Art-2000008402968. Nykykäsityksen mukaan tyttöjen ja naisten autismia on aiemmin alidiagnosoitu.
Tilanne on kuitenkin muuttumassa, mikä näkyy myös Autismiliitossa. Asperger-oireyhtymää todetaan yhä useammalla tytöllä ja naisella Suomessa. Pääkaupunkiseudulla asuva Anne tunsi lapsesta asti olevansa eri aaltopituudella kuin muut ja hakeutui aikuisena tutkimuksiin. Selittämättömien vaikeuksien syyksi paljastui Asperger. ”Kymmenisen vuotta sitten eräs kaverini heitti kysymyksen, voisiko minulla olla Asperger. Koulussa hän oli usein jäänyt porukan ulkopuolelle eikä osannut lukea sosiaalisia tilanteita.
Hän oli erittäin kiinnostunut eläimistä ja eräästä yhtyeestä, josta otti selville kaiken mahdollisen. Omilleen muuttamisen jälkeen vaikeudet lisääntyivät. ”En aina ymmärtänyt, mitä minulta odotetaan. Seurauksena oli loppuun palaminen ja migreenin paheneminen. ”Minua oli hoidettu mielenterveyspotilaana. Anne ei ole tilanteessaan yksin. Julkisuuden henkilöiden avautuminen on osaltaan lisännyt tietoa oireyhtymästä. Art-2000008340918. Menneiden muistelu ei ole vain jaarittelua, vaan alakulolta suojaava voimavara, tutkijat pohtivat.
Nostalgialla on tunkkainen kaiku. Mukavien aikojen muistelu tuo mieleen vuodesta toiseen samaa levyä pyörittävän itseä vanhemman sukulaisen, jonka mielestä ennen tehtiin kunnon musiikkia, poliitikot olivat kunnollisia ja käetkin kukkuivat kauniimmin. Art-2000008268091. Mielenterveyden ongelmia hoidetaan usein pitkässä psykoterapiassa, mutta kaikki eivät sitä tarvitse.
Jos ongelmat eivät ole kestäneet pitkään tai oireita tulee esiin vain yhdellä elämänalueella, hyvää hoitoa voi olla esimerkiksi nettiterapia, sanoo ylilääkäri Suoma Saarni. Lyhytkestoisten mielenterveyden häiriöiden hoitoon ei välttämättä tarvita pitkää psykoterapiaa, vaan kevyemmät hoitomuodot voivat riittää. Kuva: Emilia Anundi. Art-2000007992160. Art-2000007970494. Art-2000008003588. Art-2000008056291. Koko olemisen nielevän ahdistuneisuuden eli "duracellpupu"-käytökseen ei saa mitään lääkkeellistä helpotusta julkisesta terveydenhuollosta.Julkinen terveydenhuolto ei määrää ahdistumishäiriöihin juuri niihin tarkoitettuja lääkkeitä: bentsodiatsepiineja.On löydettävä sopiva yksityinen psykiatri (lääkäri), jonka kanssa kokeillaan ensin kaikki masennuslääkkeet: ei tehoa.Loppuviimeksi vain bentsodiatsepiinit tehoavat, että saa ainakin joskus nukutuksi hyvin.Julkinen sektori olettaa, että bentsodiatsepiinit menevät potilaalta suoraan katukauppaan.Ihmisen vaivoja ei perusterveydenhuollossa ole ennenkään otettu tosissaan.Kannattaa etsiä yksityinen itselle sopiva psykiatri, joka pitemmän ajan kuluessa tajuaa, minkälainen potilas on persoonallisuudeltaan.Maksaahan se, mutta jos on rahaa, saa tarvitsemansa hoidon.
Tiepu. Art-2000008056909. En usko, että useita kertoja itsemurhaa yrittänyt, mutta aina sairaalassa henkiin herätetty vakavaa masennusta sairastava ihminentoimisi niin kuin toimii ihan huvikseen.
"Masennus" on diagnoosina levinnyt laajemmalle kuin toivoisi.Koska "työuupumus" (burnout) ei kuulu sairausluokituksen piiriin.Lääkäri näkee, että olet lopussa, mutta ainoastaan "masennus" on diagnoosina sillä tavalla käytettävissä, että potilas saa toipumisaikanaan sairauspäivärahaa.Kuinka moni masentuneista yrittää itsemurhaa? Se on tappava sairaus. Artikkelista huomaa selvästi, että tutkija ei tiedä mitä on masennus. Jos oikean masennuksen on sairastanut, niin ei kyllä vahingossakaan sekoita sitä elämän normaaliin ylä- ja alamäkiin, läheisen menettämiseen tai väsymykseen.
VIRHEMARGINAALI. Ilmainen persoonallisuustesti. Big Five -persoonallisuustesti. Kehoaistia eli interoseptiota ei kutsuta kuudenneksi aistiksi turhaan: Näin sydän, suolisto ja maksa voivat vaikuttaa mielialaan. Art-2000007827290. Lapsen julmuus liittyy yleensä sekä perinnöllisiin ominaisuuksiin että ympäristön riskitekijöihin.
Tärkeintä on reagoida tunnekylmään käytökseen ajoissa. Tässä jutussa käsitellään lasten ja nuorten tunnekylmyyttä yleisellä tasolla, ei Koskelan henkirikosta. Lapsen tai nuoren julmuus on pysäyttävä asia, johon liittyy vahva stigma. Art-2000007820856. Meidän on aina tarkasteltava ihmisen kestävyyttä kriiseissä kahden kulman kautta, kirjoittaa Maaret Kallio.
Pelkkien kuormitustekijöiden summaaminen ei kerro koko totuutta. Olen koko koronavuoden ajan kuulunut pieneen treeniporukkaan, joka tapaa toisiaan viikoittain ulkona. Mainion fysioterapeutin johdolla juoksemme säällä kuin säällä, painamme portaita turvavälein, punnerramme lumihangessa ja venyttelemme kaatuneiden puiden runkoja vasten. Treenin päälle osa meistä pulahtaa vielä avantoon ja ottaa tarjolla olevista endorfiineista kaiken mahdollisen irti. Tärkeintä ei kuitenkaan ole ollut liikunta. Henkisten taukojen tarve on ollut varmasti kaikille erityisen tärkeä. Art-2000007809573. Aina varpaillaan - Hyvinvointi. Henkistä väkivaltaa ei aina pidetä väkivaltana, vaikka se voi jättää syvät jäljet.Kuva: Kimmo Taskinen / HS Henkinen väkivalta ilmenee esimerkiksi haukkumisena, ulkonäön arvosteluna, pukeutumisen kontrollointina tai ystävistä eristämisenä, eikä sitä ole aina helppo tunnistaa.
Asiantuntijat kertovat, mikä erottaa henkisen väkivallan normaalista riitelemisestä. Art-2000007782620. Minua hävettää.
Minua hävettää, että me ihmiset, olemme valmiita uskomaan johonkin sellaiseen kuin "rahameditaatioon", "vauraus ja onnellisuus meditaatioon" tai vastaaviin. Mikä meissä ihmisissä on vialla? Meillä on suurimmalla osalla ihan kelvollisesti tomivat aivot, mutta silti kieltäydymme käyttämästä niitä. Minua hävettää, että olemme niin valmiita uskomaan melkein mihin tahansa järjen vastaiseen jos meille luvataan, että sen avulla rikastuu tai sen avulla saa valtaa.Meditaatio itsessän on ihan ok, se auttaa rauhoittumaan, vähentää ahdistusta ja autta moneen muuhunkin asiaan. kuten myös luonnossa kävely tai saunominen, mikä nyt kutakin meistä miellyttää.
Zekin esittelydiat - koko esitys. Tutkijat selvittivät kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymekanismia. Turun yliopiston evoluutiopsykologian dosentti Markus J.
Rantala on kansainvälisen tutkimusryhmänsä kanssa julkaissut tutkimusartikkelin, jossa he ovat ratkaisseet kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymekanismin. Tutkimusryhmään kuuluvat Rantalan lisäksi Severi Luoto Aucklandin yliopistosta, Javier Borraz-Leon Turun yliopistosta sekä Indrikis Krams Tarton yliopistosta. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on vakava mielenterveysongelma, jossa mieliala vaihtelee manian tai hypomanian sekä masennuksen välillä. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Kaksisuuntainen mielialahäiriötä sairastavista 15–20 prosenttia tekee itsemurhan ja 33–50 prosenttia yrittää itsemurhaa.
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnosointi on vaikeaa. Professori Markku Ojanen: Persoonallisuus muuttuu ja hyvä niin. "Paitsi ympäristö, myös me itse muutumme. Jotta selviydymme ja voimme hyvin, meidän on annettava muutokselle mahdollisuus ja välillä edistettävä sitä. On arvoitus, miksi elämässä on niin paljon pysyvyyttä ja toisaalta niin paljon muutosta. Emme osaa kuvitella elämää, jossa mikään ei muuttuisi, ei olisi katastrofeja eikä itsensä ylittämistä. Miten kasvattaa itseluottamusta? Art-2000007654276. Heikki oli varma, että syyskuun 11. päivän iskut olivat Yhdysvaltain hallinnon järjestämä juoni. Rosan puoliso taas uskoi, että Maan läheltä kulkee tuhoa aiheuttava planeetta, josta Nasa ei halua kertoa. Mikä saa ihmisen hurahtamaan salaliittoteorioihin? Salaliittoteoriat ovat nousseet tänä vuonna isoksi ilmiöksi. Miljardöörit George Soros ja Bill Gates ovat joutuneet salaliittoteoreetikoiden huhujen kohteiksi. Asiantuntija antaa nukahtamisvinkin, joka tuntuu järjenvastaiselta Kronoreksiasta kärsivä yrittää hallita untaan liikaa, kertoo Työterveyslaitoksen erikoispsykologi Heli Järnefelt. Silloin höllääminen voi auttaa.
Rakastunut pariskunta suoriutuu luovuutta vaativista tehtävistä selvästi satunnaisesti muodostettuja pareja paremmin, kertoo tuore tutkimus. Ilme silmissäni Korona-aikana Bangkokissa Vesa Mäkinen on huomannut, ettei maski peitäkään hänen ilmeitään. Mistä vastaantulijat tietävät, ettei hän hymyile? Dopamiinikoukusta tasapainoon Lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo uudessa kirjassaan, millaista on olla dopamiinivoittoinen ihminen. Mistä ilmiössä on oikein kyse? Positiivinen elämänasenne auttaa kohtaamaan haasteita ja ottamaan riskejä. Liiallisena annoksena tsemppaaminen voi kuitenkin johtaa negatiivisten tunteiden kieltämiseen eli toksiseen positiivisuuteen. Tutkimus: Aivot viritetty huippuunsa 35-vuotiaana – suorituskykyä tutkittiin analysoimalla shakkimestareiden pelejä 125 vuoden ajalta.
125 vuodessa ehditään pelaamaan iso liuta shakkipelejä. Nyt kansainvälinen tutkijatrio on käynyt läpi yli 24 000 peliä siirto siirrolta. Analyysin tuloksena on syntynyt johtopäätös siitä, että ihmisaivot saavuttavat kognitiivisen huippunsa noin 35-vuotiaana. Keho antaa meille merkkejä itsestään, mutta kaikki eivät huomaa niitä – Kehoaisti on ihmisen ”kuudes aisti”, sanoo apulaisprofessori ja kertoo, mistä siinä on kyse. Päätöksenteossa ei saa unohtaa tunteita. Terveet ja tunnolliset Tunnolliset ihmiset elävät muita terveempinä ja muita pidempään, selvisi psykologian professori Markus Jokelan tutkimuksissa. Tunnollisuuteen liitetään kuitenkin myös paljon ennakkoluuloja. Pakko ajatella eroa Entä jos en pidäkään kumppanistani tarpeeksi? Mistä tietää, onko hän se oikea? Helsinkiläisen Minja Timperin ahdistavat ajatukset parisuhteesta paljastuivat pakkoajatuksiksi. Epävarmuus ihmissuhteissa voi pahimmillaan yltyä pakko-oirei.
Faktabaari. 10 oppia aivoista Suomen tunnetuimpiin neurotieteilijöihin kuuluva Katri Saarikivi tutkii oppimista ja ajattelua. Samalla hän on tehnyt löytöjä omista aivoistaan. Pitkävihaisen ihmisen elimistössä tapahtuu tuhoisia asioita – Näin anteeksi antaminen edistää jopa fyysistä terveyttä. Ujo ja ylpeä siitä. Ekstrovertit nousevat usein valtaan, vaikka ulospäinsuuntautuneisuus ei ole menestyksen tae – ”Introvertit ovat hyödyntämätön luonnonvara” Aivot puhdistuvat ilmeisesti syvän unen aikana – aivoistaan huolehtivan kannattaa nukkua säännöllisesti öisin Aivojamme huuhtovasta glymfaattisesta järjestelmästä kertyy uusia todisteita. Nyt tutkitaan muun muassa, häiritsevätkö unilääkkeet aivojen puhdis. Tunteet solmussa On ihmisiä, jotka eivät koskaan puhu tunteistaan. Syynä saattaa olla aleksitymia, yllättävän yleinen persoonallisuuden piirre, joka tekee tunteiden tunnistamisesta hankalaa. NOMOFOBIA - No More Phone Phobia. Uupunut ei ole välttämättä väsynyt. Narsisti elää muitten armoilla.
Ekstro- ja introvertin aivot himoitsevat eri kemikaaleja – psykologi selittää, miten tämä näkyy käyttäytymisessä. Musiikin synnyttämät keholliset aistimukset tutkimus. Viime marraskuussa viisikymppinen Pekka sulki silmänsä ja uskoi, ettei enää avaisi niitä – ”Vaikka ihminen kokisi olevansa täysin yksin, elämä voi muuttua huomenna paremmaksi”, hän sanoo nyt. Syke voi paljastaa uniongelmat – Unen parantamiseen on vain yksi aidosti toimiva keino, sanoo unitutkija: ”rytmi, rytmi ja rytmi”
Masennuksen hoito voi mullistua: uusi menetelmä voi olla yhtä tehokas kuin lääkehoito, eikä se aiheuta riippuvuutta. Irti häpeän verkosta. Havaintopsykologi, Skepsis ry:n entinen puheenjohtaja Jukka Häkkinen ei enää yritä käännyttää kaikkia yliluonnolliseen uskovia tieteeseen – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Puhelinennustaja katuu nyt povauksiaan: ”Kaikki me olemme huijareita”
Haluatteko kuulla selityksen: miksi joku alkaa kertoa ihmisille tietoja heidän tulevaisuudestaan, rahaa vastaan? Tässä Aarno, entinen puhelinennustaja, kertoo oma tositarinansa. Minulla on selvänäkemisen lahja. Pystyn intuitiivisesti katsomaan ihmistä pitkänkin matkan päästä, vaikka toiselta puolen maapalloa. Pystyn tuntemaan hänen energiansa ja näkemään hänen elämänpolkunsa, niin menneen kuin tulevan.
Siksi ryhdyin puhelinennustajaksi. Höpö höpö. Kaikki me puhelinennustajat olemme huijareita. Oliko se vain viihdettä? Kriisin jälkeen Vaikea nuoruus opetti Päivi Niemen selviytymään. Kun hänen miehensä teki itsemurhan, hän oivalsi, ettei voinut kuin antaa periksi. Miksi yhdestä tulee lääkäri ja toisesta sähköasentaja? Geeneillä on eniten valtaa, vahvistaa suuri suomalaistutkimus, mutta perheen vaikutus on kasvanut vastoin oletuksia.
Mielihyvä, mielipaha ja ihmisen aivot duodecimlehti. Kulttuuriympäristö muovaa aivoja. Miten kulttuuripääoma, kulttuuriharrastukset ja kulttuuri yleensä vaikuttavat aivoihin? Millainen on välitysjärjestelmä ja -mekanismi, jotka muovaavat aivoja kulttuuriharrastuksia suosivaksi. Edellisessä luvussa painopiste oli musiikin vaikutuksissa. Luonnontieteilijän näkökulmasta biologiseksi vaikutusmekanismiksi tarjotut oletukset ja niiden koetteleminen ovat saaneet pontta biogenetiikan uudesta aluevaltauksesta. Sitä kutsutaan epigenetiikaksi, ja sen pätevyyttä koetellaan parhaillaan. Epigenetiikka selittää, kuinka kulttuurinen ja sosiaalinen (ja muu) ympäristö vaikuttavat periytymiseen aiheuttamalla muutoksia geenien luennassa ja vaikutuksen ilmaantumisessa (geeniekspressio) ilman DNAn emäsjärjestyksen muutosta.
Sosiaalisuus on ihmisten vuorovaikutusta ja syntyy vuorovaikutuksessa, johon aivotoimintakin liittyy. Yhdysvaltaistutkijat kehittivät uuden uniteorian, jota suomalaistutkija pitää ”hyvin kiinnostavana”: Unet ylläpitävät silmien toimintaa nukkuessamme. Kun mikään ei tapahdu tässä ja nyt ”Syömishäiriö on yksinäinen sitku-sairaus”, kertoo Syömishäiriöliiton puheenjohtaja Rasmus Isomaa. Unelmakartta on ajattelun työkalu, johon liitetään kovia odotuksia – Psykologi kertoo, milloin menetelmästä voi aidosti olla hyötyä. Tuhlailun taustalta paljastui yleinen sairaus, ja Mylläri uskoo, ettei hän ole ainoa. Miksi rikollinen viehättää? Kohuttu piirustusmenetelmä saa umpisurkeankin piirtäjän tekemään hienoja kuvia – ”Kun opetan tällä metodilla, tunnen olevani enemmänkin hypnotisoija kuin taideopettaja” - Elämä. Immuunijärjestelmä häiriintyy jo psykoosisairauksien varhaisvaiheissa. ”Paskapuhe” rehottaa työpaikoilla kenties voimakkaampana kuin koskaan – tuore tutkimus kertoo, mistä paskapuheen tunnistaa ja kuinka sitä voi välttää - Nyt.fi.
Yksi monelle tuttu paikka, jossa paskapuhe kukoistaa, on työpaikka. Miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä - Tiede. Tutkimus tunnisti Audi-miehen – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja, mutta myös tunnollisia. Sosiaalipsykologian professori Jan-Erik Lönnqvist on huomannut liikenteessä saman ilmiön kuin moni muukin: Audi- ja BMW-merkkisten autojen kuljettajat tuntuvat rikkovan liikennesääntöjä ja ajavan häikäilemättömästi paljon muita useammin.
Tutkimus todisti: itsekkäät ja riidanhaluiset miehet omistavat muita useammin Audin, BMW:n tai Mersun - Kotimaa - Turun Sanomat. Tuore tutkimus todistaa ilmiön, jonka moni muukin liikenteessä on saattanut joskus todeta: Audi- ja BMW-merkkisten autojen kuljettajat tuntuvat rikkovan liikennesääntöjä ja ajavan häikäilemättömästi paljon muita useammin. Tutkimus: Riidanhaluiset ja itsekkäät miehet suosivat Audin, BMW:n ja Mersun kaltaisia statusautoja - Kotimaa. Tutkimus löysi Audi-miehistä yhteisen piirteen - Autot. Audi- ja BMW-kuljettajat ovat liikenteen kauhukakaroita. Esiintymisvalmentaja karsisi miesten elekielestä yltiöpäistä äijäilyä – katso video. Kirjautuneena saat kaiken irti Ylen palveluista. #Tradwifet kutsuvat itseään feministeiksi ja hemmottelevat miehiään kuin vuosi olisi 1959 - Nyt.fi. #Tradwifet kutsuvat itseään feministeiksi ja hemmottelevat miehiään kuin vuosi olisi 1959 Alistu aviomiehellesi kuin vuosi olisi 1959. Lapsi leikkii hiljaa, eikä kukaan huomaa hätää – Kaikki eivät pysty pyytämään apua, vaikka kuinka haluaisivat - Lujasti lempeä.
Suhde solmussa - Elämä. ”Mitä arvosanaa tavoittelet?” Areena.yle Voiko sisäistä kelloa siirtää.
Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset - Tiede. Opiskeluiässä psyykenlääkkeiden käyttö kääntyy nousuun, ja siksi tutkijat ryhtyivät opettamaan opiskelijoille mielenterveyden lukutaitoa - Tiede. Isovanhempiemme huonot kokemukset voivat näkyä geenitasolla epigeneettisinä vaikutuksina jopa kolmanteen sukupolveen saakka. Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki - Elämä.
Suomen Psykoanalyyttinen yhdistys. Mielenterveyden hoidossa on Suomessa aukko, johon nuoret putoavat: ”Systeemi on heikoin siellä, missä sen pitäisi olla vahvin” Masennus vie työkyvyn yhä useammalta, vaikka samalla suomalaiset ovat onnellisempia kuin koskaan, sanoo eläkeyhtiön ylilääkäri – Muuttuiko työelämä vai ajatus jaksamisesta? - Talous. Tutkimus: Vähäinen päivänvalo saa viileän lämpötilan tuntumaan ikävämmältä - Tiede. Mieli terveeksi kahden viikon klinikalla – Evoluutiopsykologi uudistaisi masennuksen hoidon - Tiede. Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu - Tiede. Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista - Tiede. Työuupumukselle on tulossa ensimmäiset kansalliset raja-arvot, työntekijän voinnissa tarkkaillaan neljää uupumuksen oiretta - Kotimaa.
Lapsi pelkäsi vihaisen näköisiä aikuisia, mutta keksi keinon, jolla jokainen sulaa – Vieraasta ihmisestä voi löytää arvaamatonta hyvyyttä - Lujasti lempeä. Mielin määrin sairauksia: näin ylidiagnoosit luokittelevat terveitä sairaiksi - Tiede. Masentunut saattaa suunnitella itsemurhaa, vaikka ulkoisesti kaikki olisi hyvin: ”Kertomisen merkitys on ihan älytön”, sanoo masennukseen sairastunut Jari Nieminen - Kulttuuri. Miten muut reagoivat, kun tulet työpaikalle? Empatia on työelämän uusi mantra, mutta sillä on myös pimeä puolensa - Elämä. Mieli hallintaan karhuryhmän opeilla - Ura.
Kouluja uhataan Suomessa kymmeniä kertoja vuodessa: asiantuntija kertoo, mitkä asiat voivat ajaa väkivaltaisuuden tielle - Kotimaa. Stereotypiat esiin: Mainoksissa keikistelevät naiset korvattiin miehillä. Miksi mieli sairastuu osassa Suomea enemmän kuin muualla? Jatta, 37 vuotta, Pohjois-Karjalasta: “Olen ikäni elänyt masennuksen kanssa” The incredible MRI scan that reveals a baby's brain sees its mother in the same way an adult would. Why I Captured This MRI of a Mother and Child. Mikä hourujenhoito sinulle määrätään? Teetä diagnoosi 1900-luvun alun mielisairaalassa.
Miksi tuntuu kuin muut tuijottaisivat vihaisesti tai katsoisivat ohi? Tuore väitös selittää, miten tulkitsemme "väärin" muita ihmisiä.