Stenåldern - för mellanstadiet För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet. F Y L G J A - Tyras fantastiska resa "Tyra är 10 år och har ingen att leka med. Hon har precis flyttat till ett nytt hus som ligger bredvid en sjö. Ibland går hon ner och badar i sin ensamhet. En stor svart fågel börjar dyka upp bredvid henne, allt oftare. Det är nästan som om den ville henne något. Så en dag, när fågeln har varit extra enträgen, följer Tyra efter den in i skogen. På de här sidorna kan du ladda ner spelet Fylgja och följa med Tyra på äventyr i bronsåldern och järnåldern. Fylgja är ett dataspel i forntidsmiljö. Här på hemsidan kan man läsa mer om saker som man träffar på i spelet eller gå en rundtur i de virtuella miljöerna, i bronsåldern eller järnåldern. Varmt välkommen! Mölndals stadsmuseum Välkomna till Fylgjas nya hemsida! Här kan du ladda ner spelet Fylgja, gå en virtuell tur i bronsåldern eller järnåldern. Det finns också pyssel och knåp, och en speciell handledning för lärare. Vi är glada att Skånhällaskolan vill jobba med Fylgja som ett komplement i forntidsundervisningen.
Järnålder - Historiska Järnåldern i Skandinavien är mellan 500 f Kr och 1050 e Kr.Det är den tiden när järnet börjar bli vanligt i Skandinavien.Tiden 500 f Kr–550 e Kr kallas för äldre järnåldern.Tiden 550–1050 kallas för yngre järnåldern.Järnåldern slutar med vikingatiden och går över i medeltiden. Silverskatt hittad på Gotland Järnåldern i Norden är alltså cirka 1 500 år.Det är en lång tid. I övriga världen hinner mycket hända:I Kina börjar man bygga den kinesiska muren.Alexander den store föds och dör.Det romerska riket skapas och går under.Den kristna kyrkan växer fram i Europa. Folket som levde i Norden tänkte inte på åldrar.De sa inte att de levde på järnåldern.Orden sten-, brons- och järnåldern är mycket yngre.Det är senare generationer som delar in tiden i epoker.Det är lättare att förstå historien då. På järnåldern var inte allt gjort av järn.Det fanns bronsföremål och keramik.Men det mesta var gjort av sten, trä, horn eller ben. Gå vidare till äldre järnåldern »
Tidslinje i bild och ord Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Tidslinje i bild och ord 1 börjar när inlandsisen försvann från vårt land och sträcker sig ända fram till och med vikingatiden. Genom tidslinjen och bildkorten får barnen en tydlig bild av människans utveckling, en kunskap om hur man levde, vad som fanns och vad som tillverkades under sten-, brons- och järnåldern. Tidslinje i bild och ord 2 har samma upplägg men börjar i vikingatiden, fortsätter med medeltiden och går ända fram till våra dagar. Materialet till varje tidslinje är: - en 5 meter lång tidslinje att sätta upp i klassrummet - 20 inplastade ark med ca 150 tecknade bilder att klippa ut och fästa på tidslinjen - lärarhandledning på 48 sidor I lärarhandledningen till respektive tidslinje finns många roliga och stimulerande förslag på hur tidslinjen kan användas på olika sätt genom att väva in ämnen som svenska, drama och bild som en naturlig del i arbetet.
Kolla vad du kan Istiden - Bok (9789147081226) Faktatexter och arbetsuppgifter i samma bokFör dig som letar efter ett riktigt lätt material i SO/NO! Häftena har en lugn och tydlig layout, med faktatexter på vänstersidorna och uppgifter på högersidorna. Barnen skriver svaren direkt i boken. Läs merKolla vad du kan-serien finns för de barn som tycker det är knepigt att läsa och förstå faktatexter i vanliga grundböcker. Häftena innehåller enkla texter om viktiga och roliga fakta inom olika ämnen. Till varje sida finns några arbetsuppgifter i olika svårighetsgrad. Om författarnaFörfattare till Vikingatiden och Medeltiden är Anna Gustavsson. + Visa hela texten - Visa kortare text Kundrecensioner Bli först att betygsätta och recensera boken Kolla vad du kan Istiden. Bloggat om Kolla vad du kan Istiden
Grottmålning Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.
När Sverige var täckt av is För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.
Pyssel Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke. Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper.
Istiden Introduktion: Vad kan du om istiden innan vi börjar arbetet i år 4? (Ice Age, Barnen Hedenhös, olika tidåldrar). Vad ska du lära dig? (Du ska kunna tala om hur man kan se spår av istiden i naturen och kunna några viktiga ord på istidsspåren). Film om att upptäcka och arbeta med historiska fynd: "Under våra fötter" (Vad är en arkeolog? Tidslinje: "Grundbok Historia Forntiden, Puls" s. 7. Fakta/Tidslinje: Film om Sveriges historia: "Sveriges historia del 1". Bilderboken: "När människorna kom..." s. 5 - 13. Stencil: "Tidslinje", "Spår från istiden", Faktaboken: "Grundbok Geografi Vårt Land Puls". 32 - 36. Olika sätt att undersöka verkligheten. Kunna arbeta ensam. Kunna värdera informationen som man hittar.