background preloader

Kränkt.se - Start

Kränkt.se - Start
Related:  Nätsmart

17 bilder på hur det är att vara tjej på internet 2016 Att vara tjej på nätet innebär för många att ständigt tvingas ta emot sexmeddelanden som man aldrig bett om. I dagsläget finns det väldigt lite statistik i ämnet, så vi frågade våra kvinnliga snapchat-följare hur verkligheten ser ut för dem. Här är svaren på fick – samt några exempel på hur kvinnors inkorgar kan se ut. Kredd till Assholesonline. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 10. 13. 15. Nej, alla tjejer och kvinnor utsätts inte för det här – och nej, alla män gör sig inte skyldiga till såna här meddelanden …men… …Det kanske är dags för många där ute att ta sig en funderare och tänka lite på vad man vill vara för människa egentligen.

Nätjättar lovar EU att bekämpa näthat Näthatet hotar i förlängningen demokratin, menar fyra av världens största internetföretag, som nu accepterar nya EU-regler om att skärpa kampen mot hatiskt innehåll på nätet. Facebook, Twitter, Googleägda Youtube och Microsoft lovar att följa en uppsättning uppföranderegler. I ett pressmeddelande om regelsamlingen skriver EU-kommissionen och de fyra internetföretagen att spridandet av hatiskt innehåll inte bara negativt påverkar dem det riktar sig mot utan även har en ”nedkylande effekt på den demokratiska debatten”. Reglerna innebär bland annat följande: • Företagen åtar sig att granska majoriteten av anmälningarna om näthat inom ett dygn och ta bort innehåll där det är nödvändigt. • Nya procedurer för granskningen ska utvecklas och vara ”klara och effektiva”. • Företagen ska stärka samarbetet med organisationer i civilsamhället som bidrar med att hissa varningsflagg när de upptäcker hets mot folkgrupp, hat, hot eller uppmaningar till våld.

Acceptera aldrig att någon skriver otrevliga saker till dig - Aktuellt - Privat - Telia.se Blir du utsatt för något som känns riktigt jobbigt, en bild som visar en privat situation eller att någon sprider allvarliga rykten, ska du polisanmäla det. Det är inte alltid lätt att veta vart gränsen går. Därför kan du alltid ringa polisen eller andra organisationer för att få tips på hur du kan gå vidare. Det är också viktigt att veta att alla kränkningar inte är ett brott. Men att hota om misshandel eller att döda någon, så att den utsatta blir rädd, kallas för olaga hot och är ett brott. Samma sak gäller ofredande, som att vid upprepade tillfällen skriva nedsättande kommentarer om någon på nätet. Vad är ett näthatsbrott? Olaga hot Ofredande Förolämpning och förtal Kränkande fotografering Hets mot folkgrupp Brott mot personuppgiftslagen, PUL Sexuellt ofredande Läs mer på Polisens hemsida. Om du har drabbats 1. Du är inte ensam När någon skriver något som får dig att känna dig sårad eller mindre värd så har du blivit utsatt för en kränkning. Tillbaka till vår sida om näthat.

Kränkande behandling Här hittar du korta referat av några beslut om anmälningar som gäller kränkande behandling. Uppgifter som kan identifiera enskilda har ändrats eller tagits bort. Till höger på sidan ser du också vilka regler Skolinspektionen och Barn- och elevombudet utgår från, när vi utreder anmälningar om kränkningar. Här kan du läsa korta referat av några av Skolinspektionens och Barn- och elevombudets beslut som gäller kränkningar: Skolan måste stoppa kränkningarna Samtal med elever inte tillräcklig åtgärd mot kränkningar Skolans ansvar för nätkränkningar Lärare brukade våld mot elev

De vill ha nätsmarta elever Madeleine Högman och Karin Lepistö. Foto: Mikael Andersson Murgårdsskolan är en centralt belägen F-9-skola i Sandviken med 530 elever. Alla elever från och med årskurs ett har varsin dator sedan tre år tillbaka, då man blev första skolan ut i Sandvikens kommuns en-till-en-satsning. Samtidigt startade arbetet med Nätsmarta: ett elev- och vardagsnära helhetsgrepp på undervisningen som är grundat i dagens digitala förutsättningar. Arbetet med Nätsmarta leds sedan starten av specialpedagogen Madeleine Högman och förskolläraren Karin Lepistö, som båda är it-pedagogiskt ansvariga på Murgårdsskolan. - Mediebevakningen var stor på premiärdagen. Medielandskapet som växer fram på nätet kräver både en större medvetenhet om hur medier fungerar och ett kritiskt förhållningssätt till informationsflödet. - Det sägs ibland att läroplanen borde betona det digitala mer, men det står faktiskt tydligt att skolans undervisning ska lära eleverna hantera en vardag som befinner sig i snabb förändring.

Domstol: Facebook måste radera hatinlägg Fallet har drivits av Österrikes parti De Gröna efter att någon hade upprättat ett falskt konto i partiledaren Eva Glawischnigs namn. Domstolen i Wien slog fast att falska och hatiska inlägg mot Eva Glawischnig på Facebook ska tas bort. Rätten ansåg att det inte räckte att bara radera inläggen i Österrike utan att det gäller alla liknande inlägg som har gjorts över hela världen. Domstolen menar att en sådan process är lätt för Facebook att automatisera, skriver BBC. Domen ses som en stor seger för de som kämpar mot så kallade nättroll och spridning av falska nyheter på sociala medier. Men den kan även få betydelse internationellt där användare i andra länder kan hänvisa till domen.

Vad är kidish? | Kidish – Språket i ditt barns digitala vardag Kidish är det språk som lever och utvecklas i appar, TV-spel, forum på nätet och i miljontals SMS som skickas dagligen. Vi kallar detta språk kidish och det används av över en miljon svenska ungdomar i åldrarna 12–16 år. Sajten är ett verktyg för dig som förälder. Alla ord, förkortningar och uttryck är hämtade från workshops och intervjuer med ungdomar från Landskrona i åldrarna 12–15 år och från slangopedia.se. Internet är en frizon för unga, ofta helt utan insyn från vuxenvärlden. Med bättre koll på vilka ord och uttryck som unga använder sig av hoppas vi att du som förälder lättare kan prata med ditt barn om det som händer på nätet. Anette Larsson är lärare för årskurs 7-9 på Seminarieskolan i Landskrona. “Skolan jag arbetar på är berikad med en oerhörd mångfald av elever. Många menar att kidish försämrar elevernas svenska. “Att eleverna använder sig av nya uttryck är inget nytt, det har ungdomar gjort i alla tider.

För en skola fri från porr Ni kanske har sett att centerkvinnorna har startat en kampanj för en porrfri skola där man förordar filter på alla skoldatorer. Det strider ju mot all forskning på området så jag spelade in en liten film som sammanfattar kritiken mot den typen av satsningar. För den som vill läsa mer rekommenderar jag mina böcker. Här länkar jag till förlagens sidor men böckerna finns såklart hos alla bokhandlare också. Vad gör unga på nätet? Nätmobbning, näthat och nätkärlek. Eller läs det jag skrev 2013 om samma sak: Lite om porrfilter (och en vettigare lösning).

Föreläsare Niclas Ottosson Niclas Ottosson har föreläst om Nätmobbing och Etik på nätet på skolor runt om i Sverige sedan 2005. I samarbete med Rädda Barnen har han mött över 80000 elever och pedagoger under olika utbildningsdagar och hans erfarenheter har lett fram till en mängd olika verktyg för att på ett effektivt och långsiktigt sätt motarbeta olika former av nätmobbing och digitala kränkninga . Niclas har också arbetat som lärare inom gymnasieskola och grundskola och studerat pedagogok, IKT och media, Kommunikation, Etik i Skolan, Mänskliga rättigheter i skolan och specialpedagogik. Han använder sina teoretiska och praktiska kunskaper, liksom aktuell uppdaterad forskning, inom området för att erbjuda både elever, pedagoger och föräldrar föreläsningar som ger både kunskap, verktyg och perspektiv. Niclas Ottosson hanterar dessa frågor genom föreläsningar som vänder sig till tre målgrupper; Elever, Skolpersonal samt Föräldrar.

”Filter är inte lösningen!” Tidningen Expressen publicerade den 12 januari i år en debattartikel med rubriken och kravet ”Inför porrfilter i alla skolor och förskolor”. Flera politiska partier har anslutit sig till kravet. Vi arbetar med utbildning och ungas personliga säkerhet på nätet och ser med oro på dessa krav. De mer centrala argument som finns mot att införa filter på skolornas datorer kan sammanfattas med att filter är en teknisk lösning med uppenbara begränsningar som skapar en falsk trygghet, när fokus istället borde vara att ge barnen det stöd de behöver för att hantera vad de möter på nätet. Det finns mycket innehåll på nätet och sociala medier som kan verka skrämmande och obehagligt för både barn och vuxna. Några av de företeelser som barn själva uppger kan vara otäckt att möta är: barn som far illa, djur som lider, krig och konflikt, miljöförstöring och sexuella hot eller kränkningar, enligt Statens medieråds studie Ungar & Medier 2017. Att filter inte fungerar borde egentligen räcka som argument.

A Treasure Trove of Digital Citizenship Resources for Teachers With the increasing use of internet by our kids comes the risks that, if not addressed appropriately, would make this use disastrous. From online predators looming around waiting for their next victim to harassment and cyberbullying, these and several other issues are waiving a red flag for parents, teachers,and education stakeholders to take an immediate action and make digital citizenship an essential component in the curriculum. Kids need to be aware of these risks and should be taught on how to surf the net safely. There is a special section here in Educational Technology and Mobile Learning where I have aggregated a plethora of resources that teachers can use with their students to teach them about digital citizenship. You can also check this great page from Tech Learning that features of 20 essential resources on digital citizenship. —Via Educational Technology and Mobile Learning This article appeared on Educational Technology and Mobile Learning May 8 2014. Related

Related: