background preloader

Stjärnor och Planeter

Stjärnor och Planeter

http://www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/

Related:  RYMDENRymdenAstronomiRymden

LPP för tema Rymden åk 2 vt 2013 Vi lär oss om jorden, solen, månen och stjärnorna. Undervisningens innehåll: Vad? Big bang - Hur skapades universum?Stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.Stjärnbilder på himlen.Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra.Dag och natt. Kunskapsbanken, Stjärnor och planeter Stjärnor och planeter Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial, för att öka förståelsen för delar av rymden, för användning i skolår F-9. att med hjälp av webbsajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt. Sajten om Stjärnor och planeter kan användas på många olika sätt. Handledningarna under respektive knapp är endast förslag på hur man kan lägga upp delar av undervisningen. Vill man inte använda hela materialet går det självklart bra att endast nyttja delar av detsamma, t ex för vissa moment eller för ett fördjupningsarbete, eller kanske bara använda pysselsidorna som ett komplement till den traditionella undervisningen i klassrummet.

Leva i rymden - Tekniska museet Livet på en rymdstation kan låta lockande och häftigt men det är dock väldigt speciellt och krävande av individerna som tränas långt i förväg. Tyngdlösheten påverkar allt astronauterna gör ombord, hur de äter, dricker, sover och arbetar. Rymdstationen ISS befinner sig 400 km från jorden, vilket är ungefär samma avstånd som mellan Stockholm och Göteborg. Rymden, människan och satelliter Runt jorden snurrar satelliter och fotograferar miljökatastrofer och klimatförändringar. Rymdforskningen har lett till att vi vanliga människor har fått ta del av den nya tekniken som ofta blir spin-off effekter av rymdindustrin. Några exempel från rymdforskningen är GPS, Gortex-material i kläder och hand-dammsugaren. Månen När går månen upp? Månen rör sig cirka 13 grader österut varje dag, jämfört med den bakomliggande stjärnhimlen. Detta för med sig att månen går upp cirka 50 minuter senare dag för dag. Detta kan dock variera under året, eftersom månen inte rör sig med en konstant hastighet och på grund av att månens omloppsbana är vinklad cirka fem grader jämfört med jordens. På norra halvklotet varierar tidsskillnaden mest i mars. Detta eftersom vinkeln mellan månens omloppsbana och jordens horisont är brantast då.

Rymdlåtar: Jag håller mig mest på jorden Skulle du vilja åka ut i rymden? Nej tack, jag tror jag stannar kvar! Catti "Miss Universum" Brandelius sjunger låten Jag håller mig mest på jorden av Anders Bennysson. Låten bygger på barns funderingar om stjärnor, planeter och universum. Rymdrummet Det här området handlar om hur några förskollärare har inrett ett ”rymdrum” och låtit barnen styra på vilket sätt de vill använda rummet. Rymdrummet har sin utgångspunkt i teknik och experiment och i filmen reflekterar förskollärarna kring varför de valde att göra som de gjorde och hur rymdrummet fallit ut bland barnen på denna förskola. Till höger hittar du också filmer från Svenska Rymdstyrelsen. Att diskutera

Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Marie Rådbo - astronom Intressanta astronomiska länkar Komet Hale-Bopp Planeterna Främmande planetsystem Sonder och satelliter Hubble Space Telescope Utforskningen av Mars Cassini-Huygens vid Saturnus International Space Station, ISS Keplerteleskopet Satelliter på himlen Undervisning Nationellt resurscentrum i fysik Hands-on Universe Amazing Space NASA Education Blandat Astronomins historia Nasas hemsida ESA:s hemsida ESO SETI, sökande efter utomjordiskt liv Dagens astronomiska bild Onsalas Rymdobservatorium Föreningen Svenska Astronomiska Sällskapet Chalmers Aerospace Club, en studentförening Bad astronomy Astrobiologi Nordiskt nätverk i astrobiologi Rymdkanalen Tidskrifter Populär astronomi Astronomy Sky and telescope

Populär Astronomi - » Rosetta-äventyrets höjdpunkt: nu landar vi på kometen! Det var landaren Philae tog Rosettas spektakulära självporträtt med kometen i bakgrunden. (Bild: ESA/Rosetta/Philae/CIVA) Tänk att få åka med på en komet! Att uppleva på plats när den värms upp av solen och skapar, ur gammalt grus och is, en mäktig svans som sträcker sig miljontals kilometer i rymden. Tänk att få stå där och titta ut. Månresan Sommarspecial! Månresan till hela skolan i två år för endast 1600 kr !! Normalpris är 900 kr/år. (Erbjudandet gäller t.o.m. 2011-07-31) Eftersom det kommer att dröja innan den kommande Rymdresan är färdig, öppnar vi nu istället upp för beställningar av Månresan igen.

Leia och Björndjuren - en upptäcktsresa i rymden Leia och björndjuren – en upptäcktsresa i rymden består av: - Lärarhandledning med högläsningstext, lektionsförslag, tips och fakta. - Elevbok med fantasifulla teckningar, korta faktarutor och kontrollfrågor. Leia går i tvåan och älskar rymden. Hon får följa med tre björndjur (tardigrader) på ett äventyr bland planeterna i vårt solsystem. Planeterna i vårt solsystem Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss. Tidigare räknades också Pluto som planet, men från och med 24 augusti 2006 har Pluto i stället räknats som en dvärgplanet. Andra dvärgplaneter i vårt solsystem är Ceres, Eris, Haumea och Makemake. Planeterna i vårt solsystem. planeter och månen (solsystemet)

Vi rymmer till rymden - Rymdstyrelsen Det här materialet är främst avsett för elever i årskurs 3, 4 och 5. Skolmaterial i tre delar Materialet består av tre delar, en bok, en lärarhandledning och en DVD.

Related: