(3) The innovations we need to avoid a climate disaster. Fifty Years of Tax Cuts for Rich Didn’t Trickle Down, Study Says. Komissio patistaa kaikkia EU-maita ottamaan mallia Suomesta ja muista työehtosopimusneuvotteluihin nojaavista maista. Koronavirus sai talouskuriin kyllästyneet valtiot muuttamaan pelisääntöjä kertaheitolla - Talous. Kommentti: Jos Suomen työmarkkinat mullistuvat Saksan malliin, edessä voi olla talousihme – tai -painajainen - Taloussanomat. Economists are more like storytellers than scientists – don't let the Nobel for 'economic sciences' fool you. When you listen to an economist, chances are you’ll hear a lot of statistics.
Federal Reserve Chairman Jerome Powell’s speech at the National Association for Business Economics on Oct. 6 is a case in point. In the first two minutes alone he referred to a dizzying range of economic indicators: growth, unemployment rate, personal consumption expenditures inflation, labor force participation, productivity gains, real wage gains and so on. But if you watch the speech, you may notice that he rarely cites the actual numbers. That’s because Powell, and economists generally, tend to be more interested in the direction in which the numbers are going rather than the numbers themselves.
Is unemployment high or low? In other words, Powell is telling you a story. As a literary scholar researching economics and its history, I have found that being aware of the similarities between economists and novelists helps us to better evaluate the claims they make. Kommentti: Jos Suomen työmarkkinat mullistuvat Saksan malliin, edessä voi olla talousihme – tai -painajainen - Taloussanomat. Hermanni Hyytiälä jäi leskeksi ja yksinhuoltajaksi, eikä mikään taho tarjonnut apua – nyt hän ajaa uutta mallia julkisiin palveluihin. Kun Hermanni Hyytiälä vajaat seitsemän vuotta sitten jäi leskeksi ja neljän lapsen yksinhuoltajaksi, hän sai sairaalasta käteensä syöpään menehtyneen vaimonsa kuolintodistuksen, mutta ei muuta.
Ei ohjeistusta, mistä voisi lähteä hakemaan apua perhettä kohdanneeseen suureen kriisiin. – Kun ihminen on heikoimmillaan ja väsynein, avun hakeminen ja tunnistaminen on vaikeaa. Kun minulla oli suurin hätä, ei ollut mitään tahoa, joka olisi auttanut etsimään oikeita palveluja, sanoo johtavana konsulttina Goforessa toimiva Hyytiälä. Miljardien eurojen pankkiiri luo rahaa nappia painamalla – Suomen Pankissa on käynnissä valtava vastaisku koronakriisille.
Niko Herralan näppäimistöllä Helsingin Kruununhaassa on yksi Suomen tärkeimmistä enter-napeista.
Herrala johtaa Suomen Pankin markkinaoperaatioiden osastoa. Olemme tarkoin varjellussa paikassa. Täällä luodaan rahaa, tarkemmin ottaen keskuspankkirahaa, napinpainalluksella. Siitä voi myöhemmin tulla "oikeaa" rahaa, mutta palataan siihen myöhemmin. Taloushistorioitsija: Valtion pitää tukea yritykset koronan yli – ”Velka ei ole nyt ongelma"
Onko koronan myötä luvassa lama, talouden notkahdus, pieni taantuma vai jotain muuta?
Oli tulos mikä tahansa, syyllinen on selvä. Ainakin Helsingin yliopiston taloushistorian emeritusprofessori Sakari Heikkinen sanoo näin. Amerikan paras pomo jättäytyi minimipalkalle ja maksoi kaikille työntekijöilleen 70 000 vuodessa – haukuttiin kommunistiksi, mutta tulokset yllättivät. Gravity Paymentsin toimitusjohtaja tekee töitä firmansa minimipalkalla.
Sanotaan, ettei raha tuo onnea, mutta sen puute aiheuttaa monelle suunnatonta stressiä. (227) Jonathan Haidt: Three Stories About Capitalism (2014 WORLD.MINDS) (78) The dirty secret of capitalism. Juha Siltala: Jos liian moni syrjäytyy arvoketjusta ja palkat painuvat liian alas, kulutus ei pyöritä taloutta. ”Satasten ja muutamien tonnien maailmassa täytyy ansaita leipänsä otsa hiessä, kymppien korvausten tarkasta syynistä puhumattakaan.
Mitä isompiin summiin edetään, sitä kauemmas vastuu loittonee ja rahan sidos raadanta-arvoon höltyy”, kirjoittaa Juha Siltala Kanava-lehden numerossa 8/2019. Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan. Nousukausi hiipuu Suomessa juuri kun se ehti alkaa. Vienti vetää kuulemma viimeisillä tilauksillaan, ja vain kotimarkkinakysyntä pelastaa seuraavan vuoden, jos pelastaa.
USA:ssa koko 2010-luvun jatkunut nousu ehti jo vetää osakearvot ennätyksellisen ylös, mutta kurssinousu ei sielläkään johtunut yhtiöiden lupaamista tuotoista vaan siitä, ettei sijoitusrahalle löytynyt turvallisempaa parkkipaikkaa. Talousnobelisti haluaa kapitalismille uuden alun: Kaikki investoinnit palvelemaan ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. – Ilman muuta kapitalismi on kriisissä.
Merkittävin ongelma on se, ettei kapitalismi ole osannut taltuttaa ilmastonmuutoksen aiheuttamaa kriisiä. Tällainen on taloustieteen supertähden uusi teoria: Kovatuloisimmille 90 prosentin marginaalivero ja 120 000 euroa jokaiselle nuorelle - Politiikka. (142) Who pays the lowest taxes in the US? Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava - Talous. Talouslehti The Financial Times (FT) vetoaa tuoreessa numerossaan poikkeuksellisen voimakkaasti kapitalistisen järjestelmän uudelleenrakentamisen puolesta.
Markkinataloutta ja vapaata kilpailua pitkään puolustaneen brittilehden mukaan kapitalismi ei enää toimi. Mainos (Teksti jatkuu alla) Siksi se pitäisi ajatella uusiksi ja ”resetoida” eli nollata, lehti vaatii uutta ohjelmalinjaustaan esittelevässä. Martin Wolf: why rigged capitalism is damaging liberal democracy. “While each of our individual companies serves its own corporate purpose, we share a fundamental commitment to all of our stakeholders.”
With this sentence, the US Business Roundtable, which represents the chief executives of 181 of the world’s largest companies, abandoned their longstanding view that “corporations exist principally to serve their shareholders”. This is certainly a moment. Bagehot - Good capitalism v bad capitalism. Record 515 institutional investors managing $35 trillion in assets urge governments to step up ambition to tackle climate change. Poverty isn't a lack of character; it's a lack of cash. Maiju Wuokko: Minne menet, markkinatalous? – Pitkät kihlajaiset.
Suomessa ja maailmalla on uutisoitu näyttävästi perinteikkään Financial Times -brittilehden kannanotosta, jossa lehti päätoimittajansa suulla vaatii markkinatalousjärjestelmän ”resetointia” eli uudelleen määrittelyä.
Lehden mukaan vapaaseen kilpailuun perustuva markkinatalous ei enää toimi. Lehti peräänkuuluttaa markkinatalousjärjestelmän uudelleen suuntaamista siten, että voitontavoittelun ja osakkeenomistajien edun ajamisen lisäksi yritysten tulisi pyrkiä työntekijöiden, asiakkaiden ja yleisen edun edistämiseen. Kannanottoa käsittelevässä uutisessaan Helsingin Sanomat kytkee Financial Timesin avauksen osaksi ”liike-elämässä laajemminkin käynnissä olevaa arvojen muutosta”. Toisena esimerkkinä kehityksestä HS mainitsee Yhdysvaltain suurimpia yrityksiä edustavan Business Roundtablen elokuussa julkistetun periaatelinjauksen.
Perinteisesti Business Roundtable on korostanut, että yritysten ensisijainen tehtävä on palvella osakkeenomistajien etua. Why American CEOs are worried about capitalism. Business Roundtable Redefines the Purpose of a Corporation to Promote ‘An Economy That Serves All Americans’ Kapitalismi meni rikki – miten rakennetaan talouden tulevaisuus? Financial Times käynnisti laajan ja edelleen jatkuvan keskustelun talousjärjestelmämme korjaustarpeista. Talouden tulevaisuus -kirjoitussarjassa nostamme esiin jo hyödynnettävissä olevia ratkaisuja talouden uudistamiseksi. Kapitalismi on rikki – kauan eläköön kapitalismi/kuolema kapitalismille! Jotenkin näin voi tiivistää viime kuukausina velloneen keskustelun kapitalismin korjaustarpeista ja talouden tulevaisuudesta.
Fraasin loppuosa on näyttänyt riippuvan pitkälti kulloinkin äänessä olevan puhujan omista lähtökohdista. Aiheesta on kirjoitettu ja puhuttu merkittävimmissä talousmedioissa ja lukuisilla muillakin foorumeilla niin Suomessa kuin maailmalla. Professori Mariana Mazzucato tiivisti vastikään Helsingin Sanomien haastattelussa tilanteen niin, että kapitalistinen järjestelmä on jonkinlaisessa murroskohdassa, jossa sääntöjä täytyy muuttaa. (”Maailman pelottavin ekonomisti” kertoo, miten kapitalismi pitäisi pelastaa) Intoilu kapitalismin “nollauksesta” on talouslukutaidotonta populismia.
Syyskuun 18. päivä tunnettu talouslehti Financial Times julkaisi näyttävästi etusivullaan uuden agendansa: “Capitalism. Time for a reset.” Otsikkovalinta, jonka tarkoitus oli markkinoida lehden uutta agendaa, herätti maailmanlaajuista innostusta ja kiinnostusta. Erityisesti kapitalismiin epäilevästi tai jopa vihamielisesti suhtautuvissa piirreissä näyttää syntyneen tulkinta, että arvovaltaisena pidetty ja liberaalikapitalistista maailmanjärjestystä edustanut lehti olisikin viimein kääntänyt kelkkansa, todennut kapitalismin toimimattomaksi ja vaatimassa perustavanlaatuisia uudistuksia.
Vallankumoukselliseen johtopäätökseen oli helppo päätyä, mikäli ei lukenut otsikkoa pidemmälle. (204) Dan Ariely's Observations on the Modern Workplace. (189) Self control: Dan Ariely at TEDxDuke. (136) Designing For Trust. (189) Are we in control of our decisions? (189) What makes us feel good about our work? (201) Predictably Irrational - basic human motivations: Dan Ariely at TEDxMidwest. (135) How to change your behavior for the better.
Pekka Seppäsen kolumni: Varo talouden kielikuvia, sillä ne ovat usein valheellisia. Muutama viikko sitten pohdiskelin tällä samalla areenalla Suomen vientivetoisuutta eli Suomen poikkeuksellisen suurta riippuvuutta viennistä. Numeroiden valossa se riippuvuus ei ollutkaan suuri eikä poikkeuksellinen, ainakaan verrattuna muihin Euroopan maihin. Talouskeskustelussa vilahtelee paljon muitakin valefaktoja kuin Suomen muka poikkeuksellisen suuri vientiriippuvuus. Kaikkein vahvimmin suomalaiset on manipuloitu olemaan huolissaan valtion ja koko julkisen sektorin velasta. Kyllähän sitä velkaa on, mutta on myös varallisuutta. Kun mitataan nettovelkaa, eli kun veloista vähennetään varallisuus, Suomen valtio ei ole kovinkaan velkainen. (189) Money creation in the modern economy - Quarterly Bulletin article. (189) David Graeber: debt and what the government doesn't want you to know. (176) Economic Schools of Thought: Crash Course Economics #14. Efektiivinen kysyntä ja rakenteelliset uudistukset – Raha ja talous.
Viime viikkoina suomalaisessa talouspoliittisessa keskustelussa rakenteelliset uudistukset on esitetty yleislääkkeenä lähes kaikkiin Suomen talouden ongelmiin. Julkisessa keskustelussa ei yleensä tarkemmin täsmennetä, mitä rakenteellisilla uudistuksilla tarkoitetaan, mutta niiden katsotaan kuitenkin ratkaisevan niin työttömyys-, työllisyys-, kestävyysvaje- kuin kilpailukykyongelmatkin. Rakenteelliset uudistukset esitetään usein ainoana uskottavana talouspolitiikan muotona, kun taas esimerkiksi kysynnän stimuloimista pidetään hyödyltään vain marginaalisena tai jopa kokonaan haitallisena.
Kuten olemme monesti todenneet, vaatimukset rakenteellisista uudistuksista nojaavat uusklassiseen maktrotalousteoriaan. Vaatimusten lähtökohtana on uusklassinen kasvuteoria, jonka mukaan talouden kasvu nojaa sekä työn määrän kasvuun että työn tuottavuuden kasvuun. Koska tuottavuuteen vaikuttaminen oletetaan hankalammaksi, halutaan uudistuksissa usein keskittyä työn määrän lisäämiseen. Why you should never start a trade war with an autocracy - Trade wars.
Get our daily newsletter. Nouseva rajahyöty. Projektitutkija Jutta Moisala Minua on huijattu – kansantaloustieteen peruskurssilta asti. Kuinka usein olenkaan saanut nähdä kuvion, jossa rajahyöty on laskeva. Nyt olen kantapään kautta saanut kokea, ettei näin ole. Meillä täällä Palkansaajien tutkimuslaitoksessa on pumpputermospullo. Tiedättehän sellainen, johon kaadetaan kuumaa kahvia ja josta sitten jokainen saa käydä hakemassa haluamanaan ajankohtana kuumaa (ja toivottavasti tuoretta) kahvia. Kansantaloustieteen peruskurssin esimerkin mukaan ensimmäinen kuppi kahvia tuottaa suurimman hyödyn, seuraava hieman pienemmän ja niin edelleen. Solutions. The most important insight about materials in the twentieth century was biologist John Todd’s, when he coined the phrase “Waste equals food.” That happens to be the exact practice of all living systems, but at the time Todd made his observation, it was in stark contrast to the realities of the manufacturing world.
Elämme eri todellisuuksissa – Loppuhirviö. Ennen sosiaalista mediaa kuvittelimme, että tyhmyys johtuu tiedon puutteesta. Nyt ainakin tiedämme että kyse ei ollut siitä. Some-keskustelut osoittavat, kuinka tuskallista on yrittää keskustella sellaisten ihmisten kanssa, joiden arvot ja jopa faktat ovat täysin erilaisia. ”No huh huh! Ei tietoa taantumasta” – Suomen talous kasvoi selvästi luultua enemmän ja alkuvuoden lukuja korjattiin ylöspäin, kasvu on suorastaan kiihtynyt. Heikki Patomäki – Miksi uusklassiset taloustieteilijät ovat niin oikeistolaisia? Mistä kumpuavat Vesa Kanniaisen, Björn Wahlroosin, Juhana Vartiaisen ja Matti Virenin innokkaat argumentit vapaamarkkinapolitiikan puolesta? Miksi Roope Uusitalo puolustaa opintotukien leikkauksia ja siirtymistä lainoihin, ja miksi Bengt Holmströn propagoi paikallista sopimista?
Mihin teoriaan nojaavat ajatuspaja Liberan edustajien poliittiset mielipiteet, joita media nykyään niin antaumuksella nostaa esille? Bullshit jobs and the yoke of managerial feudalism - Open Future. Kun Postin palkkataso on saatu sopivan alas, onkin aika kääntää katse muihin aloihin - Kotimaa. Kun Postin palkkataso on saatu sopivan alas, onkin aika kääntää katse muihin aloihin Onhan se nyt ihme, jos en saa joulukorttejani tänä vuonna ajoissa perille!
”Syö juureksia, ne ovat halpoja” – 10 neuvoa, joita köyhä ei halua kuulla. Vähävaraiset joutuvat kuulemaan itseään rikkaammilta typeriä neuvoja, joista ei ole oikeasti mitään apua. ”Maailman pelottavin ekonomisti” kertoo, miten kapitalismi pitäisi pelastaa - Talous. Microsoft experimented with a 4-day workweek, and productivity jumped by 40% Salatut verotilastot - Finnwatch. We no longer share a common lived experience. Arvonlisävero häivyttää progression vaikutuksen pienituloisimmilta. Kickstarter fires two union organizers. VM laski hieman ennustettaan Suomen talouskasvusta – ”Työllisten määrä kasvaa, mutta kasvu on todella hidasta” - Taloussanomat. Anna Kontula on kommunisti ja nyt hän kertoo, miksi termiä ei pidä välttää – ”Itse olen valinnut tämän strategian” Mitä on kommunismi? - VASEN KAISTA.
Minne verottaja ei yllä - Sunnuntai. 40 000 euron vuositulosta voi Suomessa mennä veroa 12 000 euroa tai 3 000 euroa – kokeile HS:n laskurilla, miten eri tuloja verotetaan - Sunnuntai. Ilmeisin syy Ruotsin korkeampaan työllisyysasteeseen: julkisella sektorilla enemmän väkeä töissä. Live CO2 emissions of electricity consumption. IMF löysi ratkaisun ilmastokriisiin: Hinta on 70 euroa, toimii ja tulee halvaksi. How American CEOs got so rich. Jan Hurrin kommentti: Tätä ei saisi sanoa ääneen – velka on valtion huolista pienimpiä - Taloussanomat.
Norjan A-studiossa hämmästeltiin Suomen valtion budjettia: Miten Suomi voi saada aikaan niin paljon enemmän kuin Norja? Revealed: the 20 firms behind a third of all carbon emissions. Neoliberalism – the ideology at the root of all our problems. Finnwatch: suurin osa suomalaisyrityksistä ei tiedä, millä energialla niiden teettämät tuotteet on valmistettu. Keskipalkkaisia töitä katoaa ja parhaiten ansaitsevien tilipussi lihoi eniten – HS:n vertailu näyttää, miten palkat kehittyivät eri ammateissa - Talous.
Joka kuudes vähävaraisen perheen lapsi ei usko koskaan saavuttavansa unelmiaan. Monilla ei ole hajuakaan, miten köyhyys ja huono-osaisuus vaikuttavat lapsiin, sanoo luokanopettaja Maarit Korhonen. Verotulojen hupeneminen uhkaa pohjoismaisia hyvinvointivaltioita: Norja keksi keinon taistella rikkaiden verosuunnittelua vastaan - Talous. The Rich Really Do Pay Lower Taxes Than You. Vientiteollisuuden taloudelliset vaikutukset Suomessa: Yli 46 % BKT:stä, lähes 1,1 miljoonaa työpaikkaa. FT: EU määräsi polkumyyntitullit kiinalaisille sähköpolkupyörille. Saako köyhä katsoa Netflixiä tai omistaa lemmikin? Kysyimme, mitkä ovat perusasioita ja mitkä luksusta – näin te vastasitte. Köyhyyden anatomia - tältä näyttää suomalainen köyhyys tilastoissa. Kickstarter fires two union organizers. EU brings in 'right to repair' rules for appliances. Venezuelan uskomaton talousromahdus – "Taloutemme on Zimbabwen tasolla, vaikka öljyä on kuin Saudi-Arabialla"
Kansanedustaja Anna Kontula kannattaa omistuskattoa rikkaille: "Mehän kuollaan kaikki, jos kapitalismi jatkaa tätä vauhtia" Mikä näistä on ekologisin: muovipussi, paperikassi, kangaskassi vai luomupuuvillakassi? BlackRock’s Message: Contribute to Society, or Risk Losing Our Support. Martin Wolf: why rigged capitalism is damaging liberal democracy. Suuryritysten johtajat julistavat poikkeuksellisessa kannanotossa muunkin kuin voiton olevan tärkeää - Talous. Politiikan jättänyt Raimo Ilaskivi kertoo mielipiteet nyt omassa blogissaan, heti aamun lehden ilmestyttyä – ”Et kai taas ole mennyt kirjoittamaan”, kysyy vaimo aamuisin - Kaupunki. Joka neljäs palkansaaja ei kyselyn mukaan ymmärrä, mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa.
Sipilän hallituksen talous- ja budjettipolitiikka – Politiikasta. What Statistics Can and Can’t Tell Us About Ourselves Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia - Sunnuntai. 50-luvulla töitä vaikka keksittiin ja työnvieroksujat vietiin ”pinnarileirille” - Taloussanomat. Mitä rikkaat todella ajattelevat? World Bank ruling against Pakistan shows global economic governance is broken.
Hei meitä huijataan! Sumutus nimeltä valtionvelka – Kaltio. Kallis elämä. Te-toimistojen asiantuntijat: Työttömien aktiivimalli tulisi lakkauttaa - Politiikka. Selviöitä ja kiistiöitä - Sunnuntai. Kuka päätti, että Suomi ryhtyy elämään velaksi? - Kuukausiliite. Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta.