirada al matís. Un interessant article de @davidsantos_a… @enguita: "Hay un manido chiste sobre alguien hibernado hace unos siglos que, despertando hoy, enloquecería en cualquier entorno menos en uno: el aula, congelada en el tiempo". (1/3)

@escolanova21: "Els centres educatius han de complementar el propòsit de l'educació amb una organització versàtil que els permeti actualitzar la seva pràctica educativa".… Ana Torres: "A diferencia de las escuelas tradicionales, en El Martinet los alumnos no pasan seis horas sentados en el pupitre porque se mueven constantemente de los espacios interiores a los exteriores. "La universitat distribuïda" El meu PPT pel #cidui2019. Ve a tomb amb el que reflexionàvem i debatíem aquest matí al #cidu2019. Moltes gràcies @CIDUI_congress per generar aquestes productives trobades. @uvic_cife.

Antoni Portell i Llorca sur Twitter : "No hi ha dubte que les universitats estem avançant en el canvi metodològic, però aquest avís per a navegants de l'estudi de la @xarxavives ens diu que el canvi ni és prou visible, ni prou palpable! Cal, doncs, fer-lo. Vagi a mode de possible recull d'algunes de les interessants idees que es van compartir a través de la xarxa al llarg del Simposi #CIDUI2019. @Jcarbonellseba: "Toda transformación educativa y social de signo emancipador incluye un componente innovador pero no todo proceso innovador supone una transformación".… Quin paper han de jugar els municipis en la innovació educativa? - El Blog de l'educació local. Quin paper han de jugar els municipis en la innovació educativa? - El Blog de l'educació local.

Aquest és l’interrogant que va moure a la Diputació de Barcelona a organitzar el Fòrum d’Innovació Educativa.

Quin paper han de jugar els municipis en la innovació educativa? - El Blog de l'educació local

Un interrogant que s’explica per la necessitat que tenen els municipis de conèixer millor el nou context educatiu, marcat pel canvi i la transformació. Una necessitat que és de tota una societat perquè, res del que passa en educació, és aliè al seu entorn. Per posar-nos en situació i mirar-nos de respondre, inicio la reflexió amb el que entenc que és la innovació educativa i a partir d’aquí, veure com hi pot contribuir el municipi. Si la raó principal de l’escola és l’aprenentatge, com hauria de ser per tal que respongués a la seva comesa? Probablement, coincidiríem molts en fer-la menys memorística, més significativa, més personalitzada. La primera universidad pública que forma maestros rebeldes para romper con la escuela tradicional. “Está demostrado que un grupo heterogéneo de estudiantes mejora los resultados académicos; los más avanzados tiran de los otros.

La primera universidad pública que forma maestros rebeldes para romper con la escuela tradicional

Pero para un solo profesor es muy difícil trabajar con diferentes capacidades y velocidades de aprendizaje”, explica Gonzalo Jover, decano de la Facultad de Educación de la Complutense. En su opinión, uno de los dramas del modelo tradicional es que no consigue retener a los alumnos —la tasa de abandono escolar española es del 17,9%, por encima del 10% de media europea—. Por eso, la Hiperaula busca promover la codocencia, que es la presencia de más de un profesor en el aula. “El 20% de la efectividad de un profesor depende de la que tuvieron sus compañeros en años anteriores.

Es lo que se llama efecto contagio entre pares, o lo que es lo mismo, todo lo que absorbe un docente al colaborar con otro”, explica Eva Flavia Martínez, investigadora en la Facultad de Educación de la Universidad de Harvard. Aulas desmontables. Stranger Things, el “mundo del revés” y la llamada “innovación” educativa - Rosa Sensat. Introducción Hoy, 4 de julio de 2019, es el día que los adictos a Netflix esperábamos desde hace mucho tiempo: es la fecha en que se estrena la tercera temporada de Stranger Things, una de las series más destacadas y de éxito de los últimos años.

Stranger Things, el “mundo del revés” y la llamada “innovación” educativa - Rosa Sensat

Soy consciente de que ahora mismo el lector del Diari de l’Escola d’Estiu se estará preguntando: ¿y qué c**o tiene que ver esa serie con los temas educativos que aquí se deberían debatir? Bueno, aparentemente no tiene nada que ver, pero, por diferentes razones que, quizás, se comprenderán al final de este escrito, he imaginado que podía ser una metáfora muy interesante.

Fijémonos, por ejemplo, en una de las posibles traducciones de ese título del inglés al castellano: Cosas más Extrañas… Trailer Este texto se desarrolla como si fuera una serie televisiva, cuyo título sería «Cosas más Extrañas de la innovación educativa». En diferentes momentos de su vida cotidiana, ese tío se encuentra con situaciones que le llaman mucho la atención.