Novelltema
Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen.
Dramaten Play - Dramaten
Utvandrarna Rolf Lassgård och Stina Ekblad är Karl-Oskar och Kristina i Mats Eks version av Utvandrarna, med scenografi av fotografen Aida Chehregosha. Läs mer Idioten Mattias Andersson tar avstamp i Fjodor Dostojevskijs klassiker Idioten för att undersöka vilken relevans romanens etiska, politiska och existentiella frågeställningar har i vår samtid. Läs mer
Bokrecension: Möss och människor
Möss och människor (eng. Of Mice and Men) är en kortroman av John Steinbeck (1902-1968). Boken utgavs ursprungligen 1967. Jag har läst den i Albert Bonniers utgåva från 2014, i översättning av Sven Barthel. George och Lennie är kompisar.
Enkel språkövning ger aha-upplevelse! · Ylva Pettersson
Jag arbetar just nu med Upplysningen med mina elever i åk 1, som även håller på med momentet i svenska. Vi har läst Rousseau och Wollstonecraft, njutit av Voltaires sarkasmer och Beaumarchais språkekvilibrism. Vi har sett hur svenskt språkbruk tar influenser från franskan och hur den svenska poesin och den politiska retoriken utvecklas under 1700-talet. Eleverna har fascinerats av hur Upplysningens salonger bidrog till en bildningsjargong, och vi har pratat om vilka likheter och skillnader som finns mellan Paris salonger, Londons tehus, och dagens sociala medier. Inte minst har eleverna tyckt att det varit spännande att läsa om brevskrivning under 1700-talet, och de har engagerat jämfört Upplysningens brevkonst
Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen!
Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog. Eller. En dog.
Intertextualitet, spotify-listor och läsupplevelser
Läsupplevelser Ett syfte med svenskundervisningen på gymnasiet är följande: ”Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv.”
50 olika sätt att redovisa en bok
Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?
Tretton noveller - Ljud & Bild
Novellens konst är svår att utöva – åtminstone om den ska utövas med finess och konstnärlig spets. Men snart sagt vad som helst går att göra inom ramen för denna korta och ofta underskattade genre. I den här antologin – som är en ljudets antologi, inspelad för Litteraturbankens räkning av Ingrid Elam – får vi tretton ypperliga prov på den bredd som novellen kan uppvisa.
05.html (Historietter)
Det var en kall vinter det året. Människorna krympte ihop i kölden och blevo mindre, utom de som hade pälsverk. Häradshövding Richardt hade en stor päls. Det hörde för övrigt nästan till hans ämbetsåligganden, ty han var verkställande direktör i ett alldeles nytt bolag. Hans gamle vän doktor Henck hade däremot icke någon päls: i stället hade han en vacker hustru och tre barn.